Cetacea

Wat zijn zeezoogdieren? 

| Cetacea | Pinnipedia | Sirenia | 

Zeezoogdieren zijn een aantal soorten zoogdieren onderverdeeld in vijf groepen die zich gedeeltelijk of volledig hebben aangepast aan het leven in het water. Ondanks de naam gaat het voornamelijk, maar niet exclusief  over het leven in zeeën en zout water. Anders dan de meeste diergroepen delen cetacea niet allemaal dezelfde voorouders of afstamming, maar zijn ze te verdelen in de volgende ordes: Cetacea (walvisachtigen), Pinnipedia (vinpotigen) en Sirenia (zeekoeien). Onder de zeezoogdieren worden ook zeeotters en ijsberen gerekend, zij vallen echter onder een eigen orde die niet exclusief uit zeezoogdieren bestaat.

De meest talrijke orde en het hoofdonderwerp van deze website zijn de 'Cetacea' of Walvisachtigen (Engels: cetaceans). Hieronder vallen zowel walvissen als dolfijnen en bruinvissen. Deze groep omvat zo'n  82 soorten zeezoogdieren die allemaal volledig in het water leven. Ook zijn zij van alle zeezoogdieren het meest aangepast aan het onderwaterleven. De meest bekende is de tuimelaar, vaak gevolgd door de orka. Alle soorten cetacea zijn onderverdeeld in twee groepen. Namelijk de ordes "Mysticeti", of baleinwalvissen en de "Odontoceti", of tandwalvissen.

Baleinwalvissen zijn het grootste en voeden zich doormiddel van hoorn-achtige platen waarmee zij voedsel zoals plankton of krill uit het water zeven, de tandwalvissen beschikken over ivoren tanden waarmee zij prooien vangen en communiceren. Cetacea zijn er in alle vormen, kleuren en maten. Over het algemeen zijn het vrij grote dieren. Veel cetacea kunnen zo'n tien tot twintig meter lang worden. Er bestaan echter ook kleine cetacea van maar anderhalve meter lang zoals de vaquita bruinvis of de Hectordolfijn.

Het allergrootste dier op aarde en daarbij ook het grootste dier wat ooit geleefd heeft behoort ook tot de cetacea. Dit is de blauwe vinvis. De grootste blauwe vinvis ooit gedocumenteerd was maarliefst 33,85 meter lang!