Tuimelaars van het Dolfinarium 2010 

Inleiding

Wat is Dolfinarium Harderwijk?

 Het Dolfinarium Harderwijk is een (zee)dierenpark gelegen in Harderwijk. Het is momenteel het enige park in Nederland dat dolfijnen huisvest. Het Dolfinarium is al sinds de jaren 50' een begrip in Nederland en heeft een rijke geschiedenis. In 1955 kwamen de eerste zeezoogdieren al naar het park. Dit waren verschillende jonge zeehondjes die met de fles gevoed werden voor het publiek. Zij werden al snel gevolgd door Californische zeeleeuwen, een Patagonische zeeleeuw en uiteindelijk ook de dolfijnen. Sindsdien is het park uitgegroeid tot een waar zeedierenpark met wel acht verschillende soorten zeezoogdieren! De tuimelaar, de Californische zeeleeuw, de Patagonische zeeleeuw, de bruinvis, de walrus, de gewone zeehond, de grijze zeehond en de Steller zeeleeuw. Mede hierdoor staat het Dolfinarium bekend als het grootste zeedierenpark van Europa, al zijn de meningen hier over verdeeld. Verder zijn er nog verschillende soorten haaien, roggen, overige vissen en andere lagere dieren te bekijken en zelfs aan te raken! Het Dolfinarium biedt verschillende voorstellingen en presentaties aan met deze dieren. De dolfijnen in het park zijn verdeeld over twee leefgebieden; de dolfijnendelta en het dolfijndomijn. De eerste vier dolfijnen arriveerden in 1965, hierop volgend trok het Dolfinarium in diezelfde zomer meer dan 40.000 bezoekers, een abnormaal hoog aantal voor die tijd. Ondanks het succes en de grote populariteit van dolfijnen is het Dolfinarium in 2001 noodgedwongen verkocht aan het Franse recreatiebedrijf Compagnie des Alpes. Sindsdien is het park meerdere verandering en renovaties ondergaan.

Dolfijnen uit de Dolfijnendelta

Ook dit jaar weer traditiegetrouw een blog over de Dolfinarium dolfijnen. Ook dit jaar zijn er weer wat veranderingen. De drie Duitse dames die naar Harderwijk zijn gekomen voor het fokprogramma zijn inmiddels bevallen. Helaas is niet alles goed gegaan. Zowel Anke's als Naomi's kalf zijn kort na de geboorte gestorven. Anke's kalf kwam ter wereld via een hoofdgeboorte waardoor het kalf niet genoeg zuurstof kreeg en overleed. Naomi heeft haar kalf kort na de bevalling verstoten en hielp het kalf niet met naar boven zwemmen om adem te halen. Ook probeerde zij het kalf aan te vallen. De trainers hebben ingegrepen en de zorg voor het jonge dolfijntje overgenomen, dit mocht echter niet baten en het diertje is kort daarna overleden. Ontzettend droevig nieuws dus. Gelukkig is de bevalling van Nynke wel goed gegaan! Zij is op 21 augustus bevallen van een mannetje genaamd Kai. Mannetjesdolfijn K'wisa uit het dolfijndomijn is begin dit jaar overleden na een poging zijn borstvin te amputeren. K'wisa had een infectie in deze vin en door de gehele vin te verwijderen werd er een poging gemaakt de dolfijn te redden. Achteraf bleek echter dat de infecties door zijn hele lichaam waren verspreid. De jongen uit 2009 groeien als kool en hebben allemaal al een eigen karaktertje. Ook zijn ze heel goed uit elkaar te houden. Hier komt de voorstelronde:

 

"De oudjes"

                         Skinny

Skinny is één van de oudste dolfijnen ter wereld! Met haar ruim 48 jaar oud is ze de echte Sarah van de dolfijnendelta. Skinny woont al sinds de jaren 60' in het Dolfinarium. Ze was jaren te zien naast de zijde van orka Gudrun in het dolfijndomijn en is in veel oud promotiemateriaal zoals boekjes, kaarten en folders te zien.  Inmiddels geniet ze van haar pensioen in de dolfijnendelta. Skinny is makkelijk te herkennen aan de grote witte vlek boven haar borstvin. Dit is een oud litteken, deze worden bij dolfijnen namelijk spierwit. Verder is Skinny een zeer groot en robuust dier (en totaal niet skinny! ) met een donkergrijze kleur. In de zon lijkt ze soms bijna bruinig. Haar rugvin heeft een karakteristieke vorm en haar snuit is lang en dun vergeleken met de andere dolfijnen. Ze heeft kleine, diepe kraaloogjes met witte oogleden. Skinny is een kalme en vriendelijke dolfijn, maar laat dat je niet misleiden. Ze maakt ondanks haar leeftijd nog spectaculaire sprongen en salto's en is de ware ster van de show!!

                                Smarty

Smarty is een zeer oude mannetjesdolfijn. Dat is best bijzonder, aangezien mannetjes over het algemeen vaak niet zo oud worden als vrouwtjes. In gevangenschap is echter al meerdere malen het tegendeel gebeurd. Smarty is met zijn 43 een echte 'opa'. Dit is ook goed te zien aan zijn uiterlijk. Zijn huid is gehavend en brokkelig met duidelijke kleurverschillen. Smarty komt oorspronkelijk uit Windsor Safari Park in Engeland. Toen dit park sloot in 1997 verhuisde de laatste dolfijnen van het park naar het Dolfinarium. Verzorger en trainer Steve Hearn verhuisde mee met de dolfijnen en is daarna ook in het Dolfinarium gebleven. Smarty heeft verschillende jongen verwekt waaronder Thea, Juno en Nalu. Deze dieren leven ook allemaal in het Dolfinarium. Smarty is makkelijk te herkennen aan zijn ruige en robuuste uiterlijk. Het is een gedrongen mannetje met een opvallend korte snuit. Zijn hele lichaam is donkergrijs met weinig kleurverschil of verschil in contrast. 

         

                         Honey

Honey is de oma van Spetter en de moeder van Thea en K'wisa. Ze komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en in 1970 verhuisde ze samen met het vrouwtje Sugar naar Windsor Safari Park in Engeland. Hier heeft ze jarenlang geleefd en kon ze het goed vinden met Smarty. De twee dolfijnen voerden allerlei gecombineerde gedragingen uit met elkaar die ze weigerden met andere dieren te doen. Ze kreeg verschillende jongen met Smarty waaronder de vrouwtjes Miai en Thea en ook twee mannetjes genaamd Dinky en Neptune. Ze verhuisde in Oktober 1994 naar het Dolfinarium vanuit Windsor Safari Park samen met haar haar dochter Thea, en het vrouwtje Lulu met haar jong Zeus en de mannetjesdolfijnen Smarty, Prince, Juno en Neptune Ondanks haar hoge leeftijd is ze een energieke en dynamische dolfijn die nog altijd zeer actief mee doet met de voorstellingen. Ze is vrij nuchter, serieus en observeert graag van een afstandje. Ze houdt vaak alles in de gaten zowel boven als onderwater. Je herkent Honey aan een beige tot bruinige gloed en duidelijke brede/donkere strepen die van haar voorhoofd naar haar ogen lopen

                              Prince

Prince is een van de oudere mannetjes in het Dolfinarium. Prince is een ongelofelijk sociaal en lief dier. Hij kan het heel goed vinden met dolfijn Smarty. Dit is opmerkelijk aangezien mannetjes elkaar juist vaak als concurrentie zien en veel stoeien en vechten om vrouwtjes. Hij komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten waar hij ook bekend stond onder de naam Flipper. Hij verhuisde in de jaren 80' naar het Verenigd Koninkrijk waar hij eerst werd gehouden in een dolfinarium in Scarborough. In 1984 verhuisde hij naar Windsor Safari Park samen het vrouwtje Lady uit Whipsnade Zoo, ook wel bekend als Rose. De twee werden Prince en Lady genoemd als parodie op Prince Charles en Lady Diana. Bij het ophalen van het vliegveld werd de bijnaam "The Royals" gebruikt voor de dieren. De dieren werden nog een aantal keren verhuisd naar Scarborough en weer terug naar Windsor om daar voor een seizoen op te treden (iets wat regelmatig voorkwam toen er nog een kleinere populatie dolfijnen in gevangenschap was in Europa). In 1989 werd zijn zoon Apollo geboren in Windsor Safari Park, de moeder van Apollo was het vrouwtje Lulu. In 1993 verhuisde hij naar Dolfinarium Harderwijk samen met de andere Windsor dolfijnen. 

"De vrouwtjes"

                              Molly

Molly is een zeer opvallend volwassen vrouwtje. Ze is erg groot en lichtgekleurd. Ook heeft ze over haar hele lichaam witte vlekjes en sproetjes. Iets wat geen van de andere tuimelaars hebben. Ook haar ooglijn en oogring zijn wit van kleur in plaats van donker. Molly komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Hier leefde ze in de jaren 80' in Seaworld Orlando. Hier verbleef ze in de zogenaamde 'petting pool' waar bezoekers de dolfijnen konden voeren en aanraken. Molly was gek op menselijk contact en benaderde bezoekers vaak uit zichzelf. Ze liet zich zelfs aaien en knuffelen door enkele vaste bezoekers. In 1997 verhuisde Molly naar Harderwijk samen met Ralph, Molly, Beachie, Tucker, Cecil, Roxy, Lucy en Finagain vanwege de aanbouw van de dolfijnendelta. In 2001 kreeg ze haar eerste dochter genaamd Amtan. Amtan's vader was mannetjesdolfijn Moby Dick, een van de oorspronkelijke vier dolfijnen in het Dolfinarium. Verder heeft ze een nummer op haar zij staan, dit permanente identificatienummer is in Seaworld toegebracht en deze methode wordt tegenwoordig niet meer gebruikt. Bij haar staartvin heeft ze twee grote bulten, het is onbekend wat hier de oorzaak van is, maar het is wel bekend dat ze deze al had toen ze in Seaworld verbleef.

                               Maaike

Maaike werd geboren in 1983 in de Verenigde Staten. Zij verhuisde in 1985 naar het Dolfinarium Harderwijk vanuit het Marine Life Oceanarium in Mississippi samen met Nynke en Anke. Nynke en Anke zijn uiteindelijk verhuisd naar Alwetterzoo Munster en later naar Tiergarten Nurnberg.  Maaike woonde haar eerste jaren in Harderwijk in het Dolfijndomijn (toen de Koepel geheten) waar ze de jongste dolfijn was op dat moment. Toen de dolfijnendelta werd geopend verhuisde ze naar dit gebied. Hier kreeg ze haar jongen Yola en Nalu. Maaike is een dominante dolfijn en wordt ook wel koningin van de delta genoemd. Maaike is een hele alerte en interactieve dolfijn. Vaak speelt ze met de mensen door het glas of houdt ze in de gaten hoeveel publiek er al staat langs de randen van de dolfijnendelta. Maaike is te herkennen aan haar gele snuit, donkere kleur en stevige voorkomen. Haar onderkaak is donker en de lijnen op haar voorhoofd en bij haar ogen zijn erg breed en duidelijk. Maaike trekt veel op met Thea, Honey en haar dochter Nalu. Ze kan behoorlijk eigenwijs zijn!

                            Finagain

Finagain  is de mooiste dolfijn uit de delta! Ze heeft werkelijk prachtige ogen waaraan je haar makkelijk kunt herkennen. De ring rond haar ogen is donker en het oogwit is goed zichtbaar.  Verder is ze erg lang en slank, met een puntgave gladde huid zonder krasjes of rakemarks. Ze werd 15 april 1992 geboren in Seaworld Antiono in Texas, Verenigde Staten. Haar moeder is Notchfin en haar vader is Guy. In 1995 verhuisde ze naar Seaworld in Aurora in Ohio samen met de dolfijnen Bailey, Kelly en Duncan. Dit park is tegenwoordig permanent gesloten. Datzelfde jaar verhuisde ze opnieuw, dit keer naar Seaworld Orlando in Florida. In 1997 verhuisde ze uiteindelijk nog een laatste keer naar het Dolfinarium samen met Ralph, Molly, Beachie, Tucker, Cecil, Roxie, en Lucy. In het Dolfinarium heeft Finagain verschillende jongen gekregen waaronder T'salká en Palawas. Finagain wordt ook wel "Knappie" of "Bambi" genoemd vanwege haar mooie ogen en haar uiterlijk. Finagain is rustig, maar tijdens shows is ze erg fanatiek. Ze is erg sociaal naar jongere dieren en een erg goede moeder.

                               Roxy

Roxy en haar zus Lucy zijn moeilijk uit elkaar te houden. Je zou zeggen dat ze een tweeling zijn! Ze zijn beide vrijwel identiek in uiterlijk, maar als je ze goed kent zie je kleine verschillen. Roxy werd geboren in 1987 in Seaworld Orlando in Florida, Verenigde Staten. Haar moeder is Louise en haar vader Ralph. Roxy is opgegroeid in de zogeheten "petting pools" van Seaworld waar bezoekers de dolfijnen mochten aaien en voeren. In 1997 verhuisde ze naar het Dolfinarium samen met haar vader Ralph, haar zus Lucy, haar broer Cecil, haar halfbroer Tucker en de andere dolfijnen Molly, Beachie, en Finagain. In het Dolfinarium kreeg Roxy de jongen Damsxi en Rocco. Beide zijn mannetjes en lijken ontzettend veel op Roxy. Roxy is makkelijk te herkennen vanwege een aantal kenmerken. Zo heeft ze een kleine witte vlek boven haar borstvin, een gekartelde rugvin en kleine donkere ogen met een cirkel eromheen. Deze cirkel is ook duidelijk te herkennen bij al haar nakomelingen. Roxy is een eigenwijze dame.

                              Lucy

Zoals hierboven genoemd zijn Lucy en Roxy volle zussen en lijken dus ontzettend op elkaar. Lucy is echter iets forser. Beide dames hebben kleine kraaloogjes die diep in het hoofd liggen met een duidelijke ring om de ogen. Lucy werd op 19 april 1989 geboren.Haar moeder is Louise en haar vader Ralph. Ook Lucy opgegroeid in de "petting pools" van Seaworld. Lucy was echter niet heel sociaal naar mensen toe en is later naar een ander verblijf verplaatst. In 1997 verhuisde ze naar het Dolfinarium samen met haar vader Ralph, haar zus Roxy, haar broer Cecil, haar halfbroer Tucker en de andere dolfijnen Molly, Beachie, en Finagain. Lucy is een vriendelijk dier dat goede banden legt met haar verzorgers, maar niet zo speels en sociaal is naar nieuwe mensen. In het Dolfinarium kreeg de jongen T'lisala en Kite, beide mannetjes. Lucy trekt veel op met Roxy en Finagain.

"De Duitsers"

                            Anke

Anke werd in 1983 geboren in de Verenigde Staten. Op 18 januari 1985 verhuisde ze van het  Marine Life Oceanarium in Mississippi naar het Dolfinarium samen met Nynke en Maaike. Op 16 juli 1987 verhuisden Anke en Nynke naar Allwetterzoo Münster in Duitsland. Op 28 december 1990 verhuisden de twee dames vervolgens naar  Tiergarten Nürnberg. Op 18 mei 2006 kreeg ze hier haar eerste kalf. Dit kalf stierf echter dezelfde dag nog aan longproblemen. Anke is een zeer sociale dolfijn en is gek op jonge dieren! Ze vervult heel graag de tante positie en zwemt graag met kalfjes. Dit ging op 24 juli 2006 mis. Er is toen een gevecht ontstaan tussen Anke en Nynke vanwege Nynke's kalf (dat één dag eerder was geboren). Het kalf is hierbij overleden aan een klap tegen het hoofd en Anke is gewond geraakt aan haar kaak. De overblijfselen hiervan kun je trouwens nog steeds zien aangezien Anke haar bek niet helemaal dicht kan doen. Anke is naast haar scheve bek te herkennen aan haar vele krasjes en littekens, donkere ooglijn en zwarte snuitpunt. Hopelijk krijgt ze in het Dolfinarium snel haar eigen jong!

                                 Nynke

Nynke werd in 1983 geboren in de Verenigde Staten. Op 18 januari 1985 verhuisde ze van het Marine Life Oceanarium in Mississippi naar het Dolfinarium samen met Anke en Maaike. Op 16 juli 1987 verhuisden Anke en Nynke naar Allwetterzoo Münster in Duitsland. Op 28 december 1990 verhuisden de twee dames vervolgens naar  Tiergarten Nürnberg. Hier kreeg Nynke 28 juli 2004 haar eerste kalf. Nynke zorgde niet goed voor dit kalf en trainers hebben het vervolgens met de hand opgevoed. Het kalf stierf op 27 augustus 2004 aan een longinfectie. Op 23 juli 2006 kreeg Nynke haar tweede kalf. Ook in dit kalf toonde ze niet veel interesse. Toen Anke het kalf probeerde over te nemen reageerde Nynke echter agressief. Het gevolg was een gevecht tussen Anke en Nynke waarbij het kalf helaas omkwam. Verzorgers uit Tiergarten Nürnberg hopen dat Nynke kan leren van de tuimelaars in Harderwijk hoe ze een goede moeder kan zijn. In de natuur leren de dieren dit gedrag namelijk ook van elkaar. Nynke is te herkennen aan haar korte snuit met een witte punt. Ze heeft een roze buik en allemaal witte aftekeningen en sproetjes op haar huid (een klein beetje zoals Molly). Ze heeft kleine kraaloogjes die diep in de oogkas liggen. .

                             Naomi

Naomi werd op 28 januari 1998 geboren in Tiergarten Nürnberg. Haar ouders zijn Eva en Moby, de twee oudste dieren van het park. Naomi werd in Tiergarten Nürnberg erg verwend en was een favoriet van zowel verzorgers als bezoekers. Inmiddels is Naomi al meer dan tien jaar oud en geslachtsrijp. Het is de bedoeling dat zij in het Dolfinarium haar eerste kalf gaat krijgen. Voor dit gaat gebeuren kan ze observeren hoe de tuimelaars van het Dolfinarium hun jongen groot brengen. Iets wat zowel in het wild als in gevangenschap erg belangrijk is. Verzorgers uit Tiergarten Nürnberg vermoeden dat dit de reden is dat de geboortes en de periodes daarna voorheen niet zo goed afliepen. Naomi is een speelse jonge dolfijn, maar kan erg eenkennig zijn. Ze is te herkennen aan haar langwerpige hoofd, brede ooglijn en grote ogen. Ze is vrij lichtgekleurd vergeleken met de andere twee dames en een stukje kleiner/forser.

         "De Jeugd"

                            K'ulu'ta

K'ulu'ta werd op 22 mei 1998 geboren. Dit was een speciale gebeurtenis! K'ulu'ta was namelijk de eerste dolfijn die werd geboren in de dolfijnendelta! Zijn moeder is Lulu en zijn vader Prince. K'ulu'ta is een vriendelijke en rustige dolfijn zoals zijn vader, maar wel erg ondeugend en met alle streken van een jong mannetje. K'ulu'ta kan het goed vinden met Spetter, Prince en Smarty. Hij is te herkennen aan zijn lange lijf en zwarte littekens boven zin borstvinnen. Zijn ogen lijken vaak enigzins dichtgeknepen. Zijn naam betekend dolfijn in de taal van de Kwakwaka'wakw -indianen of Kwakiutl, dat is een stam uit Canada. Dit is het gebied waarop de dolfijnendelta is gebaseerd. De meeste jonge dolfijnen die in de beginjaren van de delta zijn geboren hebben een naam uit deze taal.

                             Spetter

Spetter is de bekendste dolfijn van het Dolfinarium! Hij werd geboren op  28 mei 2005 en dit was de eerste succesvolle geboorte van een dolfijn verwekt door Kunstmatige Inseminatie in Europa. Dit wil zeggen dat de ouders van Spetter, Thea en Beachie geen natuurlijke paring hebben gehad. In plaats hiervan is het zaad van Beachie handmatig bij het vrouwtje Thea ingebracht. Deze methode is heel nuttig voor het behouden van een diverse genenpoel zonder mannetjes eindeloos te moeten verhuizen. Daarbij heeft Spetter maar liefst twee(!) TV series op zijn naam staan. De jonge dolfijn is zowel op Nickelodeon als op Jetix te zien geweest zijn eigen TV show. Spetter is een klei, lichtgekleurd dier. Boven zijn rechteroog heeft hij een kenmerkend driehoekje, boven het linkeroog een kruisje!

                              Nalu

Nalu werd geboen op 28 september 2005 en was het enige vrouwtje van de vier dolfijntjes die dat jaar zijn geboren! Haar ouders zijn Maaike en Smarty. Nalu is een actieve en alerte jonge dolfijn met een pittig karaktertje. Haar moeder Maaike is vrij dominant en dit is ook al te merken aan Nalu! Ze stoeit gewoon mee met de jonge mannetjes en laat niet zomaar over zich heen lopen. Ze is erg gericht op speeltjes en spelen en is zelfs al erg sociaal naar trainers toe. Haar favoriete objecten zijn hoepels.Ze begint steeds meer op haar moeder te lijken, vooral haar gezicht en oogstreep lijken erg op die van Maaike. Nalu is ook een tikkeltje ondeugend en zelfs een beetje lomp!

                             Liya

Liya werd geboren in 2003 in Parc Asterix in Frankrijk. Haar moeder is Aya en haar vader is Pichi. Parc Asterix valt onder dezelfde eigenaar als die van het Dolfinarium, namelijk Compagnie des Alpes. In 2007 verhuisde Liya daarom naar Dolfinarium Harderwijk met haar moeder Aya. Liya is een kleine, zeer lichte dolfijn (soms bijna wit in de zon!) in de schaduw lijkt ze een beetje beige. Haar snuit is erg dun en herkenbaar. Op haar voorhoofd heeft ze enkele donkere vegen waaraan ze erg makkelijk te herkennen is. Ze heeft weinig krasjes of rakemarks en daardoor een erg glad uiterlijk. Liya is een rustig dier. Ze is vooral te herkennen aan haar lange, dunne snuit.

"De baby's"

                         Spat

Spat werd geboren op 22 mei 2008. Zijn ouders zijn Finagain en Tucker. Spat is verwekt doormiddel van KI oftewel Kunstmatige Inseminatie. Dolfijn Spetter, die ook in het Dolfinarium leeft werd in 2005 de eerste dolfijn die succesvol is verwekt via deze methode. Spat is een lichte dolfijn met grote donkere ogen met een lichtblauw randje. Hij heeft wat meer krassen dan parel en een dunnere snuit. Hij blijft ondanks dat hij al erg groot is altijd dicht bij zijn moeder Finagain. Het contrast van donker en lichtgrijs is bij Spat wat duidelijker dan bij de andere jonge dolfijntjes. Spat speelt het liefste met zijn leeftijdsgenootje Parel en ook met Spetter gaat hij veel om!

                

                          Parel

Parel werd geboren op 8 juni 2008 en haar ouders zijn Roxy en Prince. Parel is een stoere dame! Ze stoeit regelmatig met mannetjes Spetter en Spat. Ze is wat lomper gebouwd dan Spat met een brede snuit. Ook is ze lichtjes geel/beige. Dit kun je vooral zien rond haar snuit, maar ook op haar keel en buik. Parel heeft een ronder gezicht dan Spat. Ze is gek op stoeien en spelen. Parel is al erg zelfstandig en zwemt veel los van haar moeder. Haar ogen zijn kleiner dan die van Spat en donkerder. Ze heeft een lichtgekleurd, bijna beige streepje op haar voorhoofd. Hier kun je haar het makkelijkste aan herkennen! Ook heeft ze een rij krasjes bij haar linkeroog en een stipje boven haar rechteroog.

       

                            Luna

Luna werd 29 juni 2009 geboren in het Dolfinarium. Dit was de eerste geboorte en dus is Luna het oudste kalfje uit dit seizoen. Haar ouders zijn Maaike en Prince. Luna is verwekt middels KI of Kunstmatige inseminatie, net als Spetter en Spat! Luna is te herkennen aan haar donkere gezichtt en roze buik. Ze heeft een vrij korte, maar dunne snuit. Haar oogstreep is vrij breed net zoals bij haar moeder Maaike en haar halfzus Nalu. Ze is ook het halfzusje van Rif, Parel, K'ulu'ta en Yola. Luna is de grootste van de drie baby dolfijntjes uit 2009. Ze heeft een paar krasjes bij haar ogen en een donker snuitje.

 

                            Rif

Rif werd 3 juli 2009 geboren. Zijn moeder is Lucy en zijn vader is Prince. Rif lijkt ontzettend op zijn moeder (zoals alle kalfjes van Lucy!) Hij heeft dezelfde brede snuit en kleine oogjes die diep in hun kassen liggen. Rif is een nieuwsgierige dolfijn die zelfs al een beetje stoeit en interesse heeft in de trainers en verzorgers. Hij was al heel vroeg aan het spyhoppen om alles in de gaten te houden. Rif is het enige mannetje dat dit seizoen geboren is. Zijn half broers en zussen zijn Kite, T'lisala, K'ulu'ta, Luna en  Parel. Rif heeft duidelijk het uiterlijk van zijn moeder met een grote brede snuit en kleine ronde kraaloogjes. Hij lijkt ook erg veel op zijn halfbroers. Rif is ondeugend, maar toch verlegen.

      

                           Lelie

Lelie werd 21 juli 2009 geboren. Haar ouders zijn Maaike en Smarty. Ze is erg licht gekleurd. In de zon lijkt ze soms bijna wit! Ook heeft ze een hele korte snuit, net als haar vader Smarty. Lelie heeft een hele duidelijke onderbeet. Haar onderkaak is veel langer dan haar bovenkaak. Haar halfzus Amtan, een andere dochter van Molly heeft dit ook! Andere familie van Lelie zijn halfzussen en broers Nalu, Juno en Thea. Lelie is de jongste van de kalfjes die in 2009 zijn geboren, maar wel de eerste die sprongen maakte! Lelie's kleur maakt haar makkelijk om te herkennen. Ook heeft ze kleine lichte stipjes op haar huid net als moeder Molly en zus Amtan, dit zie je echter alleen van heel dichtbij. Verder herken je haar aan haar onderbeet en grote donkere ogen.

                          Kai

Kleine Kai is de allerjongste van de delta! Hij werd geboren op 21 augustus 2010 en is de enige baby van dit seizoen. Meestal zijn er meerdere jongen tegelijk. Gelukkig heeft hij veel speelkameraadjes omdat er in 2008 en 2009 ook veel kalfjes zijn geboren. Kai lijkt nu al erg op zijn moeder Nynke. Hij is heel licht gekleurd, heeft een korte brede snuit en is een beetje roze. Op zijn snuit zitten een paar donkere plekjes. Kai is vrij avontuurlijk voor een baby dolfijn en kan af en toe al eens springen door de delta!