Hoe is het met de jonge tuimelaars?

Inleiding 

De kleine tuimelaars in het Dolfinarium groeien als kool! De tijd is aangebroken dat de diertjes meer gaan ontdekken, socialiseren met de andere volwassen dolfijnen en het speelgedrag verder te ontwikkelen. Het mooiste is dat je dit als bezoeker allemaal kunt volgen en bewonderen! Kun jij ze al uit elkaar houden? In de komende tijd ontwikkelen de dieren zich in karakter, socialisatie, het eten van vis en ook in de training. Dit is daarom ook een belangrijk punt voor de trainers om een start te maken in het creëren van een echte band met het dier. Hoe is het nu met de jonge dames Zoë, Baya, Daisy en Indy? Vandaag gaan we alle dames af.

Wat nog mooier is dan vier geboortes op een rij; het zijn allemaal vrouwtjes!! Nog nooit zijn er zoveel vrouwtjes in één keer geboren in het Dolfinarium. Dit is extra goed nieuws aangezien het park in het verleden kampte met teveel mannetjes. Bijna 80% van de dieren die in het park werd geboren was mannelijk. Dit keer lijkt daar eindelijk verandering in te zijn gekomen! Mannetjes blijven in de natuur zelden bij de groep waar ze geboren zijn. Wanneer ze gaan puberen worden ze namelijk verjaagd door de dominante vrouwtjes. Dit lijkt in de natuur de manier te zijn om inteelt te voorkomen. Als er in de populatie in gevangenschap teveel mannetjes komen dan krijg je te maken met een overschot. Momenteel wordt dit net als in de natuur opgelost met mannengroepen. Het moet echter niet zo zijn dat dieren hun hele leven in een mannengroep spenderen. Vrouwtjes zijn daarom altijd erg welkom bij geboortes!

De Dames

Baya

Baya Dolfijntje Baya was het eerste jong van dit seizoen. Zij werd geboren op 6 juli 2013. Haar moeder is Maaike en haar vader is Prince. Maaike is het dominante vrouwtje uit de groep en heeft al veel kalfjes gekregen. Baya is een nieuwsgierige en enigszins ondeugende dolfijn. Ze heeft net als haar moeder Maaike een hele brede lijn van haar ogen naar haar voorhoofd lopen. Ook is ze het grootste kalfje met een lichte zij en donkere snuit. Ze is zeer speels bij het glas en benaderd mensen echt. Ook is ze gek op speeltjes zoals hoepels en de waterspuit. Ze is van allevier de dames het meest ondernemende en onderzoekende. Dit is niet vreemd aangezien haar moeder Maaike de dominantste dolfijn van de delta is. Baya mag en kan dus veel maken, ook in het stoeien met andere dolfijnen. Ze is eigenlijk een soort ondeugend prinsesje dat altijd bescherming kan zoeken bij moeder. 

Zoë

Op 09 augustus 2013 werd Zoë geboren. Haar moeder is Nynke en haar vader dolfijn Prince. Nynke komt oorspronkelijk uit Tiergarten Nurnberg en is hier op 'breeding loan' oftewel in het kader van het fokprogramma. Het is dus heel goed dat ze weer een kalf heeft gekregen. In 2010 beviel zij al van dolfijn Kai. Zoë is een rustige dolfijn met een zeer lief en fijn karakter. Zoë is makkelijk te herkennen aan haar lichte kleur en korte snuit. Ze lijkt al veel op haar moeder Nynke. Ze heeft een roze buik en kleine zwarte oogjes. Zoë heeft een veel kalmer karakter dan de andere jongen en dit merk je ook in haar uitstraling. Toch kan ze ook behoorlijk speels en energiek zijn! Vergis je hier niet in. Ze speelt veel samen met Baya en kan al erg goed springen. Ze blijft vaak wel nog dicht bij moeder Nynke.

Daisy

Daisy is een geval apart. Zij werd in de winter geboren! Dit is ongebruikelijk, al komt het bij tuimelaars wel vaker voor. In het Dolfinarium is het de eerste keer dat er een 'winterbaby' werd geboren. Dolfijnen zijn het hele jaar door vruchtbaar, toch worden de meeste jongen in de lente en zomer geboren. De vader van Daisy is Tucker. Tucker verblijft normaalgesproken in het dolfijndomijn, maar was vorige winter tijdelijk in de dolfijnendelta met de andere mannetjes vanwege de verbouwing in het dolfijndomijn. Dit is ook het moment dat Daisy is verwekt. Daisy's moeder is Molly, een ervaren moederdier met meerdere dochters. Daisy is een zeer speelse dolfijn en heeft een opvallend uiterlijk. Ze heeft een erg grote snuit en grote ogen. Haar snuit is echt opvallend groot en ze lijkt daardoor een hele grote "mond" te hebben. Ook haar kleur is duidelijk anders dan die van de andere dames. Daisy is echt een leukerd en is gek op spelletjes en spelen en heeft een heel expressief gezicht. 


Indy

Indy is de jongste van de vier, ze is namelijk op 7 Augustus van dit jaar geboren. Dat is ook duidelijk te zien. Ze is een stuk kleiner, lichter van kleur en zwemt nog veel meer bij haar moeder dan de andere dieren. Indy's moeder is dolfijn Nalu, de dochter van Maaike (Baya's moeder!). Indy's vaderr is Prince. Indy heeft een heel kort snuitje en is nog erg fijn gebouwd vergeleken met de andere drie jongen die al een stuk groter en steviger zijn. Dat weerhoudt Indy er overigens niet van om lekker met ze stoeien. Als dit te ruig gaat grijpt moeder Nalu echter meteen in! Het is mooi om te zien dat deze diertjes zo samen met elkaar opgroeien en lekker kunnen spelen en socialiseren met elkaar. Dit maakt het Dolfinarium echt uniek omdat je alles vanaf de geboorte kunt volgen. Een echte aanrader om gewoon eens een uurtje te kijken bij de Dolfijnendelta naar het gedrag van de dieren in de kraambaai.