Bruinvissen in Ecomare!

Inleiding 

Ieder jaar bezoek ik Ecomare op Texel minimaal één keer. Meestal in de zomer. Dit kleine maar zeer interessante opvangcentrum, ( én museum én aquarium) is het thuis van bruinvissen Michael en Dennis. Ecomare is sinds 2012 een permanente opvang voor deze diersoort. Michael en Dennis komen oorspronkelijk uit het wild. Zij zijn in het verleden opgevangen door SOS Dolfijn en konden niet terugkeren naar het wild. Zij leven nu samen in één verblijf bij Ecomare. Het houden van bruinvissen is niet simpel; er komt veel bij kijken en er zijn weinig parken die eraan beginnen. Toch gaat dit in Ecomare erg goed door de uitgebreide zorg en specialisten die er met de dieren werken. Naast Bruinvissen leven er ook Gewone Zeehonden, Grijze Zeehonden en verschillende zeevogels in Ecomare. Een deel hiervan zijn dieren in permanente opvang, maar ook heel veel tijdelijke opvang. Het mooiste is dat je alles rond de opvang van deze dieren kunt zien en meemaken. Je kunt door de dieren te steunen zelfs mee met het uitzetten van dieren terug in het wild!

Bij Ecomare worden al sinds 1952 zeehonden opgevangen. Meestal zijn dit de zogeheten 'huilers'. Jonge zeehonden die ziek, zwak of verdwaald zijn. Doordat gewone zeehonden in de zomer worden geboren en grijze in de winter, zitten er bij Ecomare bijna jaarrond zeehonden in de opvang. Af en toe worden ook andere zeehondensoorten opgevangen zoals de ringelrob en de klapmuts. Het hele opvangtraject is er te volgen: van de quarantaineruimtes binnen tot de groepsbassins buiten. Als de dieren zo’n 30 kilo wegen worden ze weer vrijgelaten in de Waddenzee. Verder zijn er ook een aantal zeehonden die niet langer kunnen worden uitgezet, die Ecomare opvangt en sinds dit jaar dus ook twee bruinvissen in permanente opvang! Wat speciaal is aan Ecomare is dat je dieren van heel dichtbij kunt bekijken. De zeehondenbassins hebben geen hekken en Ecomare is de enige plek in Europa waar je bruinvissen zowel boven als onderwater kunt bekijken! Momenteel leven er twee bruinvissen in Ecomare; Michael en Dennis. 

Michael 

Michael en José waren in 2012 de eerste bruinvissen die naar Ecomare zijn verhuisd. In het verleden zijn beide dieren gestrand en opgevangen door SOS Dolfijn. Bruinvis Michael strandde in op als zeer jong bruinvisje van hooguit 2 maanden oud in 2009. Michael was nog zo jong, dat hij de eerste anderhalve maand vispap te eten kreeg. Bruinvissen die zo jong stranden hebben nog niet geleerd hoe ze moeten jagen en overleven in het wild. Uitzetten was hierdoor helaas geen optie voor Michael. Michael werd in de Bruinvisbaai  van het Dolfinarium geplaatst. José strandde in 2011 en is tijdens de rehabilitatie in SOS Dolfijn volledig hersteld.  Daarom is ze in oktober weer uitgezet in zee, maar dezelfde dag nog strandde ze weer. Na meerdere herstrandingen is besloten om José in permanente opvang te houden. Deze permanente opvang werd tot voor kort alleen aangeboden in het Dolfinarium. Het verblijf genaamd de Bruinvisbaai heeft echter limitaties. Op een moment zaten er wel 10 bruinvissen in dit bassin. Er werd besloten om te kijken naar een tweede opvanglocatie voor bruinvissen. Deze is uiteindelijk gerealiseerd in Ecomare. Michael werd echter ouder en vruchtbaar. Er ontstond hierdoor een kans dat hij een jong kon verwekken bij José. Dit kan worden voorkomen door vrouwtjes een hormoon toe te dienen. Dit is echter niet 100% accuraat en op lange termijn ook niet goed voor het dier. Er werd daarom besloten om José uit te wisselen met het mannetje Berend uit Harderwijk. Hierdoor worden nu de vrouwelijke dieren in het Dolfinarium in Harderwijk gehouden en de mannelijke dieren in Ecomare.

Dennis

Op 23 april 2015 overleed bruinvis Berend. Dit betekende dat Michael nu alleen leefde. Omdat Michael sinds een jonge leeftijd gewend is aan gezelschap werd besloten een nieuwe soortgenoot voor hem te zoeken. Dit werd bruinvis Dennis. Hiermee blijft het zo dat in het Dolfinarium alleen vrouwtjes leven en in Ecomare alleen mannetjes. Zo kan er op beide plekken worden voorkomen dat er jongen worden geboren zonder medicatie of hormonen. Het is belangrijk dat er geen jongen meer worden geboren om de ruimte open te houden voor eventuele nieuwe opvangdieren die niet terug naar het wild kunnen. Bruinvis Dennis is in september 2013 aangespoeld op het strand van Terschelling. Hij werd opgevangen door Stichting SOS Dolfijn. Dennis spoelde aan met afdrukken van een net op zijn lijf. Vermoedelijk had hij vlak voordat hij strandde in een visnet vastgezeten. Hij heeft geluk gehad. Als een bruinvis zich niet uit een net weet te bevrijden, verdrinkt hij. Tijdens zijn periode in de opvang bij Stichting SOS Dolfijn had Dennis diverse gezondheidsklachten. Lange tijd kreeg hij alleen vispap, omdat hij moeilijk hele vissen kon verteren. Door huidproblemen heeft Dennis nog zichtbare littekens op zijn lijf. De verwondingen van het visnet zijn gelukkig genezen. Jonge bruinvissen blijven een jaar bij hun moeder. Ze zijn in de eerste zes maanden van hun leven volledig afhankelijk van haar. De moeder leert haar jong hoe het moet jagen. Dennis was ongeveer drie maanden oud toen hij in de opvang bij SOS Dolfijn kwam en heeft onvoldoende tijd gehad om te leren hoe hij zich in het wild moet redden. Daarom kan hij niet terug naar zee en verblijft hij in permanente opvang bij Ecomare.