Duiken met Baby

Inleiding 

Vandaag neem ik jullie weer mee  naar de Rio Negro, waar rivierdolfijn Baby sinds 2006 leeft. Voorheen leefde Baby in een kleiner verblijf dat nu is omgebouwd als binnenverblijf voor reuzenotters. Dit verblijf is nog steeds te bezichtigen in het aquarium van Zoo Duisburg achter de Rio Negro. Baby is een boto of orinocodolfijn die gehuisvest wordt in de dierentuin van Duisburg in Duitsland. Dit is erg speciaal, aangezien Baby de enige rivierdolfijn is in Europa en Duisburg slechts één van drie plekken op de hele wereld waar rivierdolfijnen worden gehouden. Het verzorgen van zo'n speciale soort is natuurlijk ook erg interessant en hier zal ik in de komende tijd wat meer over gaan schrijven!

Rio Negro

De Rio Negro bestaat uit een tropische kas, verschillende dierverblijven en natuurlijk Baby's bassin. Het grootste gedeelte van de Rio Negro bevindt zich achter de schermen en is dus niet toegankelijk voor bezoekers. Ook leven er verschillende soorten dieren vrij in de Rio Negro. Verschillende vogels, reptielen en kleine zoogdieren kunnen zelf kiezen wanneer ze in het bezoekersgedeelte komen. Ook staan er talloze planten in de Rio Negro die allemaal moeten worden verzorgd. Het onderhouden van zo'n habitat is behoorlijk wat werk. Vooral het bassin van Baby is erg hoog in onderhoud. Naast het standaard filtratiesysteem moet het bassin vaak worden schoongemaakt door duikers. Er vallen namelijk bladeren, takken en andere grote plantdelen in het water. Ook het glas moet af en toe van de binnenkant worden schoongemaakt en algen moeten worden verwijderd. Hiervoor zijn duikpakken aanwezig. 

Duiken

Baby vindt het ontzettend interessant wanneer er duikers in zijn bassin zijn. Dit zie je ook terug bij de tuimelaars in Zoo Duisburg en de tuimelaars in Dolfinarium Harderwijk wanneer de dolfijnendelta wordt schoongemaakt door duikers. Dolfijnen kunnen met hun echolocatie niet door neopreen (het materiaal waar veel duikpakken van gemaakt zijn) heen kijken. Het moet dus heel raar en interessant zijn voor de dieren om een mens met een duikpak te onderzoeken. Ook bijten dolfijnen graag in de flippers van duikers en zijn ze over het algemeen erg speels wanneer mensen het habitat betreden. Zowel de tuimelaars als Baby zijn namelijk niet getraind in waterwerk en hebben dus niet iedere dag verzorgers in het water. Er wordt overigens niet alleen vanwege schoonmaak gedoken en gezwommen in het bassin, maar ook als sociale verrijking voor Baby!

Wanneer je in het water bent zal Baby nieuwsgierig komen kijken. Soms kun je hem benaderen en soms laat hij dit niet toe en zwemt hij juist weg als je hem aandacht geeft. Over het algemeen vindt hij het gewoon heel fijn om je gezelschap te houden tijdens het duiken. Vaak zwemt hij kalm langs je wat eigenlijk best wel gezellig is! Vaak observeert hij ook wat je aan het doen bent (bijvoorbeeld tijdens het wassen van de ramen) en probeert dit na te doen of te onderbreken. Vandaag bood hij zelfs zijn borstel aan!  De borstel is één van zijn favoriete speeltjes dus dit was een grote eer! Dit is een leuke en verrijkende manier (voor zowel mens en dier) om het bassin in tip top conditie te houden! Ook is het nuttig dat Baby gewend is aan mensen in zijn bassin mocht er een keer een medisch noodgeval, transport of andere reden zijn dat er mensen in het bassin moeten komen.