Deltapark Neeltje Jans

Inleiding 

Deltapark Neeltje Jans (voormalig Waterland Neeltje Jans) is een themapark gevestigd op het voormalig werkeiland Neeltje Jans in de Oosterschelde in Zeeland. Het is een beetje een kruising tussen aan museum, dierenpark en aquarium. Je kunt er genieten van presentaties en shows met de zeeleeuwen, zeehonden en haaien. Ook kun je interactieve programma's boeken met deze dieren. Daarnaast is er een groot educatiecentrum de Deltawerken. Ook staat er een attractie die gebaseerd is op de watersnoodramp en is er een groot educatief gedeelte te vinden over walvissen en dolfijnen. Dit is in het zogenaamde Waterpaviljoen ook wel "Expo Walviswereld" genoemd. Bezoekers van het Waterpaviljoen komen binnen in het zilveren ‘staartgedeelte’ van het gebouw. Dit deel is een ontwerp van NOX architekten uit Rotterdam. Het is een heel apart gebouw zonder ramen dat een beetje een 'spookgevoel' geeft. Alsof je je in een hele andere wereld bevindt.

Deltapark Neeltje Jans werd een aantal jaren geleden ook gebruikt voor de permanente opvang van bruinvissen. Er werd zelfs onderzoek gedaan met deze dieren. Toen het Dolfinarium in Harderwijk nog geen vast verblijf had voor de bruinvissen, verbleven de dieren uit SOS Dolfijn die in permanente opvang zaten in de zomer in Neeltje Jans. In de winter keerden ze terug naar SOS Dolfijn. Toen in 2005 de bruinvisbaai werd gerealiseerd in het voormalige walrus-verblijf in Harderwijk, werd deze regeling overbodig. Recentelijk kwam Neeltje Jans opnieuw in het nieuws over bruinvissen. Zij wilden namelijk twee dieren uit Harderwijk gaan huisvesten in het park. Hier waren een aantal protesten tegen. Uiteindelijk is dit niet doorgegaan. Momenteel kun je alleen in Dolfinarium Harderwijk en Ecomare bruinvissen in gevangenschap bekijken. Tevens is er een onderzoekslab in Zeeland dat nog één dier huisvest, dit is echter gesloten voor het publiek.

Zeeleeuwenshow

Het populairste aspect van Neeltje Jans is de zeeleeuwenshow. Dit is een klassieke zeeleeuwenshow met een klein bassin en een houten achterwand. Er leven in Deltapark Neeltje Jans vier mannelijke Californische zeeleeuwen, genaamd Jack, Levi, Clint en Oscar. Zij laten allerlei leuke gedragingen zien en komen zelfs heel dicht bij het publiek waar sommige mensen de dieren mogen aantaken. Ik kreeg zelf recentelijk nog zonder waarschuwing het hoofd van Levi op mijn hoofd! Dit is natuurlijk een geweldige ervaring voor veel mensen, met name kinderen. De zeeleeuwen zijn een absolute publieksfavoriet! Je kunt ook interactieve programma's boeken met de zeeleeuwen. Bijvoorbeeld met ze op de foto gaan of zelfs met ze zwemmen. Dit geldt ook voor de haaien en de zeehonden.


Walviswereld

Voor mij het absolute hoogtepunt van het bezoek omdat ik gek ben op zeezoogdieren en educatie. In het interessante Waterpaviljoen waan je je in een vreemde en donkere wereld. Verschillende modellen van walvissen en dolfijnen worden gebruikt in de educatie over deze soort. Ook borden, filmpjes en spelletjes spelen hier in mee. Het absolute topstuk is het Gewone Vinvis skelet in het midden van het gebouw. Dit is één van de weinige complete vinvis skeletten die je kunt zien in Europa. Ook hangen er nog verschillende andere skeletten van bruinvissen en dolfijnen. Let wel op als je met kleine kinderen gaat; het heeft allemaal een beetje een spookachtig sfeertje. Het is heel donker en heel stil binnen in het gebouw. Ook de scheve vloeren, het gebrek aan ramen en de verlichting maken het tot een aparte ervaring.

Dieren en Aquarium

Deltapark Neeltje Jans heeft een aquarium waar je verschillende Noordzee dieren, maar ook tropische en exotische vissen kunt bekijken. Hoogtepunten zijn het haaienaquarium met de witpuntrifhaai en de lage Noordzeebak met verschillende vissen, roggen en haaien. In het park wonen zowel zeehonden als zeeleeuwen. Hoewel er leuke shows, presentaties en programma's worden gegeven met deze dieren zijn ze buiten deze dingen om bijna niet of helemaal niet zichtbaar. Dit vind ik persoonlijk erg jammer. Ik vind het namelijk ook heel leuk om dieren te observeren en fotograferen buiten shows om. Als je een fan bent van zeedieren dan is Neeltje Jans absoluut een aanrader. Ook als dagjesgast zijn de shows vermakelijk en educatief voor alle leeftijden. Met name de zeeleeuwenshow doet het erg goed bij het publiek. Het is ergens best jammer dat er geen bruinvissen naar het park zijn gegaan, dit past namelijk goed bij het thema en de collectie.

Conclusie

Deltapark Neeltje Jans is een aparte combinatie van plezier, educatie en dierhouderij. Het heeft genoeg aanbod voor een leuk en educatief dagje weg. Het is niet gigantisch groot, maar het showaanbod en het binnengedeelte hebben genoeg om dagvullend te zijn. Met name in het educatiegedeelte is zoveel te zien en te doen! Vooral de attractie "de Delta Experience" is erg indrukwekkend en ik verbaasde me hoeveel er nog te leren is over de Deltawerken en ons eigen landje. Het is eigenlijk een klein beetje van alles, wat voor ieder wel wat wils geeft. Ik vind het persoonlijk wel aan de prijzige kant voor de grootte van het park, maar dat is een persoonlijke mening. Kom je er in de buurt dan zou ik absoluut een dagje gaan. Ook met het gezin of jonge kinderen is het leuk! Ik zou er echter niet speciaal voor gaan reizen als je van ver moet komen, tenzij je net als mij echt een liefhebber bent van bepaalde dingen.