Update SOS Dolfijn

Inleiding 

Wanneer een dier levend op het strand terecht komt en op tijd gevonden wordt is de volgende stap rehabilitatie. Dit is het opvangen en verzorgen van het dier met als einddoel het dier weer uit te zetten in zijn natuurlijke omgeving. Er bestaan verschillende gespecialiseerde opvangcentra voor cetacea en andere zeezoogdieren. Niet ieder land heeft echter zo'n opvangcentrum. Soms wordt deze rol vervuld door het lokale dolfinarium of in een tijdelijke opvangsituatie. Een ander alternatief voor gebieden zonder gespecialiseerde rehabilitatie-mogelijkheid is het dier op het strand te euthanaseren. In Nederland bestaat een opvangcentrum voor walvisachtigen, namelijk SOS Dolfijn. SOS Dolfijn is een opvang en kenniscentrum voor walvisachtigen gevestigd op het terrein van Dolfinarium Harderwijk. SOS Dolfijn heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot één van de meest succesvolle rehabilitatiecentra voor walvisachtigen ter wereld en groeide uit tot een gerenommeerd opvang- en onderzoekscentrum. Tussen 1970 en 1995 overleefde 20 procent van gestrande dieren. De afgelopen 10 jaar is dit percentage meer dan verdubbeld met een overlevingspercentage van 40-60%. Het vakkundige team van SOS Dolfijn wordt bijgestaan door tientallen onmisbare vrijwilligers. Ook op het gebied van educatie en onderzoek heeft de stichting grote stappen gemaakt in de afgelopen jaren.    

 

Nu in Opvang

                         Evert

Evert strandde op 10 februari op Terschelling.  Hij was zeker niet ouder dan 8 maanden bij stranding. Dit is een vrij jonge leeftijd en het is van groot belang dat Evert wel al weet hoe hij moet jagen en overleven in het wild om hem weer te kunnen uitzetten. Hij is momenteel in een vrij goede gezondheid en mag binnenkort gaan bewijzen dat hij levende vis kan vangen! Evert is een fors dier vergeleken met Stef en erg donker op zijn rug. Onder zijn kin heeft hij nog enkele donkere streepjes (iets wat bij jonge dieren voorkomt en later verdwijnt). Evert en Stef zijn op dezelfde dag gestrand en de bedoeling is dat ze ook samen worden uitgezet!

                                  Stef

Stef strandde op 10 februari op de kust van Blankeberge in België. De mensen van SEALIFE Blankeberge schoten te hulp en hebben Stef opgevangen tot SOS Dolfijn arriveerde. In Blankenberge hadden ze ruimschoots ervaring met het opvangen van jonge zeehondjes, een bruinvis komt echter niet zo snel voor. In het opvangcentrum is Stef behandeld met medicijnen. Hij had een zware longworminfectie waar hij momenteel nog steeds van aan het herstellen is. Wanneer hij weer gezond is kan hij samen met Evert worden uitgezet.

Voorheen in Opvang

                         Bram

Bram spoelde aan op 20 februari 2008 bij de Philipsdam. Er kwamen verontrustende telefoontjes binnen bij SOS Dolfijn met de boodschap dat er een orka(!) was aangespoeld. Voor de zekerheid werd de grote hangmat meegebracht, maar het bleek uiteindelijk toch om een jonge bruinvis te gaan! Bram was in zeer slechte staat toen hij aanspoelde. Hij was aangevreten door meeuwen en wellicht zelfs een vos. Vrijwilligers van SOS Dolfijn moesten Bram in de eerste periode continu ondersteunen omdat hij niet zelfstandig kon zwemmen. Uiteindelijk werden ook hartproblemen bij Bram vastgesteld. Deze combinatie van complicaties zorgden voor de beslissing dat Bram niet geschikt was om te worden uitgezet. Inmiddels is Bram verhuisd naar de bruinvis baai van het Dolfinarium waar hij in permanente opvang verblijft.

                         Jody

Jody strandde op 12 maart 2008 en werd gevonden door Jody Hille, Die toevallig een vrijwilligster van SOS dolfijn is! In de tien jaar dat ze nu bij SOS Dolfijn meehelpt heeft ze ongeveer alles al meegemaakt. Toch had ze nog nooit een bruinvis op het strand gevonden. Toen ze tijdens een strandwandeling met haar vriend een bruinvis zag liggen reageerde Jody koelbloedig. Ze bedacht zich niet en nam het dier mee naar het huis van haar ouders, waar ze het jonge mannetje in de badkuip verder verzorgde. Bruinvis Jody lag rustig in bad toen medewerkers van SOS hem kwamen ophalen.  Jordy werd op 8 mei 2008 uitgezet samen met Linni.

                         Thomas

Bruinvis Thomas strandde op 23 april 2008 in Duitsland op het wad bij de Wilhelmshaven. Hij werd daar ter plaatse opgevangen door zeehondenopvangcentrum Seehundstation Norden-Norddeich. Hierna is hij naar Groningen gebracht en overgedragen aan SOS Dolfijn Thomas had een lelijke wond rondom zijn blaasgat en was licht vermagerd. De wond rondom het blaasgat is volledig hersteld en ook zijn fysieke conditie is weer helemaal verbeterd. Hij werd op 1 augustus 2008 uitgezet in de Noordzee.

                         Femke & Linni

De stranding van Femke en Linni op 21 maart 2008 zorgde voor flink wat commotie bij de medewerkers van Ecomare en SOS Dolfijn. Lenni werd gevonden op het strand van Texel, terwijl men op het vasteland en bezig was met de overdracht van bruinvis Femke, die een paar uur eerder op Texel strandde. Het bleek een race tegen de klok om Linni aan wal te krijgen en de medewerkers van Ecomare met de laatste boot weer terug te laten varen.  Linni werd op 8 mei 2008 uitgezet samen met Jody. Femke stierf helaas op 30 juni 2008.

                         Bettie

Bettie strandde 23 september 2008 in Terschelling. Ze was hooguit 4 maanden oud bij stranding. Op die leeftijd zijn bruinvissen nog afhankelijk van hun moeder. Bettie was bij binnenkomst in het opvangcentrum sterk vermagerd. Ook kon ze niet zelfstandig zwemen, ze maakte nog nauwelijks zwembewegingen en kantelde om wanneer je haar losliet. Bettie herstelde, maar was niet in staat zichzelf te redden in het wild. Ze werd daarom niet-uitzetbaar verklaard en verhuisde naar bruinvis baai voor permanente opvang. Niet lang hierna is ze verhuisd naar het onderzoekscentrum SEAMARCO.