Het belang van Educatie

Laat ik dan maar meteen met de deur in huis vallen en beginnen over een serieus onderwerp; Educatie. Waarom is het zo belangrijk dat we niet alleen vermaakt worden, maar ook geïnformeerd worden en wat leren als we een dierenpark bezoeken? Een beroemde quote die onder andere werd gebruikt door de Seaworld parken, maar ook het Dolfinarium in Harderwijk is:

"Uiteindelijk zullen we alleen in stand houden waar we van houden, en we houden alleen van wat we begrijpen; en we zullen alleen begrijpen wat we geleerd hebben".

Deze Quote slaat de spijker op de kop wanneer het gaat om dierenparken en de rol die zij spelen in conservatie. Dit is namelijk veel belangrijker dan sommige mensen denken. Wanneer je een dierenpark bezoekt gebeurt er meer dan alleen het zien van de dieren. Je leert over deze dieren, ziet hoe deze dieren zich gedragen, raakt gefascineerd door ze en maakt misschien zelfs wel een connectie met ze. Pas dan zul je ook daadwerkelijk om deze dieren geven en je bekommeren om de wilde soortgenoten die het door ons eigen doen vaak zeer slecht hebben. 

Natuurlijk ga je meestal naar de dierenpark om een leuk dagje uit te hebben. Echter is er hier meer in het spel dan vermaak. Zelfs in dierenparken waar shows worden gegeven met de dieren. Denk eens goed na over de volgende vraag:  Zijn een dierenpark en een circus hetzelfde? In feite wel. Beide verdienen geld aan het tentoonstellen van dieren, bij beide leven dieren in gevangenschap en in het geval van een dolfinarium of dierenpark met zeezoogdieren worden de dieren op beide plekken gebruikt voor shows. Toch is er een verschil en dat verschil is nu net het allerbelangrijkste van een dagje dierentuin of dolfinarium!!

Een dierenpark bied meer dan alleen vermaak. Het bied educatie en verbintenis met de dieren zelf. In een circus vind je geen informatieborden, verblijven waarin de natuurlijke omgeving wordt nagebootst en stimulatie tot natuurlijk gedrag. Een circus zal ook niet snel bijdragen aan onderzoeken of doneren aan goede doelen en natuurbehoud. De meerderheid van de dierenparken in Europa en Noord-Amerika doen dit wel. In een dierenpark krijg je de mogelijkheid te leren, te observeren en zelf conclusies te trekken. Hier ligt het oh zo belangrijke verschil tussen puur vermaak en educatie. Misschien verlaat je het dierenpark zelfs wel met een verantwoordelijkheid om iets te doen voor de natuur of de dieren te helpen. Ik in ieder geval wel!! Als kind Ik stond ik braaf geld in te zamelen voor het koraalrif en de dolfijnen, knipte plastic ringen kapot als ik ze weggooide zodat er geen zeedieren in vast kwamen te zitten en werd lid van de WNF Rangerclub. Soms gaat het zelfs verder dan dat en wordt je misschien wel bioloog, ranger of donateur. Ik ken hier meerdere voorbeelden van in de vorm van persoonlijke vrienden en kennissen. Misschien kijk je dit keer met meer geweten naar de volgende natuurdocumentaire of greenpeace reclame of misschien beweegt het je wel helemaal niet en heb jij genoegen aan een leuk dagje dierentuin. Wat je echter wel hebt is een stukje bewustwording. Het is onmogelijk een dag in een dierenpark te verblijven en dit weer te verlaten zónder iets geleerd te hebben! Dáár ligt de kracht van educatie!