Whale Watching

 Inleiding

Wie bekend is met Tenerife weet dat het een whale-watch paradijs is! Tenerife is de enige plek waar bootmaatschappijen adverteren met 100% kans op dolfijnen en/of 'walvissen' (grienden in dit geval). Het mooiste is nog wel dat zij dit altijd waar kunnen maken. Tenerife is het thuis van verschillende groepen dolfijnen en grienden die vast rond het eiland verblijven. Daarbij zijn er ook vaak hele speciale soorten te zien op doortocht of tijdens een tijdelijk verblijf in de wateren van Tenerife. Het weer is er bijna altijd goed en de dieren verblijven vaak dicht bij de kust - ideaal dus. Dit betekent echter wel dat er veel whale-watch bedrijven zijn. Kies daarom altijd een verantwoord bedrijf uit dat respect heeft voor de dieren! Er zijn bepaalde regels voor het benaderen van zeezoogdieren. Zo moeten boten en schepen op een bepaalde afstand blijven en moet de motor zacht of zelfs helemaal uit in de buurt van de dieren. De dieren mogen alleen zelf dichterbij komen, niet andersom. Niet alle whalewatching bedrijven respecteren deze regels. 

Whale watching of dolphin spotting is het bekijken van walvissen, dolfijnen en bruinvissen in hun natuurlijke omgeving. Net zoals bijvoorbeeld vogelspotten is whale watchen een recreatieve bezigheid. Het kan echter ook voor wetenschappelijke doeleinden worden gebruikt. Whale watching is erg populair en wordt vooral aangeboden in vakantielanden. Een studie uitgevoerd voor het IFAW geeft weer dat 13 miljoen mensen op een whale watch tocht zijn geweest in 2008. Er wordt wereldwijd ongeveer 2.1 miljard dollar uitgegeven per jaar aan whale watch tochten en het genereert zo'n 13.000 beschikbare banen. De populariteit en snelle groei van aanbod zorgen voor controversie. Zo zijn er gebieden waar tientallen verschillende whale watch bedrijven op één locatie zoeken naar cetacea. Dit grote aantal kan de dieren verstoren en ze belemmeren in het uitvoeren van natuurlijke gedrag. Daarom is het zo belangrijk dat je een goed bedrijf uitkiest die alle regels naleeft!

Tenerife

Dé plek voor whale watching in Tenerife is Los Gigantes. Dit enorme gebergte ligt aan de Westkant van het eiland en is op zich al een hele beleving. Je kunt bij Los Gigantes bergwandelingen maken, duiken, waterscooters huren en whale watchen. Het is dus een behoorlijk toeristisch plekje. Toch is de haven waar de boten liggen niet zo heel groot. Los Gigantes is met de bus of de auto prima te bereiken. Je daalt af langs de verschillende restaurantjes en winkeltjes tot je vanzelf bij de haven aankomt. Hier zie je de gigantische bergen al op de achtergrond liggen. Je kunt ter plekke bij de haven boeken of bij één van de velen winkeltjes en toeristen stands in het dorpje zelf. Ook op anderen plekken op het eiland worden de boottochten redelijk goed geadverteerd. Je zult dus geen moeite hebben met een toch boeken. Er zijn verschillende opties, van vrij grote schepen zoals de Flipper Uno tot hele kleine bootjes waar zo'n 10 a 20 mensen in passen. Ook zijn er boten met een glazen bodem of glazen onderkant zodat je de dieren onderwater kunt bekijken.

Wanneer je een boot of schip hebt uitgekozen gaat het avontuur beginnen. Met de Los Gigantes op de achtergrond is het in iedergeval een van de meest spectaculaire plaatsen om te gaan varen. De meeste boten varen maar een klein stukje van de kust af. Hier wordt je begroet door de vaste groep tuimelaars die rond Tenerife leeft. De groep is er al minimaal 30 jaar waardoor de schippers de dieren soms herkennen. Sommige dieren hebben zelfs een bijnaam! Er is ook een grote kans dat je de grienden tegenkomt al ligt dit een beetje aan de tijd. Grienden jagen namelijk heel diep en zijn dan nergens te bekennen. Na het jagen gaan ze vaak rusten aan de oppervlakte. Het is dus extra speciaal als je een actieve groep tegenkomt! Naast de dolfijnen en grienden wordt Tenerife ook vaak bezocht door grotere walvissoorten zoals de gewone vinvis, Brydevinvis en de potvis. Ook dolfijnsoorten zoals de Atlantische vlekdolfijn en de gewone dolfijn komen er voor. Denk je echter wel in dat het wilde dieren blijven en dat ze niet altijd even zichtbaar zijn. Ook mogen de boten maar beperkt bij dezelfde dieren blijven om ze daarna de rust te gunnen. Je zult ze dus niet altijd even goed/lang zien. Toch blijft het een ongelofelijke ervaring die ik iedereen kan aanraden!