Hoe is het nu met Beachie?

Inleiding

Vorig jaar is dolfijn Beachie uit het Dolfinarium in Harderwijk verhuisd naar Boudewijn Seapark in Brugge, België. Hier is hij momenteel het enige volwassen mannetje en zal hij in de toekomst mogen gaan zorgen voor nageslacht. Ik zocht Beachie op in het Boudewijnpark om te kijken hoe het met hem gaat. De eerste vier dagen van zijn introductie verbleef Beachie in het achterbassin. Hier kon hij rustig wennen aan zijn nieuwe thuis. Inmiddels is hij volledig geïntegreerd. Zijn training verloopt goed al was het wel even wennen voor hem! Benieuwd naar hoe het nu gaat met Beachie?? 

Beachie's geschiedenis

Beachie's naam heeft een betekenis Hij is namelijk 'gebeached' oftewel gestrand toen hij jong was. Op 27 april 1984 werd hij gered en naar Seaworld Orlando in Florida gebracht. Beachie werd na rehabilitatie vrijgelaten, maar strandde vrij kort daarna weer! Er werd toen besloten hem in permanente opvang te houden. Hij leefde  in de zogeheten "Petting Pools" van Seaworld, waar bezoekers de dolfijnen mochten aaien. In mei 1997 kreeg hij zijn eerste nakomeling genaamd Marble in Seaworld Orlando, snel daarna volgde de tweede genaamd Bossa. De moeder van Marble is Tasha en de moeder van Bossa is Nova. Twee maanden later verhuisde hij naar Harderwijk. Ook in Harderwijk heeft hij meerdere jongen gehad waaronder Damsxi, T'salka, Palawas, Spetter en Kite. Ja inderdaad! Beachie is de vader van de beroemde Spetter!  Beachie leefde voorheen in de dolfijnendelta, maar lag daar in de laatste periode bijna alleen maar op de bodem. Er is daarna gekozen hem te verhuizen naar het Dolfijndomijn waar hij een stuk gelukkiger leek en lekker mee kon doen met de shows. Hij vormde vaak een groepje met de jonge mannetjes Yola en K'wisa. 19 september 2009 verhuisde hij naar Boudewijn Seapark als nieuwe fokstier van de groep. Het is dan ook de bedoeling dat hij voor nakomelingen gaat zorgen in Boudewijn Seapark!

Verhuizing en introductie

De verhuizing van een dolfijn is een hele gebeurtenis. Meestal komen de trainers van het park waar de dolfijn heen gaat eerst een periode kijken hoe het dier wordt verzorgd en  getraind. Dit was bij Beachie ook het geval. Een week voor de verhuizing van Beachie kwam het hoofd zeezoogdieren uit het Boudewijn Seapark naar het Dolfinarium. De verhuizing zelf verliep soepel. Samen met vijf trainers werd Beachie naar het Boudewijn Seapark gebracht. Dolfijnen en andere zeezoogdieren worden vervoerd in een soort hangmat met gaten voor de borstvinnen.Deze hangmat wordt in een kist gelegd. In deze kist zit soms water, maar vaak worden de dieren ook handmatig nat gehouden. Na de verhuizing werd Beachie apart gezet zodat hij kon bijkomen en rusten. 

Beachie bleef uiteindelijk 4 dagen apart van de groep om te wennen aan zijn nieuwe omgeving en trainers. Tijdens deze periode bleven zijn vertrouwde trainers ook in Brugge. Toen het klaar was voor de introductie met de groep werd Beachie losgelaten naar het showbassin, hier bevond zich alleen het vrouwtje Roxanne, de andere dieren werden nog apart gehouden. Het duurde best lang voor Beachie de stap durfde te maken om naar het showbassin te zwemmen. De introductie verliep goed en vervolgens werd het vrouwtje Puck ook bij Beachie en Roxanne gelaten. Toen dit ook goed ging werd de rest van de groep ook in het showbassin gelaten. Er was geen agressief gedraf tijdens de introductie. Helaas duurde het wel een aantal dagen voor Beachie echt in de groep werd opgenomen en mee ging zwemmen met de rest. Niet lang na zijn introductie heeft Beachie al een jong verwekt bij het vrouwtje Yotta. Helaas overleed dit jong in de baarmoeder. Na de bevalling onderging Yotta een herstelperiode van acht weken. Hopelijk gaat het bij het volgende jong wel goed!

Momenteel gaat het goed met Beachie! Zijn rol in de groep is stabiel en hij went steeds meer aan de nieuwe trainingsmethodes die worden gehanteerd in Boudewij Seapark. Beachie is volgens zijn trainers een actief en goedaardig dier dat heel sociaal is naar de groep. Zelfs met het jonge mannetje Ocean lijkt hij het goed te kunnen vinden. Binnenkort komen er hopelijk meer jongen van Beachie!