Dolfijn Spetter

Inleiding 

"Spetteeeer je bent m'n aller beste vrieeend. samen spelen dat vind ik super cool geeft een mega gevoel. spetter met je lieve snuit. oooooooh spetter jij hoort bij mij". Komt deze songtekst je misschien bekend voor? Dat kan! Dit is namelijk het intro van de TV serie  "Spetter! en het Romanov Raadsel" uit 2007.  Dit is overigens niet de eerste keer dat Spetter op TV verscheen. In 2006 verscheen het eerste seizoen genaamd "Spetter!" op Nickelodeon. Beide series draaien om dolfijn Spetter, een jonge tuimelaar die in het Dolfinarium woont. In de eerste serie zie je verhalen vanuit het oogpunt van Spetter zelf waarbij de dolfijn een stem heeft en verteld. Het tweede seizoen is iets realistischer en volgt één verhaallijn. Beide series waren razend populair en Spetter is inmiddels een merknaam geworden binnen het Dolfinarium waarvan knuffels, boekjes, DVD's, sleutelhangers en etc. worden verkocht. Inmiddels zijn er ook enkele getekende karakters te zien op Dolfinarium merchandise waaronder Spetter, Igor, Olympia, Drip en Stip. De designs en namen zijn gebaseerd op echte dieren in het park. Spetter is inmiddels de officiële mascotte van het Dolfinarium.

Spetter

Spetter bestaat echt. Naast het TV personage en de merchandise is er een echte dolfijn in het Dolfinarium die Spetter heet. De echte Spetter is overigens ook heel speciaal, maar niet vanwege zijn TV serie! Spetter werd op 28 mei 2005 geboren en was de eerste tuimelaar in Europa die succesvol werd verwekt via Kunstmatige Inseminatie (KI). Dit betekend dat twee ouderdieren elkaar niet hoeven te ontmoeten en er toch een bevruchting plaats kan vinden. Bij kunstmatige inseminatie wordt het zaad van een mannetje opgevangen en ingebracht bij een vrouwtje. Dit kan over grote afstanden en wordt daarom vaak gebruikt tussen verschillende parken. Hierdoor kan de genenpoel divers worden gehouden zonder dieren te hoeven verplaatsen. Dit kan een hoop stress en risico's voorkomen bij de dieren en zo kan er toch gefokt worden met mannetjes waarvan de parken ze liever niet verhuizen. Kunstmatige Inseminatie is ook een enorme uitkomst voor zeldzame en bedreigde diersoorten! In Japan en Amerika zijn al verschillende tuimelaars geboren via KI. Het is een baanbrekende methode die hopelijk in de toekomst nog veel zal worden toegepast in Europese dolfinaria!


                      Spetter

Spetter is een speelse, jonge mannetjestuimelaar. Zijn moeder is Thea en zijn vader Beachie, een tuimelaar uit het dolfijndomijn. Ook Spetter's oma Honey en opa Smarty wonen in het Dolfinarium. Spetter heeft een leeftijdsgenootje genaamd Nalu waar hij graag mee speelt en stoeit. Ook kan hij al verschillende gedragingen waaronder sprongen en een salto! Aangezien hij nog jong is zal hij nog veel moeten leren. Spetter is heel goed te herkennen aan de littekens langs beide ogen. Rechts heeft hij een grijs driehoekje boven zijn oog. Links heeft hij een donkere kras in de vorm van een driehoekje. Verder is hij heel lichtgekleurd, heeft hij een korte snuit en hele grote zwarte ogen.