Baby Bruinvis Kwin

Inleiding 

Er is op 7 mei iets heel bijzonders gebeurd in het Dolfinarium waar ik al een tijdje naar uitkeek! Bruinvis Amber is namelijk bevallen van een jong. Dit is de tweede succesvolle geboorte van een bruinvis in een dierenpark in de hele wereld! De jonge bruinvis is een vrouwtje en haar naam is "Kwin". Vernoemd naar de eerste bruinvis die ooit door  het Dolfinarium is opgevangen  genaamd "Kwinkwanker". Dit is een ongelofelijk bijzondere gebeurtenis die nog maar één keer eerder is gebeurd in het Deense aquarium Fjord&Baelt Center. Daar werd in 2007 ook een vrouwtje geboren genaamd Frigg-Amanda. Zowel Kwin als Frigg-Amanda zijn zeer belangrijk om te leren over de dracht, geboorte en het grootbrengen van een jonge bruinvis en dit zo toe te kunnen passen op dieren die onze hulp nodig hebben! Zo zijn er bijvoorbeeld bij SOS Dolfijn wel eens drachtige bruinvissen binnen gekomen en ook regelmatig extreem jonge dieren. Door alles vast te leggen van deze dracht en de periode daarna leren we hele belangrijke dingen over de zorg van drachtige dieren en neonaten.

Bruinvissen

Bruinvissen in zijn kleine zeezoogdieren. Ze zijn een aparte orde losstaand van de dolfijnen en de walvissen. Bruinvissen onderscheiden zich door de vorm van de tanden; Deze zijn spatelvormig in plaats van kegelvormig. Ook hebben bruinvissen geen puntige snuit en zijn alle soorten vrij klein voor een zeezoogdier (maximaal 2,7 meter lang). In de Noord en Waddenzee leven naar schatting zo'n 50.000 tot 60.000 van deze kleine fascinerende zeezoogdieren. In gevangenschap zijn bruinvissen erg zeldzaam. De enige plekken waar de dieren worden gehouden zijn in Denemarken, Nederland en Japan. Deze dieren verblijven allemaal in permanente opvang. Dit wil zeggen dat deze dieren ooit zijn opgevangen en door een bepaalde reden niet meer kunnen worden uitgezet in het wild. Er zijn dan twee opties mogelijk: Euthanasie of permanente opvang. Het Dolfinarium in Harderwijk is één van deze permanente opvangplekken. De dieren in Harderwijk zijn allemaal opgevangen door SOS Dolfijn. Het opvangcentrum van SOS Dolfijn bevindt zich eveneens in Harderwijk op het terrein van het Dolfinarium. De bruinvissen die in gevangenschap leven zijn echte ambassadeurs voor hun wilde soortgenoten! Dankzij het houden van deze dieren kunnen we heel veel over ze leren! Er zijn al talloze onderzoeken gedaan met de bruinvissen in het Dolfinarium en bovendien krijgen mensen de kans deze dieren van heel dichtbij te kunnen zien.  Met de komst van Kwin is er dus voor het eerst een dier in de bruinvis baai dat niet uit de opvang komt!       

Kwin

                         Kwin

Kwin ontwikkelt zich snel door de vette moedermelk die haar moeder Amber produceert. Bruinvisjongen zijn een stuk zelfstandiger bij de geboorte dan tuimelaars. Zo zwom Kwin al snel op eigen kracht en gaat ze veel sneller en vaker op ontdekkingstocht zonder haar moeder. Bruinvissen reageren iets meer instinctief dan tuimelaars (die veel gedrag rond de geboorte leren van andere dieren) en zijn ook veel eerder prooi in het wild. Hierdoor zijn de dieren onder andere schuwer dan grote dolfijnsoorten en moeten de jongen zich eerder en beter kunnen 'redden'. Kwin steekt inmiddels wel al regelmatig nieuwsgierig haar hoofd uit het water en interact al met haar verzorgers! Het wordt ontzettend leuk om dit bruinvisje te zien opgroeien en ik kijk er erg naar uit!