Tuimelaars van het Dolfinarium 

Inleiding

Wat is Dolfinarium Harderwijk?

 Het Dolfinarium Harderwijk is een (zee)dierenpark gelegen in Harderwijk. Het is momenteel het enige park in Nederland dat dolfijnen huisvest. Het Dolfinarium is al sinds de jaren 50' een begrip in Nederland en heeft een rijke geschiedenis. In 1955 kwamen de eerste zeezoogdieren al naar het park. Dit waren verschillende jonge zeehondjes die met de fles gevoed werden voor het publiek. Zij werden al snel gevolgd door Californische zeeleeuwen, een Patagonische zeeleeuw en uiteindelijk ook de dolfijnen. Sindsdien is het park uitgegroeid tot een waar zeedierenpark met wel acht verschillende soorten zeezoogdieren! De tuimelaar, de Californische zeeleeuw, de Patagonische zeeleeuw, de bruinvis, de walrus, de gewone zeehond, de grijze zeehond en de Steller zeeleeuw. Mede hierdoor staat het Dolfinarium bekend als het grootste zeedierenpark van Europa, al zijn de meningen hier over verdeeld. Verder zijn er nog verschillende soorten haaien, roggen, overige vissen en andere lagere dieren te bekijken en zelfs aan te raken! Het Dolfinarium biedt verschillende voorstellingen en presentaties aan met deze dieren. De dolfijnen in het park zijn verdeeld over twee leefgebieden; de dolfijnendelta en het dolfijndomijn. De eerste vier dolfijnen arriveerden in 1965, hierop volgend trok het Dolfinarium in diezelfde zomer meer dan 40.000 bezoekers, een abnormaal hoog aantal voor die tijd. Ondanks het succes en de grote populariteit van dolfijnen is het Dolfinarium in 2001 noodgedwongen verkocht aan het Franse recreatiebedrijf Compagnie des Alpes. Sindsdien is het park meerdere verandering en renovaties ondergaan.

Dolfijnen uit de Dolfijnendelta

Hoewel dolfijnen op het eerste oog erg op elkaar lijken heeft ieder dier zijn of haar eigen unieke uiterlijk en specifieke karakter waardoor ze door de trainers, maar ook door de vaste bezoeker makkelijk uit elkaar te houden zijn. Hoe meer je de in het park komt en de tijd neemt de dieren te bestuderen, hoe beter je ze zal gaan herkennen en zelfs gaan merken dat dieren die familie van elkaar zijn ook op elkaar lijken!  Hier volgt een korte introductie en een stukje geschiedenis van de dieren die op het moment in de dolfijnendelta leven. Ik verdeel de dieren vaak in drie groepen: "De oudjes", "de vrouwtjes" en de "jonkies". De oudjes zijn dieren met een hoge leeftijd die vroeger als showdier in de koepel leefden, maar tegenwoordig als het ware van hun pensioen genieten in de dolfijnendelta. De vrouwtjes zijn de vrouwelijke fokdieren van de groep en de jonkies zijn jonge dieren. Op K'ulu'ta na zijn ze allemaal geboren na het jaar 2000. Ik stel voor:
 

"De oudjes"

                         Skinny

Skinny is één van de oudste dolfijnen ter wereld! Met haar ruim 48 jaar oud is ze de echte Sarah van de dolfijnendelta. Skinny woont al sinds de jaren 60' in het Dolfinarium. Ze was jaren te zien naast de zijde van orka Gudrun in het dolfijndomijn en is in veel oud promotiemateriaal zoals boekjes, kaarten en folders te zien.  Inmiddels geniet ze van haar pensioen in de dolfijnendelta. Skinny is makkelijk te herkennen aan de grote witte vlek boven haar borstvin. Dit is een oud litteken, deze worden bij dolfijnen namelijk spierwit. Verder is Skinny een zeer groot en robuust dier (en totaal niet skinny! ) met een donkergrijze kleur. In de zon lijkt ze soms bijna bruinig. Haar rugvin heeft een karakteristieke vorm en haar snuit is lang en dun vergeleken met de andere dolfijnen. Ze heeft kleine, diepe kraaloogjes met witte oogleden. Skinny is een kalme en vriendelijke dolfijn, maar laat dat je niet misleiden. Ze maakt ondanks haar leeftijd nog spectaculaire sprongen en salto's en is de ware ster van de show!!

                                Smarty

Smarty is een zeer oude mannetjesdolfijn. Dat is best bijzonder, aangezien mannetjes over het algemeen vaak niet zo oud worden als vrouwtjes. In gevangenschap is echter al meerdere malen het tegendeel gebeurd. Smarty is met zijn 43 een echte 'opa'. Dit is ook goed te zien aan zijn uiterlijk. Zijn huid is gehavend en brokkelig met duidelijke kleurverschillen. Smarty komt oorspronkelijk uit Windsor Safari Park in Engeland. Toen dit park sloot in 1997 verhuisde de laatste dolfijnen van het park naar het Dolfinarium. Verzorger en trainer Steve Hearn verhuisde mee met de dolfijnen en is daarna ook in het Dolfinarium gebleven. Smarty heeft verschillende jongen verwekt waaronder Thea, Juno en Nalu. Deze dieren leven ook allemaal in het Dolfinarium. Smarty is makkelijk te herkennen aan zijn ruige en robuuste uiterlijk. Het is een gedrongen mannetje met een opvallend korte snuit. Zijn hele lichaam is donkergrijs met weinig kleurverschil of verschil in contrast. 

                         Femke

Femke is een vrouwtje op leeftijd. Ze is te herkennen aan haar forse uiterlijk en donkere huid. Haar rugvin is enigzins gebogen. In 2005 werd Femke ernstig ziek. Uiteindelijk is ze na een ziekbed van twee maanden helemaal hersteld van een alvleesklierontsteking. Een team van zowel dierenartsen als gewone artsen hebben de behandeling mogelijk gemaakt. Twee maanden lang moest Femke dagelijks uit het bassin worden getild om te worden behandeld en te worden gevoerd, vaak geforceerd. Eveneens werd het publiek voorgelicht over haar behandeling. Mensen leefden erg mee met Femke en stuurden zelfs beterschapskaartjes naar het park toe! Een bijwerking van haar ziekte was een brandwond boven op haar rug, dit omdat ze veel tijd aan de oppervlakte spendeerde. Hierdoor is ook haar rugvin verder omgebogen met de tijd. In 2006 werd Femke genezen verklaard. Dit is wonderbaarlijk en was ook de eerste keer dat een dolfijn is genezen van alvleesklierontsteking! 

                         Honey

Honey is de oma van Spetter en de moeder van Thea en K'wisa. Ze komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en in 1970 verhuisde ze samen met het vrouwtje Sugar naar Windsor Safari Park in Engeland. Hier heeft ze jarenlang geleefd en kon ze het goed vinden met Smarty. De twee dolfijnen voerden allerlei gecombineerde gedragingen uit met elkaar die ze weigerden met andere dieren te doen. Ze kreeg verschillende jongen met Smarty waaronder de vrouwtjes Miai en Thea en ook twee mannetjes genaamd Dinky en Neptune. Ze verhuisde in Oktober 1994 naar het Dolfinarium vanuit Windsor Safari Park samen met haar haar dochter Thea, en het vrouwtje Lulu met haar jong Zeus en de mannetjesdolfijnen Smarty, Prince, Juno en Neptune Ondanks haar hoge leeftijd is ze een energieke en dynamische dolfijn die nog altijd zeer actief mee doet met de voorstellingen. Ze is vrij nuchter, serieus en observeert graag van een afstandje. Ze houdt vaak alles in de gaten zowel boven als onderwater. Je herkent Honey aan een beige tot bruinige gloed en duidelijke brede/donkere strepen die van haar voorhoofd naar haar ogen lopen

                              Prince

Prince is een van de oudere mannetjes in het Dolfinarium. Prince is een ongelofelijk sociaal en lief dier. Hij kan het heel goed vinden met dolfijn Smarty. Dit is opmerkelijk aangezien mannetjes elkaar juist vaak als concurrentie zien en veel stoeien en vechten om vrouwtjes. Hij komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten waar hij ook bekend stond onder de naam Flipper. Hij verhuisde in de jaren 80' naar het Verenigd Koninkrijk waar hij eerst werd gehouden in een dolfinarium in Scarborough. In 1984 verhuisde hij naar Windsor Safari Park samen het vrouwtje Lady uit Whipsnade Zoo, ook wel bekend als Rose. De twee werden Prince en Lady genoemd als parodie op Prince Charles en Lady Diana. Bij het ophalen van het vliegveld werd de bijnaam "The Royals" gebruikt voor de dieren. De dieren werden nog een aantal keren verhuisd naar Scarborough en weer terug naar Windsor om daar voor een seizoen op te treden (iets wat regelmatig voorkwam toen er nog een kleinere populatie dolfijnen in gevangenschap was in Europa). In 1989 werd zijn zoon Apollo geboren in Windsor Safari Park, de moeder van Apollo was het vrouwtje Lulu. In 1993 verhuisde hij naar Dolfinarium Harderwijk samen met de andere Windsor dolfijnen. 

"De vrouwtjes"

                              Molly

Molly is een zeer opvallend volwassen vrouwtje. Ze is erg groot en lichtgekleurd. Ook heeft ze over haar hele lichaam witte vlekjes en sproetjes. Iets wat geen van de andere tuimelaars hebben. Ook haar ooglijn en oogring zijn wit van kleur in plaats van donker. Molly komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Hier leefde ze in de jaren 80' in Seaworld Orlando. Hier verbleef ze in de zogenaamde 'petting pool' waar bezoekers de dolfijnen konden voeren en aanraken. Molly was gek op menselijk contact en benaderde bezoekers vaak uit zichzelf. Ze liet zich zelfs aaien en knuffelen door enkele vaste bezoekers. In 1997 verhuisde Molly naar Harderwijk samen met Ralph, Molly, Beachie, Tucker, Cecil, Roxy, Lucy en Finagain vanwege de aanbouw van de dolfijnendelta. In 2001 kreeg ze haar eerste dochter genaamd Amtan. Amtan's vader was mannetjesdolfijn Moby Dick, een van de oorspronkelijke vier dolfijnen in het Dolfinarium. Verder heeft ze een nummer op haar zij staan, dit permanente identificatienummer is in Seaworld toegebracht en deze methode wordt tegenwoordig niet meer gebruikt. Bij haar staartvin heeft ze twee grote bulten, het is onbekend wat hier de oorzaak van is, maar het is wel bekend dat ze deze al had toen ze in Seaworld verbleef.

                               Maaike

Maaike werd geboren in 1983 in de Verenigde Staten. Zij verhuisde in 1985 naar het Dolfinarium Harderwijk vanuit het Marine Life Oceanarium in Mississippi samen met Nynke en Anke. Nynke en Anke zijn uiteindelijk verhuisd naar Alwetterzoo Munster en later naar Tiergarten Nurnberg.  Maaike woonde haar eerste jaren in Harderwijk in het Dolfijndomijn (toen de Koepel geheten) waar ze de jongste dolfijn was op dat moment. Toen de dolfijnendelta werd geopend verhuisde ze naar dit gebied. Hier kreeg ze haar jongen Yola en Nalu. Maaike is een dominante dolfijn en wordt ook wel koningin van de delta genoemd. Maaike is een hele alerte en interactieve dolfijn. Vaak speelt ze met de mensen door het glas of houdt ze in de gaten hoeveel publiek er al staat langs de randen van de dolfijnendelta. Maaike is te herkennen aan haar gele snuit, donkere kleur en stevige voorkomen. Haar onderkaak is donker en de lijnen op haar voorhoofd en bij haar ogen zijn erg breed en duidelijk. Maaike trekt veel op met Thea, Honey en haar dochter Nalu. Ze kan behoorlijk eigenwijs zijn!

                            Finagain

Finagain  is de mooiste dolfijn uit de delta! Ze heeft werkelijk prachtige ogen waaraan je haar makkelijk kunt herkennen. De ring rond haar ogen is donker en het oogwit is goed zichtbaar.  Verder is ze erg lang en slank, met een puntgave gladde huid zonder krasjes of rakemarks. Ze werd 15 april 1992 geboren in Seaworld Antiono in Texas, Verenigde Staten. Haar moeder is Notchfin en haar vader is Guy. In 1995 verhuisde ze naar Seaworld in Aurora in Ohio samen met de dolfijnen Bailey, Kelly en Duncan. Dit park is tegenwoordig permanent gesloten. Datzelfde jaar verhuisde ze opnieuw, dit keer naar Seaworld Orlando in Florida. In 1997 verhuisde ze uiteindelijk nog een laatste keer naar het Dolfinarium samen met Ralph, Molly, Beachie, Tucker, Cecil, Roxie, en Lucy. In het Dolfinarium heeft Finagain verschillende jongen gekregen waaronder T'salká en Palawas. Finagain wordt ook wel "Knappie" of "Bambi" genoemd vanwege haar mooie ogen en haar uiterlijk. Finagain is rustig, maar tijdens shows is ze erg fanatiek. Ze is erg sociaal naar jongere dieren en een erg goede moeder.

                               Roxy

Roxy en haar zus Lucy zijn moeilijk uit elkaar te houden. Je zou zeggen dat ze een tweeling zijn! Ze zijn beide vrijwel identiek in uiterlijk, maar als je ze goed kent zie je kleine verschillen. Roxy werd geboren in 1987 in Seaworld Orlando in Florida, Verenigde Staten. Haar moeder is Louise en haar vader Ralph. Roxy is opgegroeid in de zogeheten "petting pools" van Seaworld waar bezoekers de dolfijnen mochten aaien en voeren. In 1997 verhuisde ze naar het Dolfinarium samen met haar vader Ralph, haar zus Lucy, haar broer Cecil, haar halfbroer Tucker en de andere dolfijnen Molly, Beachie, en Finagain. In het Dolfinarium kreeg Roxy de jongen Damsxi en Rocco. Beide zijn mannetjes en lijken ontzettend veel op Roxy. Roxy is makkelijk te herkennen vanwege een aantal kenmerken. Zo heeft ze een kleine witte vlek boven haar borstvin, een gekartelde rugvin en kleine donkere ogen met een cirkel eromheen. Deze cirkel is ook duidelijk te herkennen bij al haar nakomelingen. Roxy is een eigenwijze dame.

                              Lucy

Zoals hierboven genoemd zijn Lucy en Roxy volle zussen en lijken dus ontzettend op elkaar. Lucy is echter iets forser. Beide dames hebben kleine kraaloogjes die diep in het hoofd liggen met een duidelijke ring om de ogen. Lucy werd op 19 april 1989 geboren.Haar moeder is Louise en haar vader Ralph. Ook Lucy opgegroeid in de "petting pools" van Seaworld. Lucy was echter niet heel sociaal naar mensen toe en is later naar een ander verblijf verplaatst. In 1997 verhuisde ze naar het Dolfinarium samen met haar vader Ralph, haar zus Roxy, haar broer Cecil, haar halfbroer Tucker en de andere dolfijnen Molly, Beachie, en Finagain. Lucy is een vriendelijk dier dat goede banden legt met haar verzorgers, maar niet zo speels en sociaal is naar nieuwe mensen. In het Dolfinarium kreeg de jongen T'lisala en Kite, beide mannetjes. Lucy trekt veel op met Roxy en Finagain.

                      Thea

Thea is een jong en speels vrouwtje dat werd geboren op 2 augustus 1992 in Windsor Safari Park. Haar ouders zijn Honey en Smarty, twee van de oudere dolfijnen die in het Dolfinarium leven. Thea heeft zelf een bekende zoon, zijn naam is Spetter! Thea is te herkennen aan haar grote heldere ogen en kleine, gedrongen uiterlijk. Ze is erg speels en vrolijk. Ze lijkt veel op haar beide ouders met de donkere lijnen van Honey op haar voorhoofd en bij haar ogen en de lichaamsbouw van haar vader Smarty. Thea is gek op speeltjes zoals hoepels en ballen.

"De Jonkies"

                            K'ulu'ta

K'ulu'ta werd op 22 mei 1998 geboren. Dit was een speciale gebeurtenis! K'ulu'ta was namelijk de eerste dolfijn die werd geboren in de dolfijnendelta! Zijn moeder is Lulu en zijn vader Prince. K'ulu'ta is een vriendelijke en rustige dolfijn zoals zijn vader, maar wel erg ondeugend en met alle streken van een jong mannetje. K'ulu'ta kan het goed vinden met Spetter, Prince en Smarty. Hij is te herkennen aan zijn lange lijf en zwarte littekens boven zin borstvinnen. Zijn ogen lijken vaak enigzins dichtgeknepen. Zijn naam betekend dolfijn in de taal van de Kwakwaka'wakw -indianen of Kwakiutl, dat is een stam uit Canada. Dit is het gebied waarop de dolfijnendelta is gebaseerd. De meeste jonge dolfijnen die in de beginjaren van de delta zijn geboren hebben een naam uit deze taal.

                                 Palawas

Palawas is een jong mannetje dat werd geboren op 31 juli 2004. Zijn moeder is Finagain en zijn vader Beachie. Palawas is een ondeugende jonge dolfijn met een heel grappig karakter. Hij speelt veel met de jongere dolfijnen en stoeit ook erg graag. Soms valt hij zelfs de volwassen vrouwtjes lastig die daar natuurlijk niet van gediend zijn. Palawas is te herkennen aan zijn donkere snuit en duidelijke kin. Hij is groter dan de dolfijntjes die geboren zijn in 2005 en lijkt op zijn moeder Finagain. Zijn naam betekent "Bloemen" in de taal van de Kwakwaka'wakw -indianen. Palawas trekt veel op met Amtan, Rocco en Kite. Hij is niet vaak bij het glas te zien, maar prefereert de diepere delen van de dolfijnendelta.

                              Amtan

Amtan werd geboren op 13 mei 2001. Haar ouders zijn Molly en Moby Dick, één van de originele vier Dolfinariumdolfijnen. Amtan is een eigenaardige jonge dame en een tikkeltje ondeugend. Trainers beschrijven haar als een echte clown! Ze heeft een grote lange snuit en kleine witte vlekjes over haar hele lichaam net als haar moeder Molly. Hoewel bij alle doflijnen de onderkaak langer is dan de bovenkaak, is dit bij Amtan nog duidelijker zichtbaar. Ze heeft als het ware een onderbeet. Boven haar rechteroog heeft ze een kleine zwarte stip. 

                          Rocco

Rocco werd geboren op 1 juli 2005. Zijn ouders zijn Roxy en Apollo. Rocco lijkt erg veel op zijn moeder Roxy. Ook is hij de grootste van de vier dolfijntjes die zijn geboren in 2005. Rocco heeft een korte snuit, kleine zwarte kraaloogjes en een ring om beide ogen. Hij is een vrij stevig kalf met een rond hoofd.  Rocco is erg avontuurlijk en zwemt steeds meer zonder zijn moeder Roxy. Spelen met zeewier en de filterbuizen is een van zijn favoriete bezigheden. Wanneer er iets nieuws gebeurt blijft hij graag nog een beetje op een afstandje of dicht bij zijn moeder.

                             Kite

Kite werd geboren op 5 oktober 2005. Zijn ouders zijn Lucy en Beachie. Kite is het neefje van Rocco en Spetter. Hij is erg licht van kleur en heeft een grote brede snuit en een groot hoofd in verhouding met zijn lichaam. Zijn kleur is erg lichtgrijs. Boven zijn rechteroog kun je een zwart streepje zien. Hij lijkt het meeste op zijn moeder Lucy. Kite is een vrij voorzichtige dolfijn die graag nog bij zijn moeder zwemt in plaats van bij de andere dolfijnen. Hij is een stuk voorzichter en kalmer dan de andere jonge dolfijntjes. 

                              Spetter

Spetter is de bekendste dolfijn van het Dolfinarium! Hij werd geboren op  28 mei 2005 en dit was de eerste succesvolle geboorte van een dolfijn verwekt door Kunstmatige Inseminatie in Europa. Dit wil zeggen dat de ouders van Spetter, Thea en Beachie geen natuurlijke paring hebben gehad. In plaats hiervan is het zaad van Beachie handmatig bij het vrouwtje Thea ingebracht. Deze methode is heel nuttig voor het behouden van een diverse genenpoel zonder mannetjes eindeloos te moeten verhuizen. Daarbij heeft Spetter maar liefst twee(!) TV series op zijn naam staan. De jonge dolfijn is zowel op Nickelodeon als op Jetix te zien geweest zijn eigen TV show. Spetter is een klei, lichtgekleurd dier. Boven zijn rechteroog heeft hij een kenmerkend driehoekje, boven het linkeroog een kruisje!

                              Nalu

Nalu werd geboen op 28 september 2005 en was het enige vrouwtje van de vier dolfijntjes die dat jaar zijn geboren! Haar ouders zijn Maaike en Smarty. Nalu is een actieve en alerte jonge dolfijn met een pittig karaktertje. Haar moeder Maaike is vrij dominant en dit is ook al te merken aan Nalu! Ze stoeit gewoon mee met de jonge mannetjes en laat niet zomaar over zich heen lopen. Ze is erg gericht op speeltjes en spelen en is zelfs al erg sociaal naar trainers toe. Haar favoriete objecten zijn hoepels.

                             Liya

Liya werd geboren in 2003 in Parc Asterix in Frankrijk. Haar moeder is Aya en haar vader is Pichi. Parc Asterix valt onder dezelfde eigenaar als die van het Dolfinarium, namelijk Compagnie des Alpes. In 2007 verhuisde Liya daarom naar Dolfinarium Harderwijk met haar moeder Aya. Liya is een kleine, zeer lichte dolfijn (soms bijna wit in de zon!) in de schaduw lijkt ze een beetje beige. Haar snuit is erg dun en herkenbaar. Op haar voorhoofd heeft ze enkele donkere vegen waaraan ze erg makkelijk te herkennen is. Ze heeft weinig krasjes of rakemarks en daardoor een erg glad uiterlijk. Liya is een rustig dier. Ze lijkt veel op haar halfbroer Mininos.

                            Mininos

Mininos werd geboren op 17 augustus 2004 in Parc Asterix. Zijn moeder is Athena en zijn vader Pichi, net als Liya. Mininos (wat 'kittens' betekent) verhuisde eind 2007 naar het Dolfinarium waar hij eerst samen met Aya en Liya in het bassin werd geplaatst. Mininos is een zeer rustig en vriendelijk dier met een grote will-to-please. Hij is duidelijk te herkennen aan zijn grote voorhoofd, dunne snuit en de vele lijntjes op zijn zij. Mininos is gek op speeltjes en spelen met bezoekers. Hij heeft ook vaak belangstelling voor jassen, tassen en andere objecten die mensen bij zich hebben in de onderwaterruimte. Mininos stoeit minder dan de andere jonge mannetjes en trekt veel op met Aya, Maaike en Liya.