Hoe gaat het met de jonge Lamantijn?

Inleiding 

In maart werd in Burger's Zoo een lamantijn of Caribische zeekoe geboren. Dit is vrij bijzonder in dierentuinen in Europa. Het was al jaren niet meer voorgekomen in Burger's Zoo en de eerste geboorte in het huidige verblijf; Burger's Mangrove. De kleine lamantijn is inmiddels heel erg gegroeid en verkent zijn verblijf ook al zonder moeder. Hij zoogt nog steeds, maar eet ook al mee met zijn ouders. Het is zeer bijzonder dat je deze soort zo jong kan volgen en zowel boven als onderwater kunt bezichtigen. Er zijn namelijk maar een paar dierentuinen in Europa die deze soort houden, laat staan er mee fokken. Hoe is het nu met dit geweldige diertje? Ik ben al meerdere keren langs geweest en heb een paar geweldige foto's gemaakt!

Nu de het jong wat ouder is komen hij en zijn moeder Maya ook dichter bij het glas. In de eerste periode was zij natuurlijk nog erg beschermend. (Al kreeg je ze met geduld dan ook wel te zien). Hij is al zoveel groter als bij zijn geboorte! Echt ongelofelijk hoe hard deze dieren groeien. Dit is ook nodig;aquatische zoogdieren hebben een dikke vetlaag nodig omdat water de lichaamstemperatuur sterk afkoelt. Warm blijven onderwater kost dus ook veel meer energie. Dit is één van de redenen dat Lamantijnen bijna continu eten. Ook gebruiken zij de gasvorming van dit continu eten om te drijven en dalen in het water!


De baby

Het is inmiddels bekend dat het jong een mannetje is. Dit betekent dat hij uiteindelijk zal worden uitgewisseld met een andere dierentuin om te voorkomen dat hij zijn moeder bevrucht. Het duurt ongeveer vier tot vijf jaar voordat een lamantijn geslachtsrijp is, dat gaat dus nog wel even duren gelukkig! Het zooggedrag zie je steeds minder nu, het gebeurt zelfs bijna niet meer nu. De kleine krijgt namelijk al interesse in vast voedsel. Door de dag heen drijven er verschillende soorten groenten zoals sla en andijvie door de Mangrove heen, hier eten de dieren van. Dit voedsel lijkt het meeste op hun natuurlijke dieet van zeegras, algen en andere waterplanten. In de natuur 'grazen' ze bijna continu. Grote volwassen Caraïbische lamantijnen kunnen op één dag bijna 100 kilo aan zeegrassen en andere waterplanten verorberen. Vandaar dat er ook bijna de hele dag voedsel wordt aangeboden in de Mangrove. Ze pakken de krop vast met hun kleine borstvinnen en klemmen deze vast terwijl ze er van eten. Het dan net alsof ze de krop andijvie een knuffel geven, echt een grappig gezicht.  Naast het formaat van het jong is het ook aan de kleur van zijn rug goed te zien dat hij al wat ouder is. Zoals bij de volwassen dieren gaan er algen groeien op de rug. Lamantijnen zwemmen namelijk heel traag en spenderen hun hele leven in het water. Om te voorkomen dat deze algengroei te erg wordt hebben ze een hele dunne vacht op hun gerimpelde huid. (Dit kun je op de foto's die ik heb gemaakt heel goed zien!) Deze is bijna niet waar te nemen. Ook de tanden van de baby lamantijn zijn doorgekomen. Deze kiezen waarmee ze de planten fijnmalen, worden verschillende malen tijdens hun leven vervangen. Deze foto's zijn tijdens verschillende bezoeken gemaakt en je kunt duidelijk zien dat hij op de ene alweer een stuk groter en steviger is. Ook is zijn rug donkerder. Ik kan niet wachten om dit diertje te zien opgroeien tot een enorm volwassen exemplaar!