Cityrip Berlijn

Inleiding 

Berlijn is een grote historische stad waar heel veel te zien is. Naast alle monumenten, musea en winkels zijn er ook twee dierentuinen en een SEALIFE aanwezig in de stad. Een vakantie naar Berlijn kan voor een dierenliefhebber natuurlijk niet zonder het bezoeken van de Zoo, het Tierpark en het Aquarium. Deze parken huisvesten verschillende zeezoogdieren en een hele hoop prachtige vissen en andere aquatische dieren. Zeldzame soorten zijn er ook genoeg te vinden en voor de vogelliefhebber (mijn andere passie) is er ook ontzettend veel te zien! Ook is de stad zelf prachtig (wat je mij niet snel hoort zeggen over een grote stad) en historisch. Ik ben er nu zelf 4 keer geweest. Mijn favoriete park is Berlin Zoo en dat zal ook het hoofdonderwerp zijn van dit blog, maar ik neem jullie ook mee in mijn andere bezienswaardigheden in Berlijn! Deze stad heeft namelijk zoveel belangrijke en speciale plekken die je echt een keer gezien moet hebben! De eerste keer dat ik naar Berlijn ging verwachtte ik een drukke en vieze stad. Niks is minder waar! Berlijn is ontzettend groot en heeft prachtige groene gedeeltes en veel water. Er zijn moderne delen van de stad, oude delen van de stad en overal hangt een aangename sfeer. Je kunt bijna overal in een paar minuten komen via de metro. Ik blijf iedere keer weer nieuwe plekken ontdekken en kom er nog altijd graag terug. Een echte aanrader dus!

Zoo Berlin

Het eerste park waar ik het over ga hebben is Zoo Berlin of Berlin Zoo. De dierentuin is 35 hectare groot, en is de soortenrijkste ter wereld. Ook is het een van de oudste dierentuinen ter wereld. Het park is in 1844 geopend. De dierentuin heeft verschillende bombardementen overleefd in de Tweede Wereldoorlog. Één van de oudste gebouwen dat niet kapot is gegaan in deze periode (en ook meteen mijn favoriete deel van de dierentuin) is het Aquarium. Het aquarium is apart te bezoeken en er moet dus aparte entree worden betaald. Dit zie je vaker in Duitse parken. Het aquarium is gebouwd in 1913 en bestaat uit drie verdiepingen:  Er worden heel veel vissen gehouden waaronder zeldzame soorten. De hoogtepunten zijn een enorm aquarium met Arapaimas en de zandtijgerhaai in het zoutwatergedeelte. Sommige vissen zijn al meer dan 60 jaar oud! Naast het aquarium zijn er ook verschillende zeezoogdieren te vinden in Zoo Berlin. De verblijven van deze dieren liggen allemaal in hetzelfde gedeelte van het park, grenzend aan elkaar. Je kunt langs en over deze verblijven heen lopen en aan iedere kant een andere soort zien! Er zijn drie vinpotigen te zien; De gewone zeehond, de Californische zeeleeuw en de Zeebeer! Het verblijf van de Californische zeeleeuwen is erg groot en indrukwekkend. Hier wordt ook meerdere keren per dag een presentatie gegeven. Tegenover de zeeleeuwen is een pinguinverblijf waar koningspinguins leven in een kunstmatige omgeving. Naast zeezoogdieren zijn er ook talloze vogelsoorten te vinden. Veel van deze vogelsoorten worden bijna nergens anders in Europa gehouden. Mijn favoriete verblijf is het verblijf met verschillende wad en steltlopers. Het water in dit verblijf golft zoals de zee met behulp van een golfmachine. Echt een prachtig verblijf! Andere hoogtepunten zijn de reuzenpanda, Californische condor, IJsbeer Knut, Amerikaanse bisons, okapi's, twee soorten Orang Utan's, zeer veel grote katachtigen, een hele grote groep Aziatische olifanten en de zwarte neushoorn.


Tierpark Berlin

Het tweede park is het Tierpark Berlin. Berlijn heeft twee dierentuinen omdat Zoo Berlin na de opedeling van Duitsland niet meer vrij te bezoeken was voor alle bewoners. In 1955 opende daarom het Tierpark als alternatief. Na de hereniging van beide delen zijn de twee dierentuinen samen gaan werken.  Het tierpark is 160 hectare groot, velen malen groter dan Zoo Berlin. Toen het park gebouwd werd was de insteek om de (toen nog) concurrent op alle manieren te overtreffen. Het park bestaat dan ook uit enorme buitenverblijven en gebouwen voor dieren. Iets wat heel kenmerkend is voor deze dierentuin. Hoogtepunten zijn het Alfred-Brehm-Haus, het dikhuiden huis, de enorme verblijven voor allerlei soorten hoefdieren en andere herbivoren en de drie verschillende tijgersoorten (Sumatraans, Siberisch, Indochinees), het sneeuwluipaard, de gestreepte hyena en de vele roofvogels. Mijn persoonlijke lieveling zijn echter de zeekoeien. Deze soort wordt maar in een aantal dierentuinen gehouden in Europa, waaronder in Burger's Zoo in Nederland.  Zeekoeien zijn echt hele aparte en interessante dieren. In het dikhuidenhuis kun je deze vrij goed zien door een glazen wand, dit kun je bij Burger's Zoo niet. Beide parken zijn heel verschillend in landschap en sfeer, hoewel ze zo dicht bij elkaar liggen. Het Tierpark is door zijn omvang goed voor twee dagen vermaak. Ik heb beide dierenparken twee dagen bezocht.


          AquaDom / SEALIFE

De AquaDom in Berlijn is een 25 meter hoog cylindervormig aquarium waar een transparante lift doorheen gaat. Het AquaDom bevindt zich in het Radisson Blu Hotelen wordt ook wel het "DomAquarée complex" genoemd. Hier liggen ook verschillende restaurants, een museum en het SEALIFE center van Berlijn. Over SEALIFE aquaria zal ik het binnenkort nog een keer uitgebreid gaan hebben in een toekomstig blog.  De AquaDom is een imposante verschijning! Het opende in 2004 en kostte 12 miljoen euro. Tegenwoordig dient het als blikvanger bij de ingang van SEALIFE Berlin. Er leven verschillende grote vissensoorten in de cylinder die regelmatig worden gewisseld. 

          Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is de belangrijkste poort van Berlijn, gebouwd in neoclassicistische stijl in de periode 1788-1791 naar het model van de Propyleeën. De poort staat aan de Pariser Platz in het stadsdeel Mitte en vormt de afsluiting van de boulevard Unter den Linden. Vandaag de dag is de Brandenburger Tor (en dan met name het plein wat ervoor ligt) één van de grootste trekpleisters van Berlijn. Er zijn allerlei kleurrijke figuren en straatmuzikanten te vinden, evenals verschillende winkeltjes. Het is er altijd enorm druk met toeristen, het advies is daarom om vrij vroeg te gaan wanneer je deze bezienswaardigheid wil bezoeken.

               Mauermarkt

Iedere Zondag wordt er een vlooienmarkt gehouden in het Mauerpark tussen brokstukken van de toenmalige Berlijns muur. Het is tegenwoordig vooral een hippe gebeurtenis voor jongeren met veel alternatieve kraampjes en moderne lekkernijen. Er is een enorm aanbod aan kraampjes met tweedehandse spullen, schoenen, fietsen, oude platen en allerlei hebbedingetjes. Er zijn vele cafés en snackbars waar je even een pauze kunt houden van het shoppen en kunt genieten van een optreden of karaoke. De setting en doelgroep van deze markt maken de sfeer erg speciaal, een echte aanrader!

         Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie was in de tijd van het verdeelde Berlijn een controlepost op de grens van de Amerikaanse en de Russische sector, bij een doorgang van de Berlijnse Muur op de Friedrichstraße.  Kort na de opening van de Muur in 1989 werd het checkpoint opgeheven. Na de afbraak van de Muur werd het checkpoint met een stenen silhouet in het asfalt aangegeven (zoals bij de rest van de Muur). Checkpoint Charlie werd effectief gesloopt op 22 juni 1990. In 2000 werd een exacte kopie van het oorspronkelijke wachthuisje geplaatst. Bij het 'nieuwe' Checkpoint ligt het Museum "Haus am Checkpoint Charlie". Dit is een museum met beelden en voorwerpen die de geschiedenis vertellen over vluchtpogingen van Oost naar West. Ook is er een permanente expositie over geweldloos verzet.

                              Berliner Dom

De Berliner Dom is een van de belangrijkste kerken in Berlijn. De Berliner Dom is gelegen op het Museumsinsel, aan de Karl-Liebknecht-Straße. In de kerk zijn sarcofagen te zien van Pruisische koningen. Mozaïeken verfraaien het interieur. In de koepel is de bergrede van Christus met de 8 zaligsprekingen afgebeeld. Wereldberoemd is het Sauerorgel in de kerk, ook wel het hoofdorgel van de Berliner Dom. Dit zeer grote orgel heeft 4 klavieren en 113 registers, waaronder een drietal 32' pedaalregisters. De Berliner Dom is 117 bij 73 meter groot, en is een creatie van architect Julius Carl Raschdorff.

                              Reichstag

Het Rijksdaggebouw (Duits: Reichstagsgebäude), is het Duits parlementsgebouw in de hoofdstad Berlijn aan het Plein van de Republiek. Het huidige gebouw dateert van 1894. Tot 1933 zetelde hier de Rijksdag, een voorganger van het huidige parlement, de Bondsdag. Het gebouw heeft vanaf het begin van de 20e eeuw de teloorgang meegemaakt van respectievelijk het Duitse keizerrijk, de Weimarrepubliek en het 'Derde Rijk'. De naam van het gebouw wordt ook wel afgekort tot Rijksdag (Duits: Reichstag). Je kunt dit gebouw gratis bezoeken, vooraf reserveren is wel noodzakelijk.

                                                                                 Jodenmuseum

Het Jüdisches Museum Berlin, het Joodse Museum Berlijn, is het grootste Joodse museum in Europa. Het museum, dat geopend werd in september 2001, is gevestigd in de Lindenstraße in de Berlijnse wijk Kreuzberg. Het bestaat uit twee ondergronds verbonden gebouwen: het oude gebouw van het barokke Kollegienhaus (voorheen Kammergericht) en het zigzagvormige nieuwe gebouw ontworpen door de Amerikaanse architect Daniel Libeskind. In de academie bevinden zich het archief, de bibliotheek, het museumonderwijs, de tuin van de Diaspora en een evenementenhal. De bedoeling van dit Joodse museum is de bezoekers te laten nadenken over antisemitisme en Jodenvervolging.