Baby Voeren

Inleiding 

Vandaag neem ik jullie mee op een dagje in de Rio Negro, waar rivierdolfijn Baby sinds 2006 gehuisvest is. Baby is een boto of orinocodolfijn die gehuisvest wordt in de dierentuin van Duisburg in Duitsland. Dit is erg speciaal, aangezien Baby de enige rivierdolfijn is in Europa en Duisburg slechts één van drie plekken op de hele wereld waar rivierdolfijnen worden gehouden. Het verzorgen van zo'n speciale soort is natuurlijk ook erg interessant en hier zal ik in de komende tijd wat meer over gaan schrijven!

Omgeving

Baby leeft in een bassin omgeven door een tropische kas. Dit habitat wordt Rio Negro genoemd. Temperatuur van lucht en water, luchtvochtigheid en andere omgevingsaspecten worden hier allemaal gecontroleerd. In deze kas leven verschillende diersoorten waaronder vogels, primaten en reptielen. De meeste van deze dieren bewegen zich vrij door het habitat. Het grootste gedeelte van Baby's bassin is voor het publiek zichtbaar, er zijn echter nog twee overige bassins achter de schermen. Hier kan Baby ten alle tijden heen zwemmen. Het kan dus goed zijn dat je hem niet aantreft wanneer je de Rio Negro bezoekt. Achter de schermen zijn een voerstation, filter, omkleedruimte met douche en ook de bakken waar Baby's voer in wordt gehouden!    

Voeding

Baby eet net als zo'n beetje alle dolfijnen vis. Dit is echter niet dezelfde vis als bij tuimelaars in gevangenschap. Tuimelaars leven van nature in de oceaan en krijgen daarom in gevangenschap ook zoutwatervis aangeboden. Dit kan variëren van makreel, sprot en haring tot inktvis en lodde. Baby leeft van nature in rivieren en krijgt daarom zoetwatervis aangeboden. Dit zijn met name regenboogforellen. Het is overigens niet ongewoon om zoetwatervis aan dieren uit een zoutwater habitat te geven. Zo wordt de 'vangtest' bij SOS Dolfijn met forellen gedaan, waarbij bruinvissen in rehabilitatie moeten bewijzen dat ze kunnen jagen. Ook bij mijn eigen werk met de vinpotigen werd wel eens zoetwatervis (voorn) gevoerd. Zoutwatervis, met name de normale soorten die aan dolfijnen en vinpotigen worden gegeven zijn echter vaak vetter en bevatten zuren en vitaminen die beter bij het dieet van een zoutwaterdier passen. Dit heeft daarom altijd de voorkeur. Zoutwater vis geven aan zoetwaterdieren kan ernstige problemen geven met de lever en nieren vanwege het hogere zoutgehalte, dit wordt dus over het algemeen niet gedaan.

Een ander uniek aspect aan Baby's dieet is dat hij levende vissen krijgt! Dit stimuleert zijn natuurlijke gedrag en is een enorme verrijking. De forellen worden in vijverbakken achter de schermen gehouden en tijdens voedertijd losgelaten in het bassin. Baby spendeert soms behoorlijk wat tijd om de vissen te pakken te krijgen. Soms kruipen ze tussen stenen en stukken hout. Baby moet dan zijn echolocatie gebruiken om de vissen te kunnen vinden. Het is enorm leuk om te zien en ook voor Baby een hele verrijkende en lichamelijke oefening. Niet alle vissen worden levend gevoerd overigens, Baby krijgt namelijk ook vitamine pillen. Deze pillen gaan net als bij andere walvisachtigen in gevangenschap achter de kieuwen van een voedervis. We moeten dus altijd één forel doden per sessie die dient als voedervis voor vitamine inname. Na het voeren komt Baby zijn vangst vaak laten zien aan mij bij het raam. Dat is zo ontzettend grappig om te zien! Het is echt een dier met een eigen persoonlijkheid!