Duitse dolfijnen?

Inleiding 

Dierenparken hanteren zogeheten fokprogramma's. Bijvoorbeeld het EEP, dat zich richt op het fokken van bedreigde diersoorten in Europese dierentuinen. In het geval van het Dolfinarium worden er fokprogramma's gehanteerd voor bijna alle zeezoogdieren die in het park leven. Door regelmatig dieren uit te wisselen blijft de genenpoel divers. Deze uitwisselingen worden gecoördineerd door een zogeheten "Studbook keeper" of stamboekhouder. Dit geldt voor de meeste soorten die in dierentuinen leven. De eer van stamboekhouder gaat vaak naar het eerste park dat is begonnen met het houden van de soort. Vaak wisselen deze stamboekhouders ook regelmatig. In het kader van het fokprogramma voor tuimelaars zijn er drie vrouwtjes uit het Duitse dierenpark 'Tiergarten Nürnberg' naar het Dolfinarium verhuisd. Het fokken van de tuimelaars en met name bij deze drie vrouwtjes ging in de Duitse dierentuin niet zo goed. Jongen werden doodgeboren of stierven snel na de geboorte. De hoop is dat met deze 'breeding loan' kan worden uitgevonden of dit misschien aan de omgeving in Nürnberg ligt (of zelfs gewoon botte pech is). Beide opties zijn waarschijnlijker als de vrouwtjes in Harderwijk wel voor gezond nageslacht kunnen zorgen. Het overlevingspercentage voor jonge tuimelaars ligt bij het Dolfinarium net on der 80%. Dit is ongekend hoog en zelfs hoger dan bij bestudeerde populaties in het wild!

Tiergarten Nürnberg

Tiergarten stadt Nürnberg (ook wel Nuremberg of Neurenberg genoemd) is een zeer grote dierentuin gelegen in de Duitse stad Nürnberg. Het is één van de grootste dierentuinen van Europa en huisvest enkele interessante en speciale soorten. De dierentuin opende in 1912 en in 1971 werd het 'Delfinarium' geopend. Dit was toen naast het Delphinarium in Duisburg de enige andere plek waar dolfijnen te zien waren in Duitsland. Momenteel leven de dieren in een vrij ouderwets dolfinariumgebouw dat ongeveer hetzelfde is gebleven sinds de opening in 1971. Er zijn echter grootse plannen om een lagune te bouwen. Hierbij neemt het park de dolfijnendelta van het Dolfinarium in Harderwijk als voorbeeld. De dolfijnendelta in Harderwijk was de eerste van zijn soort en een aantal parken zijn inmiddels gevolgd, echter op een eigen manier. Het liefste heeft het park echter bijna een volledige replica van de dolfijnendelta volgens de directeur. Het is echter geen klein project en behoorlijk kostbaar! Hoe dan ook. dit wordt de komende jaren een interessante ontwikkeling! De drie dames die naar het Dolfinarium zijn verhuisd stel ik graag aan jullie voor:


                      Anke

Anke werd in 1983 geboren in de Verenigde Staten. Op 18 januari 1985 verhuisde ze van het  Marine Life Oceanarium in Mississippi naar het Dolfinarium samen met Nynke en Maaike. Op 16 juli 1987 verhuisden Anke en Nynke naar Allwetterzoo Münster in Duitsland. Op 28 december 1990 verhuisden de twee dames vervolgens naar  Tiergarten Nürnberg. Op 18 mei 2006 kreeg ze hier haar eerste kalf. Dit kalf stierf echter dezelfde dag nog aan longproblemen. Anke is een zeer sociale dolfijn en is gek op jonge dieren! Ze vervult heel graag de tante positie en zwemt graag met kalfjes. Dit ging op 24 juli 2006 mis. Er is toen een gevecht ontstaan tussen Anke en Nynke vanwege Nynke's kalf (dat één dag eerder was geboren). Het kalf is hierbij overleden aan een klap tegen het hoofd en Anke is gewond geraakt aan haar kaak. De overblijfselen hiervan kun je trouwens nog steeds zien aangezien Anke haar bek niet helemaal dicht kan doen. Anke is naast haar scheve bek te herkennen aan haar vele krasjes en littekens, donkere ooglijn en zwarte snuitpunt. Hopelijk krijgt ze in het Dolfinarium snel haar eigen jong!

                      Nynke

Nynke werd in 1983 geboren in de Verenigde Staten. Op 18 januari 1985 verhuisde ze van het Marine Life Oceanarium in Mississippi naar het Dolfinarium samen met Anke en Maaike. Op 16 juli 1987 verhuisden Anke en Nynke naar Allwetterzoo Münster in Duitsland. Op 28 december 1990 verhuisden de twee dames vervolgens naar  Tiergarten Nürnberg. Hier kreeg Nynke 28 juli 2004 haar eerste kalf. Nynke zorgde niet goed voor dit kalf en trainers hebben het vervolgens met de hand opgevoed. Het kalf stierf op 27 augustus 2004 aan een longinfectie. Op 23 juli 2006 kreeg Nynke haar tweede kalf. Ook in dit kalf toonde ze niet veel interesse. Toen Anke het kalf probeerde over te nemen reageerde Nynke echter agressief. Het gevolg was een gevecht tussen Anke en Nynke waarbij het kalf helaas omkwam. Verzorgers uit Tiergarten Nürnberg hopen dat Nynke kan leren van de tuimelaars in Harderwijk hoe ze een goede moeder kan zijn. In de natuur leren de dieren dit gedrag namelijk ook van elkaar. Nynke is te herkennen aan haar korte snuit met een witte punt. Ze heeft een roze buik en allemaal witte aftekeningen en sproetjes op haar huid (een klein beetje zoals Molly). Ze heeft kleine kraaloogjes die diep in de oogkas liggen. 

                      Naomi

Naomi werd op 28 januari 1998 geboren in Tiergarten Nürnberg. Haar ouders zijn Eva en Moby, de twee oudste dieren van het park. Naomi werd in Tiergarten Nürnberg erg verwend en was een favoriet van zowel verzorgers als bezoekers. Inmiddels is Naomi al meer dan tien jaar oud en geslachtsrijp. Het is de bedoeling dat zij in het Dolfinarium haar eerste kalf gaat krijgen. Voor dit gaat gebeuren kan ze observeren hoe de tuimelaars van het Dolfinarium hun jongen groot brengen. Iets wat zowel in het wild als in gevangenschap erg belangrijk is. Verzorgers uit Tiergarten Nürnberg vermoeden dat dit de reden is dat de geboortes en de periodes daarna voorheen niet zo goed afliepen. Naomi is een speelse jonge dolfijn, maar kan erg eenkennig zijn. Ze is te herkennen aan haar langwerpige hoofd, brede ooglijn en grote ogen. Ze is vrij lichtgekleurd vergeleken met de andere twee dames en een stukje kleiner/forser.