Zwemmen met Baby 

Inleiding 

Veel mensen vragen me hoe het is om te zwemmen met Baby. Nu ik hier eindelijk ook prachtige  foto's van heb dankzij een goede vriend van mij die ze met mijn camera heeft gemaakt wil ik hier graag een stukje aan wijden en daarbij ook over het zwemmen met dolfijnen in het algemeen. Veel, misschien wel de meerderheid van de mensen hebben het op de bucketlist staan; zwemmen met dolfijnen! Dit lijkt een universele droomervaring te zijn, zelfs voor mensen die niet per se iets met dieren hebben. Dit is op zich natuurlijk al vrij speciaal, al helemaal als je bedenkt dat een dolfijn een roofdier van 200 tot 300 kilo is die een persoon veel schade aan kan doen. Er zullen vrij weinig mensen vrijwillig bij een beer, tijger of haai in het verblijf stappen.. waarom dan wel bij een dolfijn? En is dat eigenlijk wel verantwoord? Er zijn zelfs mensen die bij wilde dolfijnen in het water springen ze proberen aan te raken!! Waarom dit geen goed idee is en een aantal verhalen over met dolfijnen in het water zijn vindt je hier. 

Zwemmen met Baby

Baby is een rivierdolfijn, een Boto om precies te zijn. Hij leeft in de dierentuin van Duisburg in Duitsland. In het Engels wordt deze soort “Amazon river dolphin” genoemd. Er zijn niet veel boto’s in gevangenschap. Baby is zelfs de enige in Europa. Naast Baby worden er nog op twee andere plaatsen Boto’s in gevangenschap gehouden. Beide plaatsen zijn in Zuid-Amerika, waar deze dieren van oorsprong voorkomen. Hoe komt Baby dan helemaal in Duitsland terecht? Baby is samen met vier andere dieren gevangen in de jaren 70’. Het was toen nog normaal voor Duitse dierentuinen om expedities te houden naar andere landen en daar dieren te vangen om de collectie te verrijken. Nu zou dit uit den boze zijn en echt niet meer kunnen, toen werd het zelfs aangemoedigd. Zowel door de staat als het publiek! Inmiddels zijn de andere vier dieren niet meer in leven en is Baby alleen overgebleven. Een rariteit in Europa en in dierentuinen algemeen.

Dit betekent dus dat Baby alleen is en ook zeer waarschijnlijk alleen zal blijven voor de rest van zijn leven. De andere rivierdolfijnen die in gevangenschap leven zijn dieren die origineel uit het wild komen en mogen dus niet worden geïmporteerd naar Europa. Er zijn een aantal dieren in gevangenschap geboren, er is ook een poging gedaan om deze naar Duisburg te krijgen. Helaas kreeg dat aquarium toen te maken met een grote sterfte onder de groep en zijn deze plannen niet doorgegaan. Boto mannetjes leven in de natuur vaak solitair en komen alleen met vrouwtjes in aanraking tijdens het paren. Het zijn echter sociale dieren en Baby is sociaal contact gewend uit de tijd dat hij nog met andere dieren werd gehuisvest. Dit is één van de redenen dat er met hem wordt gezwommen een andere reden is dat het ook goede verrijking is voor hem.

Baby is geen tuimelaar. Hij komt niet enthousiast op je af gezwommen met zijn mond open zoals je van een tuimelaar zou verwachten. Jij bent in zijn gebied als je met hem zwemt en dat moet je accepteren. Vaak doet hij zijn eigen ding. Hij is namelijk vrij koppig en bepaalt zelf wanneer hij aandacht wil hebben. Wanneer jij hem benaderd is er een grote kans dat hij gewoon weg zwemt. De mooiste momenten zijn als hij zelf naar je toe komt en gewoon lekker bij je gaat zwemmen. Vaak zwemt hij langs me en vergezeld hij me dan in het water, als twee gelijken. Niet omdat ik voedsel heb, niet omdat hij perse aandacht moet hebben van mij, maar omdat hij dit zelf wil. Dit is het mooiste wat er is! Tijdens deze fotosessie ging ik in één van de ondiepere delen van het bassin zitten. Hij kwam zelf naar mij toe en legde zijn snuit in mijn hand; Een van de mooiste momenten die je mee kunt maken! 

   Zwemmen met Dolfijnen

Zwemmen met een groot zoogdier dat ook nog eens een roofdier is lijkt normaal gesproken geen goed idee. Wanneer het om dolfijnen gaat lijken mensen echter te vergeten dat het wilde dieren zijn die 100 tot 300 kilo kunnen wegen en wel degelijk roofdieren zijn! Ook kennen dolfijnen net als alle andere dieren angst, agressie en territoriumverdediging. Het is dus absoluut geen goed idee om zomaar met dolfijnen te zwemmen. Ook Baby kan erg ruig doen! Hij bijt, stoot met zijn lichaam en duwt me om te communiceren. Ik heb het meegemaakt dat ik uit het bassin wilde stappen en hij het hier niet mee eens was. Hij stootte hierbij zijn snuitpunt heel hard in mijn zij en knieholtes. Ook haakt hij zijn snuit achter mijn armen of benen om me mee terug te trekken. Veel tanden heeft Baby niet meer in zijn mond, maar toch kan ook het bijten zeer onprettig zijn. In de Verenigde Staten heeft een dolfijn zelfs de vinger van zijn verzorgster afgebeten tijdens een zwemsessie!

Tuimelaars zijn het populairst om mee te zwemmen. Zowel in het wild als in gevangenschap. Hun speelsheid en vriendelijke uiterlijk maakt het zo dat bijna iedereen zwemmen met dolfijnen op hun bucketlist heeft. Tuimelaars zijn echter één van de meest agressieve dolfijnensoorten ter wereld. Er zijn meerdere gevallen bekend van tuimelaars die zwemmers hebben verwond. Er is zelfs één geval waarbij een tuimelaar een toerist in Spanje heeft gedood. Tuimelaars zijn groot en zwaar, daarbij communiceren zij met hun lichaam en bek. Ze kunnen je zeer heftig verwonden als ze agressief of bang worden. Zwemmen met dolfijnen in het wild zou ik daarom ten strengste afraden tenzij er een gepaste afstand wordt gehouden en het wordt gemonitord door professionals. Ook in gevangenschap bieden veel parken zwemprogramma's aan. Dit is een betere optie aangezien je in een gecontroleerde omgeving bent met professionals, deskundigen en dolfijnen die vertrouwd zijn met mensen. Dit betekent echter niet dat alle parken die een zwemprogramma aanbieden ook goed zijn. Met name in zwaar toeristische landen worden de dieren vaak in slechte omstandigheden gehouden en moeten zij met veel te veel mensen per dag in het water zwemmen. Hier kunnen de dieren ook agressief van worden. Er zijn meerdere verhalen bekend van mensen die in een dierenpark zijn verwond door een dolfijn tijdens een zwemsessie. Verdiep je dus goed voor je gaat zwemmen met deze dieren. Het is een prachtige ervaring, maar het moet respectvol zijn naar de dieren en voor beide een fijne ervaring zijn!