Dolfijnen van Parc Asterix


Inleiding

Wat is Parc Asterix?

Parc Astérix is een Frans attractiepark in Plailly, ongeveer 35 km ten noorden van Parijs. Het is gebaseerd op de stripverhalen van Asterix en Obelix van Albert Uderzo en René Goscinny. Het park opende in 1989 en is ondanks directe concurrent Disneyland Parijs is het erg populair. Kijkend naar bezoekersaantallen kan het park overigens niet worden vergeleken met Disneyland Parijs, dat in tegenstelling tot Parc Asterix ook nog eens het hele jaar geopend is. Het park staat bekend om zijn vele shows, waaronder een voorstelling met dolfijnen. Niet iedereen denkt meteen aan dolfijnen bij een pretpark, toch zijn er nog verschillende pretparken en waterparken met een dolfijnenhabitat. Dit is vooral populair in toeristische plaatsen zoals Spanje, maar ook Boudewijn Seapark in België is een voorbeeld van een pretpark met verschillende zeedieren. Opvallend aan parken van dit type is dat de dolfijnen (regelmatig in combinatie met zeeleeuwen) vaak een van de weinige of zelfs de enige dieren zijn in het park. De mogelijkheid om voorstellingen en shows te houden met zeezoogdieren wordt namelijk gezien als een mooie aanvulling van het attractie en show aanbod. Dit is echter niet zonder protesten. Veel mensen vinden dat dieren in een dierenpark thuishoren en niet deel uit moeten maken van een pretpark. "Dieren horen in een zoölogische faciliteit en zijn geen attracties" is één van de argumenten die dierenactivisten hanteren. Dit leidde er onder andere toe dat pretparkketen "Merlin Entertainments Group" de dolfijnen in al haar pretparken heeft uitgefaseerd. Hierbij gaat het in Europa om Gardaland en Heidepark Soltau.  Desalniettemin worden de dolfijnen in Parc Asterix verzorgd door specialisten die ervaring hebben met zeezoogdieren en leven zij in een bassin dat gelijk is aan vele dierentuinen en dolfinaria. 

De Dolfijnen van Parc Asterix

De eerste zes dolfijnen arriveerden in juni 1988 uit Cuba. Dit waren de mannetjes Pichi en Guama samen met de vrouwtjes Amaya, Elisabeth, Beila en Laura. Guama leeft nog steeds in het park. Beila en Elisabeth stierven helaas in 1993 en Amaya in 2004.  Pichi verhuisde naar Kolmardens Djurpark in Zweden in het kader van het fokprogramma en heeft inmiddels voor verschillende nakomelingen gezorgd. De dolfijnen leven in een habitat genaamd "Theâtre de Poséidon". Dit is een klassiek betonnen bassinsysteem met een verbogen glaswand onder het looppad. Deze glaswand is beperkt toegankelijk voor het publiek. Er zijn tribunes aan alle zijdes, onder de tribunes bevindt zich het volledige filtersysteem. De dolfijnen beschikken over drie bassins die allemaal met elkaar verbonden zijn. De dieren kunnen wanneer ze maar willen circuleren tussen deze drie bassins.

De dolfijnen delen het habitat met vier zeeleeuwen die over twee eigen bassins beschikken. Tijdens de voorstelling zwemmen de zeeleeuwen en dolfijnen kort samen in hetzelfde water. Het is echter in Europa tegen de regels de twee soorten permanent bij elkaar te huisvesten. In 2008 logeerden alle dolfijnen van Parc Asterix in Dolfinarium Harderwijk vanwege een renovatie aan het bassin. Dolfinarium Harderwijk en Parc Asterix hadden een lange periode dezelfde eigenaar, wat door de jaren heen voor verschillende uitwisselingen heeft gezorgd. In zowel Dolfinarium Harderwijk als Parc Asterix leven ook nu nog dieren die oorspronkelijk uit het andere park komen. Momenteel leven er acht dolfijnen in Parc Asterix:

 Er zijn gemiddeld drie voorstellingen per dag waarbij alle dolfijnen meedoen. De opzet van de voorstellingen is ruwweg hetzelfde, maar de volgorde en gedragingen verschillen per voorstelling. Zo doen de dieren niet iedere keer hetzelfde waardoor ze mentaal veel meer verrijkt worden. De voorstelling maakt gebruik van een live-spreker in de vorm van een acteur. Deze acteur stelt een professor voor die het publiek meeneemt op een educatieve reis. Hierin worden onder andere de leefgebieden van de tuimelaar behandeld, maar ook de anatomie en een stukje geschiedenis. Tijdens de presentatie laten de dolfijnen samen met de trainers verschillende gedragingen zien begeleid door muziek. Er wordt ook aandacht besteed aan de individuele dieren, zo worden ze bijvoorbeeld allemaal voorgesteld aan het publiek. Het is een leuke combinatie van een educatieve presentatie en een klassieke dolfijnenshow. De dolfijnen vertonen verschillende gedragingen, waaronder waterwerk met de trainers.

                                       Guama

Guama is een van de originele zes dolfijnen van Parc Asterix. Deze van afkomst Cubaanse dolfijn is het dominante mannetje van de groep. Hij is de vader van verschillende jonge dolfijntjes die door de jaren heen zijn geboren in Parc Asterix. Hij is een echte 'ladies man' en kan zich agressief tonen tegen jongere mannetjes wanneer het om de dames gaat. Hij is zeer actief, leert graag en neemt graag deel aan shows. Hierin is hij erg energiek, maar kan afgeleid raken. Hij is te herkennen aan zijn forse uiterlijk en gekartelde rugvin en borstvinnen. Hoewel Guama normaal gesproken geen andere mannetjes duldt bij 'zijn' dames is hij  al jaren beste maatjes met het mannetje Cessol. De twee zijn door de jaren heen meerdere keren gescheiden in het kader van het Europese fokprogramma, maar geen enkele herintroductie veroorzaakte problemen. Dergelijke 'vriendschappen' tussen twee mannetjes komen ook in het wild voor, waarbij twee mannetjes elkaar tolereren en zelfs allebei met de vrouwtjes paren zonder strijd om de hiërarchie. Trainers beschrijven hem als een dynamisch en betrouwbaar dier.

 

                                    Beauty

Beauty is de oudste dolfijn van Parc Asterix. Ze verhuisde in 1994 naartoe vanuit Hassloch Holiday Park in Duitsland. Dit park huisvest momenteel geen dolfijnen meer. Ze is een groot en imposant vrouwtje en moeder van Baily, Byos, Baleos, Borea, Bélize en ook van Balasi, één van de mannetjes uit het Dolfinarium in Harderwijk. Beauty is een nuchtere en werkwillige dolfijn. Ze is niet bijzonder sociaal naar mensen en zoekt niet snel contact met ze. Zelfs met haar eigen trainers spendeert ze weinig tijd buiten de shows om. Dit terwijl de andere dolfijnen uit de groep graag uit zichzelf naar de trainers toekomen om bijvoorbeeld te spelen of te kroelen. Beauty is een erg ervaren en beschermende moeder en kan agressief zijn tegen dieren die te dicht bij haar jongen in de buurt komen. Ze kan het goed vinden met haar volwassen dochter Baily. Beauty is te herkennen aan haar donkere kleur.  Ze heeft kleine donkere ogen en meerdere hapjes uit haar borstvinnen en staartvin. Achter haar blaasgat bevindt zich een witte vlek. Trainers beschrijven haar als een attente dame.

 

                                   Cecil

Cecil, ook wel Cessol genoemd is in 1984 geboren in Seaworld Orlando, Florida. In 1997 verhuisde hij naar Dolfinarium Harderwijk samen met onder andere zijn vader Ralph, zijn twee volle zussen Roxy en Lucy en zijn halfbroer Tucker. Hier was hij een hele tijd lang één van de showdieren in het dolfijndomijn. In 2005 verhuisde hij vervolgens naar Parc Asterix. Cecil integreerde goed in de groep en was hier volgens de trainers één van de meest betrouwbare dolfijnen. In 2007 verhuisde alle dolfijnen uit Parc Asterix tijdelijk naar het Dolfinarium vanwege renovaties aan het bassin. In 2008 keerden zij terug, maar niet veel later verhuisde drie van deze dieren waaronder Cecil  naar een nieuw dolfijnenverblijf in het Franse park Planete Sauvage. Hier was Cessol het dominante mannetje van de groep tot hij in 2015 opnieuw terug verhuisde naar Parc Asterix. Hier leeft hij sindsdien samen met Guama als enige volwassen mannetje van de groep. De twee kunnen het prima vinden met elkaar en delen zelfs de rol van dominant mannetje. Cessol is een kalme en rustige dolfijn en daarbij erg intelligent. Hij leert graag en snel en hij is erg trouw naar zijn trainers.

 

                                    Aya

Aya werd in 1996 geboren in Parc Asterix.  Haar moeder is Amaya en haar vader is Pichi, twee van de originele dieren uit Parc Asterix. Ondanks haar kleine, slanke formaat is ze het dominantste vrouwtje uit de groep. Ze vormt de structurele basis van de groep en is ontzettend sociaal, zowel met de andere dolfijnen als met de trainers. In shows presteert Aya zeer goed. Ze is een slimme dolfijn die graag leert met een echte 'will to please' naar haar trainers toe. Er zijn verschillende unieke gedragingen die alleen zij vertoond. Aya is volgens de trainers één van de belangrijkste dieren in de show. Ze is een actieve dolfijn die vaak veel 'high energy'  gedragingen uitvoert. Ook waterwerk wordt vrijwel altijd met Aya gedaan. Ze zwemt vaak samen met de andere volwassen vrouwtjes in de groep: Beauty, Femke en Baily, waar ze een sterke band mee heeft. Aya heeft verschillende jongen gekregen waaronder Aicko, Aloa en ook Liya, een vrouwtje uit Dolfinarium Harderwijk. Aya is te herkennen aan haar kleinere, slankere uiterlijk vergeleken met de andere dolfijnen. Haar huid is erg gaaf zonder krassen en ze heeft een klein hapje uit haar staartvin. 

 

                                   Baily

Baily werd in 1999 geboren in Parc Asterix. Haar ouders zijn Beauty en Pichi. Ze is zelf ook moeder van de jongen Galeo, Naska en Bahia. De jongste telg, Bahia woont nog samen met haar in het park.Trainers beschrijven haar als een 'beauty queen' vanwege haar lichte en gladde uiterlijk. Baily is een nieuwsgierige en ietwat ondeugende dolfijn die altijd wel in is voor een spelletje. Ze is erg sociaal naar haar trainers. Tijdens momenten buiten de shows en trainingen om zoekt ze graag contact met ze. Ook naar bezoekers is ze erg interactief. Ze wil af en toe wel eens doen waar ze zelf zin in heeft tijdens de show! Baily is ook gek op speelgoed. Tijdens een bezoek aan Parc Asterix had ze een frisbee vacuüm gezogen met haar blaasgat en droeg deze als een soort hoed terwijl ze door het bassin zwom! Baily is te herkennen aan haar fijne bouw, met een slanke snuit en een lichte huid. Aan haar linkerkant heeft ze een kenmerkend litteken naast haar oog. Ze zwemt veel samen met haar moeder Beauty en het vrouwtje Aya. Ook is ze vaak samen met haar dochter Bahia, al wordt deze steeds zelfstandiger.

 

                                  Femke

Femke verhuisde in 2008 van Dolfinarium Harderwijk naar Parc Asterix waar ze sinds 1984 verbleef. Hiervoor leefde ze in de Verenigde Staten. Ze is een zeer opvallende dolfijn met een apart uiterlijk. Haar formaat is uitzonderlijk, met duidelijke vetophopingen. Haar rugvin is volledig gebogen en in haar zij en op haar rug zitten duidelijke kuilen. Dit heeft te maken met een voormalige alvleesklierontsteking. Femke is de eerste dolfijn die hier succesvol van is genezen. Voor meer informatie over Femke's ziekte en wat dit nu voor haar betekent kun je hier een kijkje nemen. Hoewel ze door haar uiterlijk afwijkend overkomt is Femke weer helemaal gezond, actief en oplettend. Ze heeft zelfs een zoon gekregen in Parc Asterix genaamd Ekinox. Ze is een trouwe en werkwillige dolfijn met een zacht karakter. Trainers beschrijven haar als attent en zorgzaam. Ze is makkelijk te herkennen vanwege haar opvallende uiterlijk. Ook is ze de donkerste dolfijn uit de groep. Ze is een rustige, kalme dolfijn met een liefde voor zonnebaden. Je kunt haar vaak in de zon zien drijven terwijl ze haar omgeving goed bestudeerd. 

                                 Bahia & Belizé

 

De twee jongste dieren uit Parc Asterix zijn de vrouwelijke kalfjes Bahia en Belizé. Bahia werd geboren in 2015 en is de dochter van Baily en Guama. De kleine Belizé werd geboren in 2017 en is de dochter van Beauty en Guama. Beide dames doen nu regelmatig mee in de shows waarbij ze met de dag meer leren. Bahia is al iets zelfstandiger dan Belizé. Ze kan al een aantal verschillende gedragingen zoals sprongen, zwaaien en stationeren. Ze zwemt regelmatig met andere vrouwtjes dan alleen haar moeder terwijl Bahia nog altijd vrij dicht bij Beauty blijft. Beauty is dan ook een beschermende moeder. Het is opvallend dat beide dieren een aantal karaktereigenschappen hebben overgenomen van hun moeder. Zo is Bahia ondeugend net als haar moeder Baily, terwijl Belizé juist meer afwachtend is.Het zijn twee speelse dames die erg leergierig zijn en ook de trainers benaderen voor een spelletje of aandacht. 

 

Al met al is de groep dolfijnen in Parc Asteríx een gevarieerde groep waarbij de structuur door de jaren heen ruwweg hetzelfde is gebleven. Er is een duidelijke hiërarchie met twee dominante mannen en een aantal volwassen vrouwtjes die regelmatig jongen krijgen. De dolfijnen hebben een hechte band met hun trainers en een verrijkend leven van trainingen, shows, speelsessies en vrije tijd. Het park is één van de weinige overgebleven pretparken met een dolfijnenverblijf in dit deel van Europa en hoewel dit concept steeds minder van deze tijd is lijkt Parc Asterix niet van plan om een alternatief te zoeken. Hoewel ze vrij veel last hebben van activisme (waarbij zelfs twee maal activisten in het water zijn gesprongen tijdens een show) is de manier van houden en verzorging van de dolfijnen niet anders dan in andere dolfinaria en andere parken die dolfijnen houden.Hopelijk hebben jullie genoten van deze korte introductie van de dolfijnen uit Parc Asterix!

 

Foto's