Bouw van "Blue Lagoon"

Inleiding 

Ouwehands Dierenpark is aan het verbouwen. En niet zomaar een verbouwing! Het oude dolfinariumgebouw (waar inmiddels al jaren de zeeleeuwenshow wordt opgevoerd) wordt compleet vernieuwd. Dit bassin is sinds de jaren 70' onveranderd gebleven. Tot nu toe dan! Ik neem jullie mee tijdens een exclusief kijkje achter de schermen bij de bouw van het nieuwe zeeleeuwentheater "Blue Lagoon". Ook mag ik vast wat dingen verklappen over de spectaculaire nieuwe show die wordt ontwikkeld voor dit nieuwe gebouw. 

Het 'Dolfirena', zoals het gebouw vroeger heette opende op 30 april 1971. De dolfijnen werden in eerste instantie gehuurd van een exploitant genaamd Tiebor. In 1977 stopte de samenwerking met Tiebor en deze werd vervangen door T'Société biologique des Caraibes'. In 1981 nam Ouwehands Dierenpark de dieren uiteindelijk permanent over. In 1989 overleed de laatste dolfijn in het dierenpark op ongeveer 30-jarige leeftijd. Hierna is het gebouw in gebruik genomen voor de Californische zeeleeuwen. Ouwehands Dierenpark huisvest al sinds de jaren 30' Californische zeeleeuwen en was één van de eerste parken ooit met succesvolle fok van deze dieren. Ze zijn ook de stamboekhouder van de Californische zeeleeuw. Het oude zeeleeuwenverblijf is nog te vinden naast Blue Lagoon, hier wonen nu echter stekelvarkens. Het gedeelte waar het bassin lag is helemaal dichtgegooid met zand.  Er werden in het oude gebouw nog dagelijks meerdere presentaties gegeven met de zeeleeuwen. Het hoogtepunt was hierbij natuurlijk zeeleeuw Joop!

Joop

Joop is met zijn 27 jaar de oudste zeeleeuw in Ouwehands Dierenpark. Joop is één van de grootste en oudste zeeleeuwen in gevangenschap en weegt ruim 400kg. Twee á drie keer meer dan de vrouwtjes! Joop eet elke dag tussen de 5 en 15kg haring, makreel en inktvis. De oude zeeleeuw is nog steeds in prima conditie maar ziet alleen bijzonder slecht. Joop is door de jaren heen uitgegroeid tot een icoon. Hij heeft tientallen nakomelingen verwekt die leven in dierenparken over de hele wereld. Hij zal niet mee doen aan de nieuwe show, maar mag van zijn pensioen genieten in het buitenverblijf. De groep zeeleeuwen bestaat naast Joop uit het nieuwe fokmannetje Enzo uit Kroatie en 7 vrouwtjes Lotte, Sophie, Loes, Maja, Julia, Ella en June. De laatste twee komen recentelijk uit Dublin en Dierenpark Emmen.

Verbouwing

Na ruim 30 jaar wordt het dan eindelijk tijd voor een verbouwing. Tijdens de verbouwing zijn alleen het bassin en de steunbalken blijven staan, de rest is allemaal vernieuwd. Ook heeft het miljoen-liter houdende bassin een nieuw kleurtje gekregen. De dierentuin heeft tijdens de verbouwing met een aantal tegenslagen te maken gehad, maar het is dan nu echt bijna zo ver!  Ouwehands dierenpark is de enige dierentuin in Nederland met een eigen zeeleeuwenshow naast het Dolfinarium in Harderwijk. De zeeleeuwen verblijven tijdens de verbouwing achter de schermen in een tijdelijk opgezet bassin. Ook hier heb ik even mogen kijken!  In de nieuwe zeeleeuwenshow zal veel worden gewerkt met licht en geluid waardoor het een echte klassieke 'show' opzet krijgt. Ik mag hier al een beetje over verklappen! Alle elementen zullen worden gebruikt in de spectaculaire nieuwe show. Op de foto's zie je een voliére achter het hoofdgebouw. Hier zullen papegaaien worden gehuisvest die tijdens de show worden gebruikt. Een beetje zoals in Blue Horizons, de dolfijnenshow van Seaworld. Het is nog even geduld hebben en dan kunnen we allemaal zelf gaan zien wat voor een spektakel de trainers en zeeleeuwen hebben voorbereid!