Orka in het Dolfinarium!
Inleiding

Op 22 juni 2010 (mijn verjaardag!) werd er een melding gemaakt van een verzwakte jonge orka in de Waddenzee bij Lauwersoog. Op 23 juni 2010 werd deze orka vervolgens opgevangen door Dolfinarium Harderwijk. Orka's worden vaker gesignaleerd in de Noordzee, al komt dit niet zo vaak voor. Het unieke aspect aan deze situatie was echter dat de orka alleen was en erg jong. Orka's zijn echte groepsdieren en kunnen op deze leeftijd nog helemaal niet alleen overleven. Dit verklaart ook meteen de staat waarin het dier was. Gezien de sterke vermagering kan ze een hele grote afstand hebben afgelegd voor ze uiteindelijk in de Waddenzee belandde. Het dier werd Morgan genoemd in het Dolfinarium. Ongeveer een week voor haar opvang kwamen de eerste meldingen binnen over een grote dolfijn of walvis via vissersboten. Niet lang na de meldingen kwamen de eerste beelden boven water, opgenomen vanuit een boot van het LNV. Het werd bevestigd dat het om een orka ging en er werd contact gelegd met het Dolfinarium in Harderwijk om een reddingsplan en opvang te realiseren voor het verzwakte dier. Het Dolfinarium had hiervoor de ervaring en faciliteiten en was bereid dit uit te voeren. De staat waarin Morgan was bij aankomst was ongelofelijk kritiek! Ze woog bij aankomst in het Dolfinarium 430 kilogram en was 3,57 meter lang. (Een normaal gewicht voor een orka van die lengte ligt rond een minimum van 660 kilogram volgens de dierenarts) Haar leeftijd wordt geschat op 2 tot 3 jaar oud. Inmiddels is Morgan aan het herstellen. Ze is aangekomen en behandeld tegen parasieten en longontsteking. Ik heb Morgan mogen zien toen ze net in het Dolfinarium was. Het was duidelijk dat dit dier op het randje van de dood balanceerde en veel experts geloofden dat ze haar eerste week niet zou overleven.
Inmiddels heeft Morgan het tegendeel bewezen dankzij de geweldige zorg van het Dolfinarium. Ze wordt 24/7 in de gaten gehouden en bijna alle personeelsleden dragen een steentje bij in haar verzorging. Het is erg uniek dat er een orka is opgevangen, dit gebeurt echt zelden. De laatste keer was in 2007 met een jong vrouwtje genaamd Pascuala in Mexico. Zij overleed echter vrij snel. Wat nog veel minder vaak voorkomt is dat een zeezoogdier herstelt van de extreme omstandigheden waarin Morgan is gevonden. Het wordt erg interessant om Morgan's herstel te volgen en te zien wat er daarna zal gaan gebeuren. Voor een goede overlevingskans zal Morgan's exacte groep moeten worden teruggevonden. Dit kan nog een uitdaging worden aangezien niet alle orka groepen worden bestudeerd en het nog niet duidelijk is waar ze precies vandaan komt. Het protocol voor geredde zeezoogdieren is in eerste instantie medische zorg te dragen voor het dier. Daarna wordt het rehabilitatieproces gestart met het uiteindelijke doel het dier weer terug te brengen naar de natuurlijke omgeving. Dit is echter niet altijd haalbaar. Er zijn verschillende redenen waarom een dier niet terug kan keren naar het wild. Zo kan het dier een afwijking of beperking hebben en/of aanhoudende gezondheidsproblemen waarvoor het bijvoorbeeld medicatie nodig heeft. Ook jonge dieren die nog niet hebben kunnen leren hoe ze kunnen jagen en overleven zijn geen geschikte kandidaat voor uitzet. De toekomst zal moeten wijzen wat er met Morgan gaat gebeuren.
Kritiek

Het Dolfinarium kreeg meteen veel belangstelling rondom Morgan. Honderden mensen vroegen of ze haar konden zien of bestuderen. Dit is echter in het begin niet mogelijk vanwege de quarantaineperiode en de rust van Morgan zelf. Het Dolfinarium heeft wel een live-webcam opgesteld waar je Morgan kan volgen. De beelden zijn onder andere te zien in het filmtheater langs SOS Dolfijn. Naast veel positieve berichten over de redding en opvang van Morgan kreeg het Dolfinarium ook negatieve berichten. Verschillende dierenrechtenorganisaties kwamen tevoorschijn en betwijfelen of het Dolfinarium goede intenties heeft met het dier. Er is zelfs een aparte groep opgesteld die tegen het Dolfinarium en de opvang van Morgan lijkt te zijn. Dit is de “Free Morgan Foundation”. Zij denken dat het Dolfinarium Morgan opzettelijk wil houden of verkopen aan een ander dierenpark, Vandaag de dag doen dierenparken echter aan uitwisselingen en worden dieren niet meer "verkocht". Inmiddels wordt er zelfs geprotesteerd tegen het Dolfinarium en zijn er dreigbrieven gestuurd! Dit houdt het park echter niet tegen om de intensieve en kostbare zorg de dragen voor Morgan. Binnenkort schrijf ik een (hopelijk positief!) vervolg.