Rivierdolfijn Baby

Inleiding 

Ook dit jaar weer een blog over Baby ofcourse! Mijn favoriete vriendje in de dierentuin van Duisburg. Baby is een Boto, of Orinocodolfijn. Ik heb al zoveel blogs over hem geschreven en zoveel foto's gemaakt dat jullie hem waarschijnlijk wel kennen inmiddels! Ik heb ontzettend leuke momenten meegemaakt met Baby door de jaren heen. Hij is een slim en eigenwijs diertje, maar wel heel anders dan een tuimelaar. Dit veroorzaakt vaak hilarische momenten, de leukste hiervan wil ik vandaag met jullie delen!  Baby is een echte grapjas, maar ook ontzettend eigenwijs met een korte spanningsboog. Dit maakt het af en toe uitdagend om met hem om te gaan. 

Baby is een rivierdolfijn, een Boto om precies te zijn. Hij leeft in de dierentuin van Duisburg in Duitsland. In het Engels wordt deze soort “Amazon river dolphin” genoemd. Er zijn niet veel boto’s in gevangenschap. Baby is zelfs de enige in Europa. Naast Baby worden er nog op twee andere plaatsen Boto’s in gevangenschap gehouden. Beide plaatsen zijn in Zuid-Amerika, waar deze dieren van oorsprong voorkomen. Hoe komt Baby dan helemaal in Duitsland terecht? Baby is samen met vier andere dieren gevangen in de jaren 70’. Het was toen nog normaal voor Duitse dierentuinen om expedities te houden naar andere landen en daar dieren te vangen om de collectie te verrijken. Nu zou dit uit den boze zijn en echt niet meer kunnen, toen werd het zelfs aangemoedigd. Zowel door de staat als het publiek! Inmiddels zijn de andere vier dieren niet meer in leven en is Baby alleen overgebleven. Een rariteit in Europa en in dierentuinen algemeen.

Interacties
 

Interacties door het glas heb ik heel vaak met Baby. Hij is namelijk ontzettend nieuwsgierig en herkent ook bepaalde mensen! Hij is ook erg gek op kleine kinderen, deze komt hij vaak bestuderen. Hierbij gaat hij rechtop in het water staan, vaak met zijn staartvin steunend op de bodem. Dit geeft een hilarisch gezicht!  Wanneer hij je recht aankijkt door het glas met zijn scheve snuit krijg je ook een beeld wat je normaal niet ziet (boven water benader je hem namelijk bijna altijd van boven of langs hem). Hij heeft een ongelofelijk grappig uiterlijk, wat bij de glaswand heel goed te zien is.  Regelmatig komt hij dingen naar me brengen zoals zijn speeltjes, borstels, bladeren, stukken hout en zelfs een tuinslang! In de natuur geven mannelijke Boto's 'cadeaus' aan de vrouwtjes om ze te imponeren. Deze bestaan vaak uit bladeren, stukken hout en stenen. Ik heb idee dat dit gedrag iets te maken heeft met de speelsheid van Baby en hoe dol hij is op dingen brengen en apporteren. Baby is vaak een absolute clown. Zo gaat hij ondersteboven zwemmen met zijn bek open, brengt hij spullen naar het glas en reageert hij wanneer je doet alsof je deze wilt pakken. Soms brengt hij zelfs dode vis naar me toe en begint deze dan tegen het glas te drukken, uit elkaar te scheuren of er zelfs mee te paren. Hij positioneert de vis dan echt zo dat je het goed kan zien. Het lijkt bijna alsof hij er plezier uit haalt wanneer hij toeschouwers heeft. Het grappigste moment dat ik ooit heb meegemaakt is toen ik het glas van de buitenkant aan het schoonmaken was en Baby mij aan het observeren was. Ineens zwemt hij achter de schermen en komt hij terug met een borstel. Vervolgens komt hij bij het raam hangen en begint hij met de borstel in zijn bek het glas te poetsen! Zwaaiend van links naar rechts kopieerde hij mijn bewegingen! Het is dat ik er foto's van heb anders zou ik het zelf niet eens geloven! Zo zijn er nog talloze leuke momenten door het glas, waar ik de leukste foto's van heb verzameld.

Spelen en Trainen met Baby

Baby's verrijking bestaat uit een aantal verschillende dingen. Zo heeft hij verschillende stukken speelgoed. Zijn favorieten zijn een bal en een tuinslang. Vooral de tuinslang is erg populair! Hij pakt deze onderwater op en draait hem in allerlei rare bochten. Hier heeft hij zichtbaar plezier van. De bal duwt hij boven water rond of hij probeert deze onderwater te krijgen. Verder maakt hij ook gebruik van bijtringen en andere zachte speeltjes waar hij graag op bijt. Één van zijn favoriete dingen is geborsteld worden met een borstel. Dolfijnen hebben een gevoelige huid die bijna continu vervelt. In de natuur wrijven ze zich daarom vaker tegen stenen, kiezels of stukken hout. In Duisburg gebruiken we een harde borstel om hem te borstelen en dit vind hij helemaal geweldig! Ook pakt hij de borstel wel eens om ermee te spelen of rond te zwemmen!

Baby is een heel ander dier dan een tuimelaar en gedraagt zich dan ook heel anders. Waar tuimelaars super enthousiaste dieren zijn die iedereen leuk vinden en met iedereen willen spelen en continu de aandacht hebben voor de trainer, zijn rivierdolfijnen veel kieskeuriger. In dat opzicht lijken ze meer op bruinvissen qua gedrag. Ze kunnen de ene seconde heel speels en enthousiast zijn en het moment daarna helemaal hun interesse verliezen. Zij komen naar je toe wanneer zij er zin in hebben en zijn daarna ook weer weg zodra ze deze interesse verliezen. Of jij nu een lekker visje of een speeltje hebt, dat maakt niet uit. Tijdens mijn speelsessies met hem vind hij het leuk om de borstel terug te brengen wanneer ik deze weggooi. Ook houdt hij van lekker kroelen of verstoppertje spelen. Verder krijgt hij ook levende vis te eten, waar hij actief op moet jagen in het bassin. Wat hij erg leuk vindt om te doen is deze vis doodbijten, dan zorgvuldig bij het glas recht voor je neus te positioneren om er dan vervolgens mee te gaan paren. Dit heeft hij al talloze keren bij mij gedaan! Ik denk dat hij het leuk vindt om bekeken te worden hahahaha!

Duiken en zwemmen met Baby

Baby leeft al sinds 2006 alleen. Toen is zijn laatste soortgenoot 'Vater' overleden op een hele hoge leeftijd. Hoewel mannelijke rivierdolfijnen in de natuur ook solitair leven, is Baby zijn hele leven al gewend aan gezelschap. Vandaar dat er ook met hem wordt gedoken en gezwommen. Dit vervangt natuurlijk niet het sociale gedrag van soortgenoten, maar hij geniet er wel zichtbaar van.  Hierbij komt hij vaak op je afgezwommen om te worden gekroeld of hij blijft gewoon langs je zwemmen als gezelschap.  Ik heb hier helaas nog geen goede foto's van, aangezien mijn camera niet onderwater kan! Maar ik ben druk bezig met iemand regelen die foto's kan maken door het glas. Loop eens naar binnen bij de Rio Negro en grote kans dat je zo'n sessie zelf ziet!