Orka's van Marineland

Inleiding 

In 2008 en 2010 blogde ik al over de orka's van Marineland. Dit zijn de eerste orka's die ik ooit in het echt zag. Ze zijn daarom heel erg belangrijk voor mij en hebben een plekje in mijn hart. Helaas hebben we twee geweldige dieren verloren in de laatste jaren. Het imposante mannetje Kim II en daarna ook het vrouwtje Sharkan. Beide leefden al jaren in Marineland en zijn gestorven aan hetzelfde virus. Dit was niet te voorkomen aangezien dit virus zich onder andere door de lucht verspreid. Er is natuurlijk ook heel goed nieuws! Inmiddels is het jong van Wikie geboren. Dit is een mannetje genaamd Moana. In het wild bestaan orkagroepen met name uit vrouwtjes met hun jongen. Het is dus heel goed dat de groep op deze manier uit kan breiden ook al zijn alle orka's verwant. Dit is mogelijk doormiddel van K.I. oftewel Kunstmatige Inseminatie. De vader van Moana woont aan de andere kant van de wereld in één van de Seaworld parken! Vandaag kijken we naar de groep orka's zoals deze op het moment is. 

Marineland Antibes of Marineland Côte d' Azur opende voor het publiek in 1970. In dit zelfde jaar arriveerde de eerste orka. Dit was een vrouwtje genaamd Calypso. Calypso werd al snel vergezeld door het mannetje Clovis. Beide dieren stierven echter snel, Calypso al in dat zelde jaar en Clovis in 1973. In 1976 arriveerde het mannetje Kim. Kim leefde zes jaar lang in het park en was een zeer geliefd dier onder trainers en publiek. Toen hij stierf werd hij datzelfde jaar nog vervangen door een nieuw mannetje dat in zijn eer opnieuw Kim (II) werd genoemd. De vrouwtjes Betty en Freya vergezelde Kim vanaf 1978 en 1982. In 1989 arriveerde de laatste vrouwtjes-orka genaamd Sharkan.  In 1993 werd het eerste jong van Marineland geboren; Shouka. Shouka's ouders waren Kim en Sharkan. In 2000 verhuisden de orka's van hun oude bassin (waar nu tuimelaars leven) naar het huidige bassin. Dit is het grootste orkabassin ter wereld!


 

                                Freya

Freya is de matriarch oftewel het dominante vrouwtje van de groep. Freya is een groot en lang dier met een imposant uiterlijk. Ze is de eerste orka die ik ooit in het echt zag en waar ik dichtbij mocht komen. Ze is makkelijk te herkennen aan een wit litteken op haar linkerzij. Dit is een overblijfsel van een huidbehandeling door middel van laser. Er is een niet-agressieve tumor bij haar weggehaald. Het overblijfsel ziet er uit als een wit kuiltje in haar huid. Verder heeft ze een rugvin die ietwat buigt. Freya heeft prachtige ijs-blauwe ogen die opvallend licht zijn voor een orka. Freya heeft in het verleden veel miskramen gehad en doodgeboren jongen gehad. De oorzaak hiervan is niet helemaal duidelijk. Haar zoon Valentin is het enige jong dat de bevalling overleefde. 

               

                           Valentin

Valentin werd geboren op 13 januari 1996. Dit was de eerste keer dat een bevalling van Freya succesvol verliep. Freya en Valentin zijn dan ook tot op de dag van vandaag erg close! Valentin is een jongvolwassen mannetje en duidelijk groter dan de twee jongen Inouk en Wikie. De karakteristieke grote rugvin en borstvinnen die volwassen mannetjes bezitten heeft Valentin echter nog niet. Valentin is een robuust dier met de bouw van zijn moeder Freya duidelijk zichtbaar. Zijn karakter lijkt echter meer op die van zijn vader; kalm en zachtaardig. Hij speelt graag met Inouk en Wikie en trekt verder vooral op met zijn moeder Freya.

Inouk

Inouk werd op 23 februari 1999 geboren. Hij was hiermee het tweede jong en de eerste zoon van Sharkan. Inouk is nog vrij klein voor zijn leeftijd en geslacht en soms wat moeilijker uit elkaar te houden met Wikie. De twee liggen qua leeftijd erg dicht bij elkaar en spelen dan ook veel samen. Inouk is iets terughoudender dan Wikie in karakter en leert minder snel wanneer het aankomt op de trainingen. Inouk is onder andere te herkennen aan de twee sproetjes op zijn keel aan de linkerkant van zijn lichaam. Zijn linker oogvlek is ook erg karakteristiek met drie uitstulpingen aan het einde, dicht achter het oog. Inouk is duidelijk nog een jong mannetje, zijn rugvin en borstvinnen moeten nog ontwikkelen.

                              Wikie

Wikie werd geboren op 6 januari 2001. Ze was meteen een grote publiekslieveling en werd geprezen als "Baby star Wikie" door het park. Wikie is een vrij stevige orka met een groot hoofd in verhouding tot haar lichaam. Ze trekt veel op met Inouk en met haar moeder. Wikie is speels, eigenwijs en neemt sneller initiatief dan de andere jonge orka's. Ze is ook gek op speeltjes en jaagt samen met haar moeder regelmatig op meeuwen die op de bassinrand lopen. Hierbij gebruikt ze vaak een stukje vis of een ander lokmiddel. Dit "baiting" wordt ook gedaan door orka's in Seaworld en is een bewijs van de intelligentie van deze dieren! Wikie is te herkennen aan haar oogvlekken. Deze zijn puntig en aan het einde zijn duidelijke stipjes te zien. Inmiddels heeft ze haar eerste jong gekregen, een mannetje genaamd Moana.

 

                              Moana

Moana werd op 16 maart 2011 geboren in Marineland. Zijn moeder is Wikie, die in 2001 zelf in Marineland werd geboren. Zijn vader is Ulises, een mannetje dat in Seaworld San Diego leeft. Wikie is bevrucht doormiddel van K.I. en heeft Ulises dus nooit ontmoet. K.I. bied een uitkomst in situaties waar dieren in één bepaald park allemaal verwant zijn. Het is zo toch mogelijk voor de dieren om jongen te krijgen en hun natuurlijke gedrag te uiten zonder inteelt te hoeven gebruiken of de dieren te moeten verplaatsen uit een vertrouwde groep of hierarchie. Er werd eerst gedacht dat Moana een vrouwtje was. Dit werd zelfs al naar buiten gecommuniceerd naar het park en is ook de reden dat het jonge mannetje "Moana" werd genoemd, wat eigenlijk een vrouwelijke naam is! Toen later werd ontdekt dat hij toch een mannetje was hebben ze de naam zo gelaten. Moana is nog erg jong en volop in de groei. Hij blijft dicht bij zijn moeder Wikie, maar is wel al oud genoeg om interesse te krijgen in de trainers en andere orka's. Het wordt ontzettend leuk om hem te zien opgroeien!