Hoe is het nu met Morgan?

Inleiding 

Op 22 juni 2010  werd de jonge orka Morgan gevonden in de Waddenzee bij Lauwersoog. Al zijn er waarschijnlijk nog vroegere waarnemingen. Een dag later werd ze uiteindelijk opgevangen door Dolfinarium Harderwijk op verzoek van het LNV. Orka's komen vaker voor in de Noordzee, echter niet alleen en al helemaal niet zo jong.  Orka's zijn echte groepsdieren en kunnen op deze leeftijd nog helemaal niet alleen overleven. Dit verklaart ook meteen de staat waarin Morgan is gevonden. Deze was ongelofelijk kritiek! Ze woog bij aankomst in het Dolfinarium 430 kilogram en was 3,57 meter lang. (Een normaal gewicht voor een orka van die lengte ligt rond een minimum van 660 kilogram volgens de dierenarts) Haar leeftijd wordt geschat op 2 tot 3 jaar oud. Inmiddels is Morgan flink aangekomen, speels, levendig en bijna onherkenbaar! Ze maakt het uitstekend dankzij het team van experts binnen het Dolfinarium. Het gaat goed met Morgan, maar dat is niet voor iedereen goed nieuws; De activistengroep "Free Morgan" is helemaal niet blij dat Morgan in het Dolfinarium verblijft. Zij hebben het Dolfinarium inmiddels meerdere keren aangevallen, beschuldigd van dierenmishandeling en zelfs demonstraties gevoerd bij de ingang van het park! Dit allemaal in het kader van Morgan's eventuele verhuizing. Waarom botsen deze twee partijen zo en waarom moet Morgan worden verhuisd? Hier ga ik het vandaag over hebben.

Groepsdier

Orka's zijn absolute groepsdieren. Ze jagen in groepen en communcatie/hiërarchie is één van de belangrijkste aspecten in het leven van een orka. Je kunt dit een beetje vergelijken met een groep wilde olifanten, waarbij een leidend vrouwtje; de matriarch de houvast is van de groep. Ook bij orka's staat er een vrouwtje aan de top. Vaak bestaan orka pods uit familiegroepen van dominante vrouwtjes met hun dochters en jongen. Ze jagen in groepen waarbij onderling wordt gecommuniceerd door de dieren. Een eenzame orka is vrijwel zeker ten dode opgeschreven. Een eenzaam orka-kalf is absoluut zeker ten dode opgeschreven! Orka's leren alle belangrijke aspecten van het opgroeien in het wild namelijk van andere orka's. Morgan is nog te jong om deze 'opleiding' te hebben voltooid. De staat waarin Morgan was toen ze alleen werd gevonden laat dit ook duidelijk zien. Ze was broodmager en in een ver stadium van verhongering. Al snel werd er dus geconcludeerd dat Morgan alleen uitzetten geen optie was. Er zal een groep voor haar moeten worden gezocht. Dit kan echter niet iedere wilde groep orka's zijn! Orka's uit verschillende delen van de wereld hebben verschillende manieren van jagen, communiceren (er zijn zelfs verschillende dialecten!) en een verschillend dieet. Een willekeurige groep voldoet daarom niet, zij zullen haar namelijk niet zomaar accepteren. Haar specifieke familiegroep vinden is de beste kans om Morgan weer in het wild uit te zetten.

Controversie

Pogingen werden gemaakt om Morgan's familiegroep te vinden. Haar foto's, DNA en geluid werd opgestuurd naar alle uithoeken van de wereld, waar onderzoekers orka-groepen soms al decennia bestuderen. Haar specifieke groep werd echter niet gevonden. Wel is er een sterk vermoeden dat ze uit een groep nabij Noorwegen komt. Dit is op zich al problematisch, omdat de orka's in Noorwegen vaak niet permanent in deze regio verblijven. Zij komen op scholen haring af en de laatste jaren zijn er steeds minder groepen teruggekeerd. Daarbij is Noorwegen een groot deel van het najaar gehuld in complete duisternis wat het nog moeilijker maakt om een specifieke groep orka's te traceren. Er werd besloten dat dit een te groot risico was om Morgan uit te zetten zonder haar specifieke familiegroep te weten. Daarop moet er een alternatieve oplossing worden gevonden. Het Dolfinarium heeft geen ruimte voor een orka en daarbij geen soortgenoten voor Morgan. Er zijn in Europa twee parken met een groep orka's van verschillende afkomst. De beste optie voor Morgan zou daarom permanente opvang zijn in één van deze groepen. Hierbij heeft ze ruimte, zorg en soortgenoten om mee te communiceren.

Hoewel dit heel goed klinkt is niet iedereen blij met dit idee. Dierenrechtenorganisatie "Free Morgan Foundation" en de "Orka coalitie" vinden dat het Dolfinarium Morgan expres wil houden in gevangenschap. Dit om haar te verkopen aan andere dierenparken en winst te maken.  Vandaag de dag doen dierenparken echter aan uitwisselingen en worden dieren niet meer "verkocht". Ook heeft Morgan het Dolfinarium al honderdduizenden euro's gekost aan zorg, medicatie, extra uren voor haar verzorgers en het opzetten van een quarantaine gebied. Inmiddels wordt er zelfs geprotesteerd tegen het Dolfinarium en zijn er dreigbrieven gestuurd!  Trainers en verzorgers worden bedreigd en moordenaars genoemd. "Het houden van orka's in gevangenschap en ze kunstjes laten doen voor vermaak is slecht" volgens deze dierenrechtenactivisten. Wat zij vergeten is dat de orka's die in gevangenschap leven ontzettend goed en uitgebreid worden verzorgd. Er staat dag en nacht een heel team van experts met als enige doel de orka's gevoed, gezond en verrijkt te houden! Het is heel jammer dat na alle goede zorg en het wonderbaarlijke herstel van Morgan dat dankzij het Dolfinarium mogelijk is gemaakt er zo negatief op het park wordt gereageerd.

Observatie

Ik heb Morgan inmiddels al talloze keren bezocht. In mijn ogen is ze een ontzettend actief dier dat heel positief reageert op haar verzorgers en mensen in het algemeen. Regelmatig speelt ze met haar verzorgers en toont ze interesse in speeltjes en de omgeving om haar heen. Ik heb een aantal keren met haar mogen interacten en ze is echt heel alert en actief. Ze ziet er ontzettend goed uit vergeleken met toen ze binnen kwam. (Inmiddels is haar hoofd weer rond in plaats van dun en puntig!) Het wondje op haar kin lijkt goed te helen en ze heeft een enorme eetlust. Al het voedsel wat haar wordt aangeboden eet ze op. Naar mijn idee is het echt tijd voor haar om in een groter bassin te kunnen gaan zwemmen en te communiceren met soortgenoten. De rechtszaak die de Free Morgan Foundation heeft aangespannen houdt haar verhuizing echter tegen. Iets wat heel jammer is! aangezien Morgan hier nu de dupe van is. Ik twijfel erg of de dierenactivisten echt het beste met Morgan voor hebben of dat het gewoon om 'winnen' gaat. Ik sprak één van hen voor de ingang van het Dolfinarium en zij vertelde tegen mij dat ze liever heeft dat Morgan na 1 dag in het wild leven sterft dan dat ze nog 30 jaar gezond kan leven in gevangenschap. Dit is naar mijn mening gewoonweg absurd en gaat absoluut niet meer om het welzijn van het dier! Daar gaat het bij de verzorgers van Morgan echter alléén maar om! 

Ik sta dan ook 100% achter het Dolfinarium en haar werknemers en hoop dat Morgan snel kan verhuizen naar een prachtige nieuwe plek, weg uit haar opvangbassin waar haar kwaliteit van leven nog veel beter wordt!