Hoe is het nu met
           Palawas, Rocco en Kite?

Inleiding 

Op 25 september 2008 verhuisden de jonge mannetjes Palawas, Rocco en Kite van het Dolfinarium in Harderwijk naar de  Allwetterzoo in Münster, Duitsland. In de natuur verlaten jonge mannelijke tuimelaars hun groep om zich te voegen bij een zogeheten vrijgezellengroep, ook wel : "Bachelor groups" genoemd. Dit zijn groepen die alleen bestaan uit (jonge) mannelijke dieren. Dierentuinen proberen dit gedrag na te bootsen door jonge mannetjes na een bepaalde leeftijd te verhuizen naar andere parken, vaak ook met een volledig mannelijke groep. Dit gebeurt overigens niet alleen bij tuimelaars. In de natuur worden bij heel veel verschillende diersoorten worden mannetjes uit hun groep verstoten of verlaten ze deze vrijwillig om vervolgens een mannengroep te vormen. Bijvoorbeeld bij herten, olifanten, grote katten, mensapen, zeehonden en paarden. Dit kan verschillende redenen hebben. Zo wordt inteelt voorkomen, wordt de agressie in de groep verlaagd en kunnen jonge mannetjes veilig migreren en hun krachten meten tot ze een geschikte familiegroep vinden om zich bij te voegen. Wanneer ze bij hun eigen groep blijven lopen ze daarbij ook het gevaar te worden verwond door het dominante mannetje. In dierenparken worden veel verschillende diersoorten in mannengroepen gehouden.

Allwetterzoo Münster

Delphinarium Münster is het dolfinariumgebouw in Alwetteroo in Münster, Duitsland. Deze unieke dierentuin opende 2 mei 1974, het delphinarium opende echter op 4 augustus 1974. De eerste vijf dolfijnen waren Milli, James, Sherry, George en Hazel. Dit waren dieren uit het Dolfinarium dat destijds dezelfde eigenaar had als de Allwetterzoo Münster. De twee parken hebben dus een lange samenwerking. In ruil voor de drie mannetjes heeft het Dolfinarium dolfijn Nemo ontvangen. Nemo verblijft momenteel in het Dolfijndomijn. Dolfijn Nando leeft nu samen met Rocco, Palawas en Kite in Allwetterzoo Münster. Het Delphinarium bestaat uit een rechthoekig showbassin dat voor moderne begrippen vrij klein is voor tuimelaars. Er bevindt zich een podium in het midden met een kleine afgesloten ruimte voor de verzorgers. Naast het podium en dus achter het showbassin zijn twee kleine zij-bassins die eveneens rechthoekig zijn. Naast het linker zij-bassin is een gate en sluis naar het achter de schermen gedeelte waar eveneens twee bassins zijn, één daarvan is vaak opgedeeld in twee delen. Dit achter de schermen gedeelte heeft ook een klein luik naar beneden waar je de dieren ook door een raam kunt bekijken.


                      Palawas

Palawas is de oudste van het trio. Hij werd geboren op werd geboren op 31 juli 2004. Zijn moeder is Finagain en zijn vader Beachie. Palawas heeft hele vriendelijke ogen en is hieraan het beste te herkennen. Hij lijkt veel op zijn moeder Finagain. In Harderwijk was hij een ondeugende dolfijn, maar hier is dat wat minder duidelijk. Palawas blijft veel bij de andere twee jonge dieren, terwijl hij eerst ook zelf op ontdekkingstocht ging. Hij heeft een fijn karakter naar zowel mensen als andere dieren volgens zijn verzorgers en hij kan dan ook het beste opschieten met Nando, het volwassen mannetje uit Alwetteroo in Münster. Omdat hij de oudste en meest ervaren is van de drie jonge dieren (en vaak gedreven door Rocco en Kite) neemt hij het snelste initiatief.

                      Rocco

Rocco werd geboren op 1 juli 2005. Zijn ouders zijn Roxy en Apollo. Rocco lijkt erg veel op zijn moeder Roxy. Rocco heeft een korte snuit, kleine zwarte kraaloogjes en een ring om beide ogen. Hij heeft een rond hoofd met dunne lijntjes die van zijn voorhoofd naar zijn ogen lopen.  Ook Rocco is een stuk minder avontuurlijk in zijn nieuwe omgeving. Rocco moet nog een beetje wennen aan de nieuwe dimensies van het bassin en waar de gates zich precies bevinden. Het liefste zwemt hij heel snel achter de rest aan, dit is natuurlijk niet altijd de bedoeling. Vooral niet bij trainingen wanneer het belangrijk is dat hij bij zijn verzorger blijft. Rocco is nog steeds erg speels en trekt veel op met zijn leeftijdsgenootje Kite.

                      Kite

Kite werd geboren op 5 oktober 2005. Zijn ouders zijn Lucy en Beachie. Hij is licht van kleur en heeft een grote brede snuit en een groot hoofd in verhouding met zijn lichaam. Hij heeft nu meerdere krasjes, waaronder een grote kras over zijn voorhoofd. Kite is een vrij voorzichtige dolfijn en een stuk zachter van karakter dan de meeste jonge mannetjes. Kite is ontzettend gegroeid in een korte tijd en dit is heel goed te zien wanneer hij op de slide-out uit het water komt. Hij weegt momenteel meer dan Palawas! Kite staat momenteel onderaan de rangorde, dit is goed te zien aan de vele rakemarks en krasjes op zijn lichaam. Hij snapt soms nog niet helemaal goed wat zijn nieuwe verzorgers bedoelen.