Hoe is het nu met James?

Inleiding 

De kleine James die vorig jaar in het Dolfinarium is geboren groeit als kool! Ook wordt hij steeds zelfstandiger en worden de trainers steeds interessanter. James eet inmiddels vis en niet zo'n beetje ook! De kwetsbare periode is inmiddels voorbij en alles draait nu om spelen, groeien en ontdekken voor het jonge mannetje. Ook zijn rol in de groep zal steeds wat meer gaan veranderen. In deze blog loop ik een dagje mee met James om te zien welke aspecten er aan bod komen in zijn jonge leventje.

Jonge dolfijntjes komen ter wereld zonder immuunsysteem en hebben nog bijna geen spierweefsel of kracht om te zwemmen. Zij liften als het ware mee in de stroming die de moederdolfijn creëert tijdens het zwemmen. Dit wordt 'slipstreaming' genoemd. Door mee te zwemmen in de slipstream en zelf te bewegen met de staartvin bouwen de jongen zelf ook krachtige zwemspieren op. Aangezien jonge dolfijntjes zo kwetsbaar zijn tijdens de eerste periode na de geboorte is er een groot sterftepercentage. Meer dan de helft van de geboren dolfijnen zowel in het wild als in gevangenschap overleven de eerste weken niet. Vaak is zelfs het eerste jaar een kwetsbare periode. Dit is een behoorlijk groot verlies als je denkt hoe lang een dracht van een dolfijn eigenlijk duurt. Hoewel men zich in dierenparken bewust is van de kwetsbaarheid van jonge dolfijntjes, is het erg moeilijk om hier zelf verbetering in te brengen, aangezien de jonge dolfijn zelf een  immuunsysteem en kracht op moet brengen door het nuttigen van de melk en het zwemmen met het moederdier. Wel wordt alles zeer nauwkeurig gemonitord en ingegrepen wanneer dit nodig is. Na een bepaalde tijd is deze 'kwetsbare' periode voorbij en zal de jonge dolfijn groter, sterker en nieuwsgieriger worden. Ook zwemt hij vaker weg bij zijn moeder en socialiseert hij met andere dieren uit de groep. In dit stadium ontwikkelen de dieren echt een eigen karaktertje en worden ook trainers interessant.

Training en moeder Roxy

Wanneer een dolfijntje interesse begint te krijgen in vis kan begonnen worden met de basis van training. Daarvoor heeft hij echter al speelse interesse in de trainers. James is begonnen met de basis training. Dit betekent het stationeren bij het vlot, zich aan laten raken op verschillende lichaamsdelen en het meespringen met zijn moeder Roxy. Hoewel James al vroeg zelfstandig was en veel van Roxy weg zwom om te stoeien met de andere jonge dolfijnen, is zijn moeder nog steeds erg belangrijk voor hem! Ook bij de trainingen zal het kopiëren van Roxy een grote rol spelen in zijn leerproces. Je kunt James ten alle tijde aan zijn moeders zijde zien zwemmen, vaak onder haar buik. Dit is een typische moeder-kalf houding. In het wild blijven dolfijnen tot wel drie jaar lang bij hun moeder. Tijdens deze periode leren ze alles wat ze nodig hebben om te overleven. In het geval van James leert hij van Roxy vooral hoe de trainingen er aan toe gaan en welke hiërarchie er is in de groep. In de komende jaren zal James zijn positie in de groep moeten gaan vinden. Wanneer dolfijntjes jong zijn kunnen ze nog naar hun moeder vluchten als het stoeien te ruig wordt, uiteindelijk zal hij echter op eigen benen moeten staan.

Flinke groei

Zoals je op de foto's kunt zien groeit James ontzettend hard! Hij is zelfs erg stevig. Dit komt omdat hij op het moment nog melk drinkt en al stukjes vis eet. Uiteindelijk zal hij moeten stoppen met melk drinken. Bij zoogdieren heet deze periode 'weaning' of (af)spenen. Wanneer je een jong niet tijdelijk weg haalt bij zijn of haar moeder zal het zo lang mogelijk blijven drinken. Zolang het jong blijft drinken zal de moeder ook melk blijven ontwikkelen. Dit is niet de bedoeling, vooral niet voor het moederdier dat veel energie stopt in het produceren van de melk. James zal dus uiteindelijk tijdelijk met een groepje andere jonge dolfijnen worden gehouden zodat Roxy rust heeft en kan stoppen met de melkproductie. Ook bevorderd het groeperen van jonge dolfijnen het sociale gedrag. Voor nu is dat nog niet het geval en kan James nog lekker bij zijn moeder zwemmen en drinken. Zijn ronde kop en dubbele kin zijn in iedergeval heel herkenbaar! Hahaha! Ook kun je zien dat hij al ontzettend op zijn moeder lijkt. James is de kleinste en jongste dolfijn in de dolfijnendelta en daardoor dus makkelijk te herkennen. Andere herkenningspunten zijn zijn grote hoofd, lichte kleur en enorme, diepzwarte puppy-ogen. Je zult James tijdens trainingen voornamelijk langs zijn moeder zien zwemmen. Buiten de trainingen om zwemt hij zowel bij zijn moeder als bij de andere jonge dolfijnen. Ga hem snel een keer bezoeken nu hij nog zo klein is, want hij groeit echt als kool!