Hoe is het nu met Kwin?

Inleiding

Vorig jaar op 7 mei gebeurde er iets bijzonders in het Dolfinarium. Bruinvis Amber beviel van een gezond jong. Dit was de tweede succesvolle geboorte van een bruinvis in een dierenpark in de hele wereld! De jonge bruinvisbleek een vrouwtje te zijn en is "Kwin" genoemd. Vernoemd naar de eerste bruinvis die ooit door  het Dolfinarium is opgevangen  genaamd "Kwinkwanker". Dit is een ongelofelijk bijzondere gebeurtenis die nog maar één keer eerder is gebeurd in het Deense aquarium Fjord&Baelt Center. Daar werd in 2007 ook een vrouwtje geboren genaamd Frigg-Amanda. Inmiddels is Kwin ontzettend gegroeid en herken je haar bijna niet meer terug! Ze is al groter dan haar leeftijdsgenoten en zelfs groter dan sommige oudere bruinvissen! Kwin komt goed aan en wordt al gebruikt in de presentaties bij bruinvisbaai. Ze kan verschillende gedragingen zoals het op de rug gaan liggen en haar staart of bekje laten zien. Ook is ze super speels en interactief. Kwin is mijn favoriete dier in het Dolfinarium en vandaag ga ik laten zien waarom!

Bijzonder

Bruinvissen zijn ontzettend bijzonder in gevangenschap en met name drachten en geboortes komen niet vaak voor. Dit komt omdat alle bruinvissen die momenteel in parken worden gehouden (en dat zijn drie parken wereldwijd) opvangdieren zijn. Op Kwin en Frigg-Amanda na dus! De meeste bruinvissen komen bij een dierenpark terecht omdat ze ooit zijn gestrand, opgevangen en daarna niet meer naar het wild konden terugkeren. De dieren krijgen dan een nieuw thuis in een dierenpark, wat als een soort permanente opvang dient. Dit betekent dat er niet actief gefokt wordt met bruinvissen. Dit is ook niet zo slim omdat de medische geschiedenis van een eerder opgevangen bruinvis vaak niet rooskleurig is. Daarbij weet je niks over de genetische achtergrond van de dieren. Als laatste is het niet slim om ruimte te bezetten met gefokte dieren, aangezien die ruimte misschien nodig is voor meer opgevangen dieren in de toekomst. Toch komt het af en toe voor dat er een bruinvis wordt geboren. Kwin's moeder Amber was al volwassen toen ze strandde en had helemaal afgesleten tanden. Er werd daarom gedacht dat ze veel te oud was om een jong te kunnen krijgen. Niets bleek minder waar! De vader van Kwin is bruinvis Jordi en dit kun je heel goed zien aan het uiterlijk van Kwin. Ze  is heel donker en heeft een duidelijke streep van haar mondhoeken naar haar borstvinnen, net zoals haar vader! Haar beste maatje is bruinvis Michael. De twee zijn van dezelfde leeftijd, al is Kwin bijna drie keer zo groot! De twee zwemmen bijna altijd samen en zijn gek op spelen en stoeien. Het zien van een jonge bruinvis en de groei meemaken is ontzettend speciaal en ik raad echt aan om een keer te gaan kijken naar Kwin!

Spelen met Kwin

De bruinvisbaai is vaak de eerste stop waar ik ga kijken als ik als bezoeker in het Dolfinarium ben! Vaak wordt ik begroet door Kwin die haar mond wijd open doet en achter me aan zwemt. Michael en Kwin vinden het geweldig om te spelen! Vaak ren ik om de bruinvisbaai heen en dan zwemmen ze heel hard achter me aan. Als ik stop komen ze spyhoppend boven met hun bekjes wijd open. Soms verander ik ineens van richting en dan draaien zij ook meteen en zwemmen ze weer achter me aan. Soms ren ik ergens heen en verstop ik me achter het hek, je ziet ze dan echt hoog bovenkomen en proberen te kijken over de rand. Dit interacten met dieren is ontzettend leuk voor zowel bezoeker als dier! Let hierbij wel op dat je geen regels overtreed! Blijf buiten de hekken en betreed geen plekken waar je niet mag komen, gooi geen dingen in het water en geef de dieren geen handgebaren. Ze kunnen dan namelijk overprikkeld raken. Zowel dolfijnen als bruinvissen zijn heel slim en speels, de kans is dus vrij groot dat je een interactie kan hebben met een dier als je een Dolfinarium bezoekt.