De Leukste Aquaria in Nederland!

Inleiding 

Je hebt het misschien niet meteen door, maar Nederland telt een hele hoop gave aquaria! Niet alleen in dierentuinen, maar ook losstaande aquaria zoals Zee Aquarium Bergen aan zee en Aquazoo Leerdam. Dit is vrij uniek, omdat het houden van zeedieren vrij specialistisch en kostbaar is. Hoewel het er zoveel zijn, zijn er toch  een heleboel ontzettend gave soorten te zien in Nederlandse aquaria! Omdat zeedieren mijn absolute passie zijn  bezoek ik ze bijna allemaal jaarlijks en heb mijn persoonlijke favorieten op een rijtje gezet, met foto's uiteraard! Misschien zit er wel iets tussen wat je nog niet kent? Ik wilde geen aparte blog gaan maken per aquarium, omdat sommige heel groot zijn, andere heel klein. Over veel van deze aquaria heb ik ook al eens geblogd en ik val al te vaak herhaling. Hopelijk vinden jullie mijn persoonlijke favorieten net zo leuk! Ik heb gekozen om zes aquaria uit te lichten.

Er zijn in Nederland naast de aquaria van dierentuinen nog 13 losstaande aquaria. Ik heb ze inmiddels allemaal bezocht, Dit zijn Aquaexpo/ de Rifwachter Aquazoo Leerdam, CNME Schothorst, Deltapark Neeltje Jans, Het Arsenaal, Informatiecentrum De Noordwester, Nasuta, Muzeeaquarium Delfzijl, Natuurcentrum Ameland, SEA LIFE Scheveningen, Zeeaquarium Bergen aan Zee, Fort Kijkduin en Zeeaquarium en natuurmuseum Terschelling. Al deze faciliteiten zijn gefocust op het houden en tentoonstellen van zeedieren en andere aquatische dieren, soms ook aangevuld met een museum. Denk aan collecties schelpen en opgezette dieren etc. Ook zijn er in Nederland een aantal grote aquariumwinkels met een zeewater afdeling die bijna een uitje op zich zijn, maar deze heb ik niet meegenomen in deze lijst. Misschien iets voor in een toekomstig blog!

Burger's Ocean

Als je een frequent lezer van mijn blogs bent of als je mij pesoonlijk kent is dit geen verrassing! Burger's Ocean blijft voor mij de echte favoriet onder de Nederlandse Aquaria. Niet alleen vanwege het formaat, maar ook de soorten en de opmaak in de aquaria zelf. Het is echt een reis van de oppervlakte naar de diepzee. Je wordt letterlijk ondergedompeld in de wereld van de oceaan! Highlights in deze aquaria zijn de koraalrif aquaria, de enorme Napoleonvis, het haaienbassin met vier verschillende soorten haaien! Waaronder de zeldzame hamerhaai. Ook de barracuda's, diepzeevissen en het laatste bassin met de adelaarsroggen en enorme zilverbladvissen zijn persoonlijke favorieten van mij. Kijk ook uit naar de kleinere Napoleonvis die grote vriendjes is met de kogelvis in hetzelfde bassin, die twee zijn echt een hilarisch duo en waarschijnlijk wel mijn favorieten. Ik kijk altijd even naar ze uit als ik er ben. Ook het idee om alleen van specifieke Oceanen soorten te laten zien vind ik erg creatief.


Ouwehands Dierenpark

Ook dit is een aquarium in een dierentuin. Dit is expres de laatste die ik behandel, want het gaat natuurlijk ook om de losstaande aquaria. Het aquarium van Ouwehands is héél wat anders dan Burger's Ocean. Toch kan ik er net zo lang in verblijven. De aquaria zijn helder en de omstandigheden zijn zeer goed om te fotograferen. Ook hebben ze veel leuke en interessante soorten die erg kleurrijk zijn en over het algemeen leuk zijn om naar te kijken. Zelfs iemand die niet veel van aquaria weet of er niks mee heeft kan zich er goed vermaken naar mijn mening. Highlights zijn de sidderalen, de langhoornkoffervis, die zich goed laat zien en zelfs de aquaria met tropische vissen zijn erg mooi en goed verzorgd. Ook de Egelvis, vlak naast de uitgang is er vermakelijk. Hij is heel speels en interactief. Ik denk dat de combinatie van alle soorten (groot, klein, kleurrijk, indrukwekkend en zelfs 'normale' aquariumvissen) het zo succesvol maakt. Ook heb je in Ouwehands op verschillende andere locaties hele mooie aquatische verblijven. Zoals bij de zeeleeuwen, het wad met onder andere zeehonden en ook de pacu's en kaaimansnoeken in de eerste hal.

Zee Aquarium Bergen Aan Zee

Dit aquarium zal altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben, aangezien ik er heb gewerkt en ook mijn eerste stage met zeedieren ooit heb gelopen! Veel dieren ken ik dus nog, al worden dit er steeds minder in de loop van de jaren. Het aquarium heeft inmiddels een flinke uitbreiding achter de rug. Naar mijn mening is het nu nog leuker en een stuk vullender, gezien het niet zo'n heel groot aquarium is. Vooral het opdelen van de verschillende gebieden (Noorzee, Amazone, etc.) is iets wat ik zelf altijd gaaf vind om te zien in parken en aquaria. Hoogtepunten zijn het roggenbassin, de zeehonden, het potvisskelet en het Noordzee aquarium. Ga er zeker eens langs als je een dagje naar het strand gaat of in de buurt bent! Het is een aquarium met een grote collectie soorten die zich goed laten zien.

Het Arsenaal

Deze verwacht je misschien niet in een favorietenlijst, maar toch moet ik hem erin zetten. Ik ben namelijk helemaal gek op zeekatten (Ook wel sepia's genoemd. Deze hadden we in Duisburg ook) en dit aquarium heeft daar een grote collectie van. Ze kweken ook zelf met de zeekatten en hebben vaak verschillende jonge dieren zitten. Ook het potvisskelet trok mij als bezoeker, omdat ik zo gek ben op zeezoogdieren. Dit zijn uiteraard persoonlijke voorkeuren. Het Arsenaal is deels aquarium en deels speelparadijs voor kinderen. Het is echt heel klein, met name het aquariumgedeelte, maar oh zo leuk ingericht en met leuke soorten. De verzorgers weten heel veel en hebben veel passie voor hun dieren. Als je een liefhebber bent van Noordzee dieren en aquaria zoals ik, dan kun je je er echt wel vermaken! Wanneer je kinderen of jonge familieleden hebt zou ik zeker een dagje doen, voor iedereen wat wils en ook een leuke omgeving en goed te combineren met iets anders.

Aquazoo Leerdam

Ook Aquazoo Leerdam is piepklein en veel minder bekend dan de grote parken en aquaria. Ik zeg je echter dat het absoluut een bezoek waard is! Aquazoo Leerdam is voortgekomen uit liefhebberij en dat is goed te zien! De aquaria liggen er werkelijk prachtig bij! Mooier dan bijna alle andere aquaria en parken en dat zegt iets! Ook zijn er een aantal zeer interessante soorten te zien, zoals de blinde grottenvis. Alles is op en top verzorgd en je kunt zien dat deze mensen echt passie hebben voor de hobby. Omdat ik zelf ook in de aquariumhobby zit vind ik dat echt geweldig op te zien. Aquazoo Leerdam is een opstelling van aquaria en terraria in de kelder van verpleeghuis Lingesteyn te Leerdam. Ze wordt onderhouden en beheerd door leden van Aquariumvereniging De Discus uit die stad. De vereniging heeft sinds 2003 een vergunning als dierentuin. 

SEALIFE Scheveningen

Veel liefhebbers zijn niet zo lovend over Sealife aquaria, maar ik zie dat anders. Sealife heeft vele vestigingen over de hele wereld die de mensen dichter bij de wereld van de zee. Dat is naar mijn mening al genoeg om positief over te zijn. Dat er overdreven of onnatuurlijke thema's nodig zijn om dit grote publiek te lokken hoeft niet perse slecht te zijn. In veel aquaria zijn de bakken juist kaal. Sealife in Scheveningen is één van de kleinere Sealife parken die ik heb bezocht. Voor een dagje uit is het echter goed te combineren met een bezoekje aan het strand en de pier. Highlights zijn voor mij het grote bassin met de Grijze Trekkersvis en de Rode Keizerssnapper. Dit omdat ik persoonlijk met deze dieren heb gewerkt en ze een soort favorieten van me zijn geworden. Ook huisvest Sealife Scheveningen Nautilussen. Deze opmerkelijke diertjes zie je niet veel in gevangenschap. Ze lijken letterlijk te zweven en hun schelp is groot en indrukwekkend. Vroeger hadden ze hier ook het zeedraakje (grote rafelvis) helaas is deze inmiddels uit de collectie.


Dit waren mijn persoonlijke favorieten. Hopelijk brengen jullie eens een bezoekje aan deze geweldige aquaria. Deze lijst wil natuurlijk niet zeggen dat ik de andere aquaria niet leuk of mooi vind. Dit zijn gewoon mijn persoonlijke favorieten. Met name dankzij de voorkeur voor bepaalde soorten. Voor mij maakt het niet uit of het gaat om een grote dierentuin of een hobbyaquarium, ik kan uren naar het onderwaterleven kijken. Zelfs naar mijn eigen aquarium!