De zeeberen van Aquazoo

Inleiding 

 Er is op dit moment maar één plek in Nederland waar je dit unieke zeezoogdier kunt bekijken: Aquazoo Friesland in Leeuwarden. Weten jullie al waar ik het over heb? Zeeberen! De Zuid-Amerikaanse zeebeer om precies te zijn. Grote kans dat je wel van de zeeleeuw en zeehond hebt gehoord, maar nog nooit van de zeebeer. Deze robbensoort is wat onbekender, maar wordt toch in verschillende dierentuinen gehouden. Qua uiterlijk lijken ze erg op zeeberen, maar de vacht is dikker en beter zichtbaar. In de Engelse benaming heten ze dan ook "Fur seal" oftewel "bont zeehond". Ze hebben vooral in de nek een dikke, ruige vacht. Ook is de snuit puntiger met grotere ogen dan bij Zeeleeuwen. Het mannetje is makkelijk te herkennen; deze is zoals bij de meeste vinpotigen veel groter dan het vrouwtje. De nek is erg dik en de vacht is vooral bij het mannetje goed zichtbaar. De groep in Leeuwarden bestaat uit een volwassen mannetje genaamd Forelli, een aantal vrouwtjes en zelfs jongen! Dit is in de Benelux best bijzonder en Aqua Zoo Friesland heeft daarmee momenteel de grootste zeeberengroep van Europa.

De Zeebeer

Er zijn veel verschillende soorten zeeberen. Namelijk: de Zuidelijke zeebeer, de Nieuw-Zeelandse zeebeer, de Galápagoszeebeer, de Kerguelenzeebeer, de Juan-Fernandezzeebeer, de Zuid-Afrikaanse zeebeer, de West-Australische zeebeer,  de Guadaloupe zeebeer, de Subantarctische zeebeer en de Noordelijke zeebeer. Net als bij zeeleeuwen lijken ze allemaal sterk op elkaar, maar verschillen de soorten in uiterlijke kenmerken. Vaak heeft dit te maken met het leefgebied en de aanpassingen die de dieren hebben gemaakt tijdens de evolutie om zo optimaal mogelijk te kunnen overleven in die specifieke omgeving. In gevangenschap worden alleen de Zuid-Amerikaanse en Zuid-Afrikaanse zeebeer gehouden. Voorheen werden ook de Kerguelenzeebeer gehouden, (in Zoo Antwerpen en in Zoo Hannover) en de Subantarctische zeebeer (in Marineland Antibes en Zoo Paris). 

De groep Zeeberen in Aquazoo Friesland

De groep in Aquazoo bestaat uit het mannetje Forelli, een aantal vrouwtjes en hun jongen. Forelli is de leider van het harem.  Hij is in 1996 geboren en is in 2006 naar Aquazoo verhuisd vanuit de dierentuin in Hamburg. Conchitta verhuisde in 2009 naar Aquazoo vanuit dezelfde dierentuin.

Dit is best grappig, aangezien er in 2007 al een andere zeebeerdame genaamd Conchita naar het park kwam. Deze dame leefde in Zoo Duisburg en was nog maar  de enige van haar soort. Daarom werd er besloten haar te verhuizen naar Aquazoo om te leven met soortgenoten. Daarnaast zijn er nog de vrouwtjes Loulou, Lady, Iffy, Miquita en de twee jonge dieren waarvan er eentje nog geen naam heeft.