Meelopen Kolmarden Zweden 

Inleiding 

De laatste tijd hebben jullie mij vast al ontzettend opgetogen zien posten over mijn aankomende tijd in het dolfinarium van Kolmårdens Djurpark in Zweden. Kolmårdens Djurpark is een vrij bekende dierentuin die geopend is in 1965. De dierentuin heeft een positief imago en is vooral bekend om haar grote en natuurlijke verblijven. Ook ligt in deze dierentuin het eerste en enige dolfinarium van Zweden. Ik ben er vanwege een sollicitatie naartoe gereisd en heb daar de mogelijkheid gekregen een tijdje mee te lopen in het dolfinarium! Dit was een geweldige ervaring en ik wil iedereen van het team ontzettend bedanken voor deze geweldige mogelijkheid!  Alles wat ik kan en mag zeggen heb ik voor jullie opgeschreven zodat ik met jullie kan delen wat mijn ervaring was met dit geweldige park! Ik ben ook bij een aantal andere dierensoorten en plekken in het park achter de schermen geweest en ik kan je vertellen:  Dit park is zoals geen ander park wat ik heb gezien en dan in de positieve zin! Benieuwd geworden?  

De dierentuin werd in 1962 ontworpen door Ulf Svensson als middel om de gemeente Kolmården nieuw leven in te blazen en werd in 1965 geopend met 210 dieren. Het ijsbeerverblijf opende in 1968 met zes ijsberen - een van de grootste poolfaciliteiten ter wereld. Het dolfinarium werd geopend in 1969 en in 1972 werd de dierentuin de thuisbasis van bruine beren. 1972 zag ook de opening van het drive-through safaripark , evenals het Tropicarium, dat slangen en krokodillen tentoonstelde, gelegen buiten de ingang van de dierentuin. In 1993 opende de dierentuin Dolphin Lagoon. Een groot binnenverblijf voor tuimelaars. In 1997 werd de dierentuin omgevormd van gemeentelijk eigendom naar particulier eigendom. Parken en resorts Scandinavië nam de exploitatie van de dierentuin over in 2001 en heeft sindsdien veel veranderingen aangebracht. Tiger World, waar bezoekers 'eng dicht' bij tijgers kunnen komen, werd in 2007 voltooid en in 2008 werd het dolfinarium uitgebreid tot een nieuwe Marine World". Naast dieren heeft het park ook attracties, waaronder achtbanen. Het is gelegen in een prachtig bossig gebied waar vooral de dieren zoals wolven, beren en tijgers prachtig tot hun recht komen.

Introductie

Ik sliep in een dorpje ongeveer een uur van het dierenpark af. Alles in deze omgeving is super ver van elkaar af door alle natuur en bosgebieden die er doorheen lopen. Ik reed iedere ochtend met één van de verzorgsters mee naar het park. Onderweg zag je de pracht en praal van Zweden in haar volle glorie! Ook lag hier sneeuw, iets wat we in Nederland nog niet hebben gezien dit jaar! De eerste dag maakte ik kennis met het hele team en alle dieren in het park. Ik mocht onder andere bij de Rode panda's in het verblijf. Zij worden momenteel getraind om bij mensen op schoot te zitten. Ineens had ik twee schattige panda's op mijn schoot! Wat me opviel bij deze eerste encounter was dat er veel met positive reinforcement werd gewerkt. Ook werden de panda's niet alleen beloond voor het gewenste gedrag, maar ook als zij zich relaxed en rustig toonde! Zoals jullie weten ben ik gek op positive reinforcement en training dus dit was echt geweldig! Dit was nog maar het begin! Na de panda's ging ik helpen schoonmaken in de Zuid-Amerika stallen. Hier leven onder andere capibara's, tapirs en nandoe's. Alle dieren waren getraind!!! Targets, borstels, fluitjes en al. De dieren waren zo relaxed met mensen dat ze naar je toe kwamen om gekroeld te worden. Na het schoonmaken mochten alle dieren vrij door het stallencomplex lopen en zelf kiezen waar ze wilden verblijven. Alle soorten door elkaar, allemaal relaxed. Wat een droom! Ook bij de roogvogels werd getraind met positive reinforcement in de vorm van een fluitje. Ik vertelde dit later aan mijn vrienden in de valkenierswereld en zij wilden niet eens geloven dat dit mogelijk was! Één van de slechtvalken werd getraind om zijn voeten aan te geven. Dit deed hij al zo goed dat hij zijn rechtervoet aangaf als je daar naar wees, en daarna begreep dat hij de linker moest geven als je daar naar wees. Het doel hiervan was om zo zijn nagels te kunnen verzorgen zonder stress. Ik heb de hele dag dieren ontmoet en 'vrij' door de gesloten dierentuin mogen lopen. Echt een geweldige ervaring. Ook het schoonmaken van de zeeberen en zeehonden was erg gezellig met zingende collega's die allerlei grapjes maakte.

 

Meelopen Dolfinarium

Toen werd het tijd voor het meelopen bij het Dolfinarium. Er werd me de eerste dag  s'ochtends gevraagd of ik de hele dag wilde blijven helpen in het Dolfinarium en dat wilde ik natuurlijk maar al te graag. Eerst was het kennismaken met het team en de dolfijnen. Daarna werd ik rondgeleid door het complex. Er zijn twee grote bassins: De dolphin lagoon, dat een groot overdekt bassin is waar de dolfijnen vrij rondzwemmen en je ze door glas kunt bekijken. Daarnaast is er het grote showbassin. Beide zijn aan elkaar verbonden door een bassin achter de schermen. De groep dolfijnen bestaat uit Nephele, het oudste en dominanste vrouwtje uit de groep samen met zes volwassen vrouwtjes die allemaal in Kolmarden zijn geboren. Dit zijn Ariel, Luna, Fenah, Lyra en Parla. Van sommige dieren had ik al ooit hun familie ontmoet (bijvoorbeeld Lotty in Frankrijk) dus het was erg leuk om de gelijkenissen te zien. Verder was er recentelijk een nieuw mannetje uit Mundomar aangekomen genaamd David. Hij zal de toekomstige fokstier van de groep worden. Vooral David was één van mijn favorieten, wat een zacht en lief dier! Mijn echte favoriet was echter Peach, de jongste dolfijn uit de groep. Zij is in 2015 geboren en een echte ondeugende, speelse, pretbek. De groep is een stabiele, fijne groep om mee te werken en de dieren zijn erg gericht op hun trainers. Veel details mag ik verder niet delen, maar ik heb een aantal foto's bijgevoegd om een idee te krijgen! (Ik kon natuurlijk niet de hele tijd foto's maken). Hopelijk geeft dit een beetje een beeld van de dieren en de werkzaamheden.

 

Verrijking

Ook hier (vooral hier!) was de verrijking echt ongelofelijk! Een grote kamer was speciaal ingericht voor alle verrijking van de dolfijnen. In de bassins was ook allerlei verrijking toegepast. Er waren veel speeltjes en methodes die ik nog nooit had gezien en ontzettend origineel waren! Wat een droom! Ik heb nog nooit zoveel verrijking bij elkaar gezien voor één dierenverblijf. ALLE diersoorten in het park werden getraind en verrijkt. Deze dierentuin is letterlijk alles wat je maar wilt en ik snap nu waarom hij zo hoog aangeschreven staat.