Baby de Rivierdolfijn

Inleiding 

Ook dit jaar kan mijn eigen Baby natuurlijk niet achter blijven! Het was een interessant jaar voor Baby. Momenteel draagt hij bij aan een onderzoek waarbij zijn geluiden worden bestudeerd en vergeleken met wilde rivierdolfijnen. Hierdoor kan hij iets bijdragen voor zijn wilde soortgenoten. Ook wordt de wond op zijn hoofd niet meer groter. Momenteel is het grootste gedeelte van de guppen die de wond steeds openknabbelen gevangen en er is al duidelijk verbetering te zien. Ook zijn medische training vordert heel erg goed! Vandaag behandel ik de meest gestelde vragen die ik over Baby krijg. Ook om de vele misverstanden die steeds maar in de rondte gaan te ontkrachten.

Baby is een rivierdolfijn, een Boto om precies te zijn. Hij leeft in de dierentuin van Duisburg in Duitsland. In het Engels wordt deze soort “Amazon river dolphin” genoemd. Er zijn niet veel boto’s in gevangenschap. Baby is zelfs de enige in Europa. Naast Baby wordt er nu nog maar op één plaats een andere Boto in gevangenschap gehouden. Dit is  Zuid-Amerika, waar deze dieren van oorsprong voorkomen. Hoe komt Baby dan helemaal in Duitsland terecht? Baby is samen met vier andere dieren gevangen in de jaren 70’. Het was toen nog normaal voor Duitse dierentuinen om expedities te houden naar andere landen en daar dieren te vangen om de collectie te verrijken. Nu zou dit uit den boze zijn en echt niet meer kunnen, toen werd het zelfs aangemoedigd. Zowel door de staat als het publiek! Inmiddels zijn de andere vier dieren niet meer in leven en is Baby alleen overgebleven. Hoewel mannelijke Boto's in de natuur vaak solitair leven, is het belangrijk dat Baby wel sociaal wordt verrijkt door zijn verzorgers. Baby is inmiddels niet meer de jongste, maar nog altijd een publiekslieveling,

Veelgestelde vragen over Baby

Is Baby een mannetje of een vrouwtje?

Dankzij zijn naam denken mensen vaak dat Baby een vrouwtje is. Hij is wel degelijk een mannetje en vaak vindt hij het ook geen probleem om dat te demonstreren hahaha!

Komt Baby uit het wild?

Dat klopt. Baby is samen met vier andere dieren gevangen in de jaren 70’. Het was toen nog normaal voor Duitse dierentuinen om expedities te houden naar andere landen en daar dieren te vangen om de collectie te verrijken. Nu zou dit uit den boze zijn en echt niet meer kunnen, toen werd het zelfs aangemoedigd. Zowel door de staat als het publiek! Inmiddels is het al meer dan 30 jaar verboden om dolfijnen uit het wild te vangen, Omdat Baby al zo oud is, komt hij dus uit een tijd dat dit nog was toegestaan.

Welke andere dieren werden met Baby werden gevangen, waar zijn ze nu?

Baby werd in 1975 gevangen tijdens een expeditie naar Venezuela Het doel was om vier dieren te vangen. Iets wat niet makkelijk was, aangezien boto's moeilijk te vinden zijn en vaak solitair of in hele kleine groepjes leven. Uiteindelijk lukte het om één exemplaar te vangen. Dit dier werd vervolgens doormiddel van een handdoek om zijn staart te knopen aan een stuk drijfhout bevestigd waarop werd gewacht of er misschien meerdere dieren op af zouden komen. Dit was inderdaad het geval. Uiteindelijk werden er vijf dieren gevangen. Een volwassen mannetje genaamd "Vater" (vader), een volwassen vrouwtje "Mutter" (moeder) met haar zeer jonge kalf  "Baby" en een juveniel dier "Halbstarker" (tiener). Er werd ook een zeer oud albino vrouwtje gevangen, maar dit dier werd eigenlijk vooral als curiositeit meegenomen vanwege haar aparte kleur en ook vanwege het feit dat ze al op leeftijd was. Er was namelijk ook interesse in een compleet skelet van deze soort en er werd vanuit gegaan dat "Oma" niet lang meer te leven had. De dieren werden in een tijdelijk bassin geplaatst in Venezuela en vervolgens kwamen zij allemaal levend aan in het park op 15 maart 1975. Zoals verwacht overleed het oude albino vrouwtje "Oma" als eerste, zeer kort na aankomst. Baby's moeder overleed ook vrij snel, later bleek dat dit door kwikvergiftiging kwam van de verontreinigde rivier waarin ze waren gevangen. Een geluk bij een ongeluk; als Baby de moedermelk nog langer had gedronken was hij waarschijnlijk ook overleden! Baby, Vader en Tiener waren dus nog over. Tot een conflict kwam tussen Vader en Tiener. Hierbij is Tiener overleden. Baby's laatste bassingenoot Vader (overigens hoogstwaarschijnlijk niet Baby's echte vader) overleed in 2006 op een zeer hoge leeftijd die geschat werd op over de 50 jaar oud! Dit maakt hem de oudste rivierdolfijn in gevangenschap ooit en misschien wel de oudste rivierdolfijn die ooit heeft geleefd!

Hoe oud is Baby?

Baby werd in 1975 gevangen en was toen echt nog een piepkleine baby (vandaar zijn naam). Hij is dus in 1975 geboren. Dat maakt hem nu 45 jaar oud! Een ongelofelijke leeftijd voor een rivierdolfijn en ook een leeftijd die ze in het wild zelden tot nooit halen. 

Wordt Baby getraind?

Jazeker! Er worden geen shows of presentaties met hem gegeven of iets dergelijks. Wel wordt er sinds een paar jaar medische training met hem gedaan. Denk hierbij aan target training, stationeren etc. Echt de basis. Dit is allemaal later pas aangeleerd, aangezien er in de vroege jaren nog niet echt behoefte was om de rivierdolfijnen te trainen. Nu weten we hoe belangrijk het is voor alle diersoorten om medische training toe te passen!

Hoe voelt Baby aan?

Hoewel hij er heel rimpelig uit ziet, voelt Baby precies aan zoals een tuimelaar. Glad en zacht. Een beetje zoals een hard gekookt ei. Dit verwacht je niet als je hem zo ziet! 

Wat eet Baby?

Baby eet regenboogforellen. Er is gekozen voor deze soort omdat het een zoetwatersoort is met een goed vet en proteïne gehalte. Ook kunnen deze vissen makkelijk gekweekt en gehouden worden. Baby krijgt het grootste deel van zijn vis namelijk levend! Hier moest een speciale uitzondering voor worden aangevraagd. Dierentuinen mogen normaal namelijk niet zomaar levende vissen aanbieden. In het geval van Baby kan hij actief jagen op deze vissen in zijn bassin en zijn echolocatie gebruiken als de vissen zich verstopt hebben. Hij krijgt zijn vitamines en supplementen aangeboden in de kieuwen van een dode vis.

Wat is dat ding op zijn hoofd?

Dat grote roze ding op zijn hoofd is geen tumor. Het is een wond waar wildvlees op groeit. Dit is begonnen als een heel klein wondje, wat door het knagen van guppies in het bassin steeds groter werd en ook maar niet heelde. De vissen bleven de wond namelijk open knagen. Het is behandeld met honingzalf en er is een biopsie genomen toen het groeisel begon om te kijken of het kwaadaardig was. Dit is het gelukkig niet! Je kunt het een beetje vergelijken met litteken weefsel op een wond waarvan de korst steeds weer open gaat. Inmiddels zijn er roofvissen ingezet om het aantal guppies in toom te houden. Toch zie je ze er nog regelmatig aan knabbelen. Dit houdt de bult schoon, maar zorgt wel dat het wildvlees blijft groeien, Baby heeft er gelukkig geen pijn aan, het is niet kwaadaardig, het ziet er alleen niet heel prettig uit. Het heeft geen effect op zijn algehele gezondheid. 

Wat zijn die gaten op zijn zij/rug?

Dat zijn hele oude littekens van een infectie die hij opliep vlak nadat hij in Duisburg aan kwam. Deze infectie is destijds succesvol behandeld, maar de grote littekens achter zijn rugvin zijn hier nog een overblijfsel van. Veel mensen zeggen dat dit wonden zijn die zijn toegebracht door Vater, zijn oude tankgenoot. Dit is niet waar. 

Waarom zwemt hij alleen maar rondjes?

Baby zwemt vaak één bepaalde kant op voor lange periodes. Toch zwemt hij niet "alléén maar rondjes". Als je jouw hele dierentuinbezoek bij zijn verblijf doorbracht kun je dit zelf ook zien. Hij verdwijnt soms naar het achterste bassin en dan zie je hem zelfs helemaal niet meer. Ook wordt hij door de dag heen gevoerd en getraind. Toch zie je hem vaak één bepaald pad zwemmen. Dit is simpelweg zijn routine. Veel dieren liggen graag op een bepaalde plek, of lopen/zwemmen een bepaalde route. Met name als ze rusten. Dit is namelijk makkelijk en veilig, ook verspillen de dieren zo weinig mogelijk energie op deze manier. Iets wat in hen zit ingeprogrammeerd om te overleven in de natuur.

Waarom zit hij alleen?

Baby leefde tot 2006 met andere dieren. Zijn laatste maatje Vater overleed dat jaar. Er zijn niet veel plekken waar boto's worden gehouden. In de tijd van Vater's overlijden maar twee plekken ter wereld. Momenteel maar één. Nieuwe dieren uit het wild vangen is verboden. Om een nieuw maatje voor Baby te vinden moet er dus een in gevangenschap geboren dier worden gevonden door de dierentuin. Er was destijds één park die twee in gevangenschap geboren dieren had. De medewerkers van Zoo Duisburg zijn naar dit park toe gereisd met het idee al hun kennis over het houden van de dieren te delen. Ook namen zij honderden vitamine supplementen mee die ook aan Baby werden gegeven. Uiteindelijk kwamen de twee parken tot een akkoord dat één van de in gevangenschap geboren dieren naar Duisburg zou komen om Baby te vergezellen. Helaas zijn toen in een korte tijd alle dieren in dat park overleden door een fout met de waterkwaliteit en is dit plan nooit gerealiseerd. Op het moment leven er geen andere boto's in gevangenschap die legaal naar Duisburg zouden kunnen worden getransporteerd. Dat is het vervelende aan zeldzame dieren die niet meer in parken worden gehouden, uiteindelijk blijven de laatste dieren in hun eentje achter. Boto's zijn echter wel dieren die in de natuur ook solitair leven, met name de mannetjes.

Waarom wordt er met hem gezwommen?

Hoewel zoals hierboven genoemd, Boto's best solitair kunnen leven en ze dit in de natuur ook doen, leefde Baby tot 2006 zijn hele leven met andere dieren. Sociaal contact is hij dus gewend. Daarom geven de verzorgers hem extra aandacht. Het zwemmen met Baby is hier een deel van. Al in het begin gingen verzorgers het verblijf in om schoon te maken en onderhoud te plegen. Het bleek toen dat de rivierdolfijnen dit als verrijking ervaarden. Baby mag zelf kiezen wanneer hij zijn verzorgers in het water benaderd. Wanneer ik met hem in het water ben kiest hij helemaal zelf zijn momenten waarbij hij naar me toe wil komen of juist weg wil zwemmen. Je ziet dat hij toch zelf contact komt zoeken, maar ook zijn ruimte kan nemen. Zo heeft hij toch nog sociaal contact en aanraking, ook al leeft hij alleen.


Wat gaat er met het verblijf gebeuren als Baby overlijdt?

We hopen natuurlijk dat Baby nog heel lang kan leven! Als hij net zo oud gaat worden als Vater heeft hij ook nog wel even! Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat Baby op een dag is overleden. Gezien zijn leeftijd zal dit ook niet heel lang meer gaan duren. De Rio Negro waarin Baby leeft is in 2006 gerealiseerd en is een modern en kostbaar verblijf. Wanneer Baby er niet meer is zullen hier lamantijnen worden gehouden. Dat is in iedergeval het plan wat er nu ligt. Concrete plannen zijn hier echter nog niet voor gemaakt.