Tuimelaars Zoo Duisburg

Inleiding 

Zoo Duisburg is de dierentuin van de Duitse stad Duisburg. Het is een typisch Duitse en zeer aparte dierentuin met een rijke geschiedenis. De dierentuin opende op 12 mei 1934. Het park kenmerkt zich door de twee delen waaruit het bestaat. Deze twee delen zijn verbonden door een loopbrug die recht over de snelweg gaat. Hier loopt ook een spoorweg onderdoor. Hoewel de dierentuin dus letterlijk langs de snelweg ligt is het er verrassend groen en ruim. In de dierentuin worden ongeveer 2150 dieren uit circa 280 soorten gehouden. Zoo Duisburg is vooral beroemd om de aparte soorten die er gehouden worden en werden. Vandaag de dag zijn dit de koala's, Fossa's, mierenegels, boomkangoeroes en de wombat. Ook de dolfijnen zijn erg populair. Zoo Duisburg heeft een groot aantal zeezoogdieren gehouden waaronder de tuimelaar, beloega, tucuxidolfijn, kortsnuit of Commerson's dolfijn, bruinvis, Californische zeeleeuw, zeebeer, gewone zeehond, grijze zeehond, zeeolifant en rivierdolfijn. Van al deze soorten zijn de tuimelaar, rivierdolfijn, gewone zeehond en Californische zeeleeuw nog steeds te zien in het park. De zeebeer, beloega en kortsnuitdolfijn zijn recentelijk verhuisd. Een waar paradijs dus voor de zeezoogdieren liefhebber en de liefhebber van aparte soorten!

Tuimelaars van Zoo Duisburg

De eerste tuimelaars arriveerden in juli 1965 vanuit Miami Seaquarium in Florida, de Verenigde Staten. (Tot op de dag van vandaag worden dolfijnenshows ook wel "Florida delfinschau" genoemd in het Duits omdat in de vroege jaren van dolfijnenshows er veel faciliteiten in Florida lagen). Het ging om twee mannetjes genaamd Flip en Flap en twee vrouwtjes genaamd Perfect en Littlebit die helaas kort na aankomst zijn overleden aan een longontsteking.  In hetzelfde jaar werden er twee vervangende vrouwtjes naar de dierentuin verhuisd, maar ook zij stierven snel na aankomst. Een jaar later werden de vrouwtjes Nixe en Susi gestuurd, opnieuw als vervanger voor de twee gestorven dieren. Dit keer bleven de dieren wel in leven. In 1968 werden zij vergezeld door twee nieuwe dieren genaamd Jack en Mia. Vervolgens in 1971 verhuisde er nog een jong mannetje naar het park genaamd Freddy. Freddy stierf echter aan lichamelijk trauma  door een ongeluk. Mia werd teruggestuurd naar Florida omdat haar training niet zo spoedig verliep. In 1971 en 1972 werden daarop Mia II, Freddy II (later Robby genoemd) en Dolly naar het park gestuurd.  Op 20 juli 1978 werd het eerste dolfijntje van Zoo Duisburg en daarbij ook de eerste jonge tuimelaar in Duitsland geboren. Dit was een vrouwtje dat Duphi werd genoemd. Duphi's ouders waren Flap en Susi. In de jaren 80'  stierven er behoorlijk wat dieren waaronder Flip, Flap, Nixe, Mia II, Dolly en Robby. Hierdoor kwamen er opnieuw nieuwe dieren naar het park. Dit waren Nico, Flapine, Lucy en Playboy. Deze dieren kwamen zowel uit Florida, Jamaica als Mexico.Nico stierf in 1992 aan longontsteking. In 1994 stopte Phantasialand met het houden van dolfijnen, zij stuurde het vrouwtje Pepina naar Duisburg in dit zelfde jaar overleed Flapine. In 1999 ontving Duisburg de laatste twee dolfijnen uit de dierentuin van Antwerpen, dit park ging eveneens stoppen met het houden van dolfijnen. Dit waren Iris en haar zoon Ivo.  Playboy is tot 2000 de fokstier van de groep geweest, waarna hij ook is overleden. Inmiddels werden er ook verschillende jongen geboren in de dierentuin waaronder Max, Kai, Delphi, Duphi II en Duke. De nieuwe fokstier genaamd Ivo heeft inmiddels ook al twee dochters gekregen in 2007. Zij zijn verhuisd naar Tiergarten Nurnberg. Inmiddels leven er acht dolfijnen in Duisburg zoo en ik stel ze graag aan je voor!

 Ivo

Ivo werd rond 1980 geboren in de golf van Mexico. In 1981 verhuisde hij samen met zijn moeder Iris naar de Zoo van Antwerpen in België. Hier hebben zij tot 1999 gewoond. Dit jaar werd er besloten te stoppen met het houden van dolfijnen. In het oude dolfinariumgebouw worden nu Californische zeeleeuwen gehuisvest. Iris had bij aankomst al last van gezondheidsproblemen en stierf uiteindelijk in 2003. Ze is rond de 35 jaar oud geworden. Ivo werd na aankomst al snel de nieuwe fokstier van de groep. Na een aantal onsuccesvolle geboortes werd in 2001 werd zijn eerste jong geboren, een mannetje genaamd Duke. Duke stierf echter in 2003 aan vergiftiging. Er wordt gedacht dat dit te danken was aan verontreinigde vis. Hierna is er een tijdje vis zonder koppen gevoerd in Duisburg, aangezien slechte stoffen zich met name concentreren in de kop van vissen. Inmiddels is Ivo een grote en volwassen stier met maar liefst drie vrouwtjes tot zijn beschikking. Zijn favoriete vrouwtje is Pepina en wanneer de twee gescheiden zijn weigert Ivo vaak om mee te doen aan te presentatie. Ivo is makkelijk te herkennen aan zijn formaat en donkere uiterlijk. Zijn buik en keel zijn enig zins roze en duidelijk gescheiden van zijn donkergrijze huid. Ivo is de vader van Dolly, Donna, Dörte, Darwin en Diego.

Pepina

Pepina, (wat komkommer betekent) is geboren in Cuba rond 1978. In ze verhuisde in de jaren 80' van Hansapark Cuba naar Hansapark Sierksdorf in Duitsland. In 1989 verhuisde vervolgens naar Phantasialand, eveneens in Duitsland. Uiteindelijk verhuisde ze 24 januari 1994 naar Duisburg waar ze momenteel nog steeds leeft. Pepina is de moeder van Duke, Dolly en Diego. Ze is een grote en slanke dolfijn met een hele gave huid. Dit komt omdat ze erg dominant is en dus minder krasjes en rakemarks heeft dan de andere dolfijnen. Haar lichaam is een uniform grijs met grote donkere ogen. Haar snuit is erg lang en dun met een karakteristieke vorm. Dit is ook terug te zien in haar kinderen. Bij haar eerste keren als moeder verliep het zogen niet heel succesvol. Pepina is toen getraind met een dummy dolfijn om de correcte positie van het zogen aan te leren. Na deze training overleefde haar jongen wel! Pepina is een intelligente dolfijn en dol op aandacht, vooral van haar favoriete verzorgers.

Delphi

Delphi werd 11 juli 1992 geboren in Zoo Duisburg. Haar ouders zijn Flapine en Playboy. Delphi is een hele speelse en eigenwijze dolfijn! Haar naam betekent dolfijn in meerdere talen. Delphi is korter dan Pepina en Daisy en heeft een kortere, bredere snuit met een lichte snuitpunt. Ze heeft duidelijke, heldere ogen waarvan het oogwit zichtbaar is. Delphi is gek op hoepels en ballen! Ze is erg gesteld op mensen, maar wel kieskeurig. Haar verzorgers beschrijven haar als een dolfijn die de kat uit de boom kijkt. In 2007 kreeg ze haar eerste jong genaamd Dolly, in 2011 volgde haar jong Dörte. Ze heeft wat tandproblemen omdat haar tanden heeft beschadigd tijdens het bijten op een harde bal toen ze klein was. 


Daisy

Daisy werd 7 juli 1996 geboren in Zoo Duisburg. Haar ouders zijn Pepina en Playboy. Daisy is een nuchtere en verlegen dolfijn. Ze kan wat nerveus worden tijdens bepaalde gedragingen. Vooral het beachen (oftewel het uit het water komen om bijvoorbeeld te worden gewogen) vindt ze nog een beetje spannend. Ze lijkt ontzettend op haar moeder Pepina. Vooral haar hoofd en snuit zijn hetzelfde gebouwd. Daisy is een vriendelijke dolfijn en erg fanatiek wanneer het aankomt op sprongen. Ze is erg behendig en kan verschillende soorten salto's, flikflaks en een zelf ontworpen sprong! Ook springt ze naar de hoge bal met zowel haar staart als haar snuit. Ze is het laagste in rang van de groep en heeft daarom verschillende krasjes en rakemarks op haar lichaam. Daisy kreeg haar eerste jong genaamd Darwin in 2011.


Dörte

Dolly werd 27 augustus 2011 geboren en is het enige vrouwtje van de drie jongen die dat seizoen werden geboren. Dörte is een grappige dolfijn met een hele excentrieke persoonlijkheid. Ze lijkt in uiterlijk erg op haar moeder Delphi en heeft duidelijk een kortere en kleinere snuit dan de twee mannetjes. Ook is ze wat korter en forser gebouwd. Dörte is gek op spelletjes waaronder water gooien, racen door het bassin en over de betonnen wanden glijden/springen. Ook heeft ze een leuke gedraging ontwikkeld die wij liefkozend "pelikaantje spelen" noemen. Ze schept dan met haar onderkaak een enorme hoeveelheid water op als een pelikaan waardoor haar kin twee keer zo groot lijkt! Echt een hilarisch gezicht!

Darwin

Darwin werd 06 september 2011 geboren. Zijn moeder is Daisy en hij was Daisy's eerste jong. Dit is vaak erg spannend aangezien er vanalles mis kan gaan, waarbij de kans groter is dat dit gebeurt bij het eerste jong. Daisy bleek echter een goede moeder en heeft natuurlijk al een voorbeeld gehad aan haar eigen moeder Pepina. Pepina is dus de oma van Darwin en samen met Diego zijn ze de eerste twee "tweede generatie" jongen van Zoo Duisburg. Dit betekent dat hun moeders ook geboren zijn in de dierentuin. Dit is natuurlijk geweldig nieuws voor het fokprogramma en een mijlpaal voor de dierentuin! Darwin heeft een dunne snuit, egale kleur en donkere strepen op zijn voorhoofd. Ook is het een beetje een deugniet en dat is terug te zien aan de vele krasjes en littekens op zijn gezicht. De jongen, met name de mannetjes stoeien veel onderling en dat zie je aan deze krasjes goed terug.

Diego

Diego werd op 20 augustus 2011 geboren. Zijn moeder is Pepina, die ook de moeder is van Daisy. Diego en Darwin zijn dus ook familie aan moeders kant. Diego heeft een lange dunne snuit en grote, sprekende ogen. Zijn bouw lijkt ontzettend op die van zijn moeder Pepina. Diego is ook de grootste van de twee mannetjes. Hij heeft een lang en dun lichaam en springt altijd mee aan zijn moeders zijde. Zijn rugvin is groot en vierkant. Hij is de eerste van de jonge dolfijnen die meespringt over het hoge touw. Diego is zeer intelligent en leert snel. Hij is ook erg op mensen gesteld, wat hij van zijn moeder Pepina heeft overgenomen.