Stage bij Boudewijn Seapark!!

Inleiding 

Voor mijn opleiding dierverzorging liep ik stage bij Boudewijn Seapark! op de afdeling dierverzorging. Deze afdeling zorgt voor onder andere tuimelaars, Californische zeeleeuwen en gewone zeehonden. Boudewijn Seapark, ook wel "Boudewijnpark" is een attractiepark én dierenpark (net als bijvoorbeeld Bellewaerde) in Brugge, Belgie. Tevens bevindt zich in Boudewijnpark het enige Dolfinarium van Belgie. Bij veel van wat er achter de schermen gebeurt bij een dolfinarium is het niet de bedoeling daar over te schrijven, maar ik ga jullie meenemen in alles wat ik wel wel kan delen! Alle leuke ervaringen, ontmoetingen en leermomenten. Dit was de eerste keer dat ik hands-on mocht werken met dolfijnen en zeeleeuwen. Met zeehonden had ik al ervaring vanwege mijn werk bij dierentuinen, al is het bij ieder park natuurlijk weer net wat anders. De richtlijnen van het verzorgen en trainen zijn echter hetzelfde!

Op een mooie warme ochtend is het dan zo ver! Mijn eerste dag bij Boudewijn Seapark! Ik heb er ontzettend veel zin in en heb de hele week al voorbereidingen getroffen. Zo moest ik bijvoorbeeld nog blauwe rubber laarzen aanschaffen. Iets wat moeilijker bleek dan gedacht; de meeste rubberlaarzen zijn groen of met een motiefje. Uiteindelijk had ik ze dan toch gevonden. Prachtige marine-blauwe laarzen met een witte onderkant. Nog helemaal nieuw en klaar voor deze interessant stageperiode. Het is even reizen (zo'n 2 uur), maar daar ben ik dan. Ik begin bij het dolfijnenverblijf en meld me bij de achteringang. Na het ontsmetten van mijn laarzen kom ik in de kantine waar ik het team ontmoet. Een deel van de mensen is echter al bezig. Ik mag me gaan omkleden in de kleedruimte. De outfit van vandaag: Een wetsuit en een rubberen broek variërend tussen de taken die ik die mag verrichten. Tijd om aan het werk te gaan en de dieren te ontmoeten!

 

Een greep uit de dagelijke werkzaamheden

Poetsen, poetsen, poetsen! Dat kan ik je vertellen over het werk met zeezoogdieren, maar dat was natuurlijk niks nieuws. Na iedere handeling wordt er schoongemaakt. Op mijn eerste dag is het vooral nog introductie. Ik begin met het tillen van vis uit de vriezer, iets wat mij bekend is van mijn vorige werk in dierentuinen en bij het zee aquarium. Ik pak de vis uit en leg deze in de wasbak om het te ontdooien. Intussen krijg ik uitleg over de voederschema's van de dieren. Deze zitten in mappen en worden iedere dag bijgehouden. Ook zijn er schema's op de werkvloer. Wanneer de vis is ontdooid worden er porties gemaakt. Wanneer dit is gebeurd wordt er weer schoongemaakt. Het is vandaag anti-kalk dag, dan wordt er gepoetst met een extra middel tegen kalkaanslag. Verder volgen er de eerste sessies met de dieren. Dit begint bij de dolfijnen. Terwijl ik achter de schermen van het showbassin loopt steekt een vriendelijke snuit door de houten barrière. Een van de zeeleeuwen zit hier tijdelijk apart en begroet me. Het is een drukke ochtend en na de eerste sessies met de dieren neemt Romáin me mee naar het filtergedeelte om te leren over het zorgen voor het filtersysteem, de temperatuur en het meten van de waterkwaliteit. "Vandaag doe ik het voor, morgen doe jij het precies zo". Ik zorg dat ik alles goed doorkrijg en kan onthouden. De eerste show is een presentatie met de gewone zeehonden. De eerste keer mag ik kijken en de tweede presentatie van die dag mag ik al in simpele handelingen en gedragingen meedoen. Ik voel me meteen welkom en deel van het team! Je mag hier meteen erg veel en krijgt veel verantwoordelijkheden. De zeehondenshow wordt opgevolgd door de zeeleeuwenshow. Ik mag eerst kijken hoe deze gaat. Na de show verdelen we de zeeleeuwen over het binnenverblijf achter de schermen. De dieren zijn ontzettend goed afgestemd op het team wat het ontzettend leuk maakt om de dag mee te draaien. Op een gegeven moment is de dolfijnenshow aan de gang en wordt ik een knalblauwe overal aangetrokken en naar het showbassin geduwd. "Toe maar!, ga maar meedoen" en voor ik het weet sta ik te dansen met mascotte Bobo en de andere trainers, ook in blauwe overals. In mijn hoofd heb ik de slappe lach.

De dagen starten ongeveer hetzelfde met dezelfde werkzaamheden. Routines zijn erg belangrijk bij dierverzorging en vooral bij een team dat zoveel te doen heeft en zo hard werkt. Op één dag doet het team dat dan werkt alle verzorging, schoonmaakwerkzaamheden, trainingen én de presentaties van die dag!! Echt een ongelofelijke prestatie waarbij timing en routine heel belangrijk zijn. Ook samenwerking is heel belangrijk. Ik herinner me een moment dat ik de viskeuken in loop en één van mijn collega;s ziet er gestresst uit. Ze is nog bezig met emmers schoonmaken en lijkt haast te hebben. Ik twijfel geen moment en vraag "zal ik het anders van je overn.."OH!! Super! dankje dankje dankje" is het antwoord. Zo helpen we elkaar allemaal vooruit. Pro actief zijn en klussen zien liggen helpt je echt ontzettend! Uiteindelijk mag ik kijken bij de trainingen van de dolfijnen en zelfs meedoen in sommige aspecten. Het voelt zo ontzettend gaaf om dit te mogen doen en hier deel van te zijn! Het valt meteen op dat ze hier iets anders trainen dan bij de parken die ik gewend ben. De dolfijnen zijn erg gericht op één persoon zoals in Duisburg. Terwijl bijvoorbeeld in Dolfinarium Harderwijk  alle dieren altijd aandacht krijgen van verschillende trainers. Hier in Boudewijnpark moeten dolfijnen op hun 'beurt' wachten en mogen alleen zij reageren op een commando of bridge. Ontzettend interessant om deze vergelijkingen te zien. 

Ik herinner me vooral de leuke of mooie momenten. Zo kreeg ik na al het harde werken en poetsen mijn eigen beloning; vrije tijd om te spelen met de tuimelaars en foto's te maken van ze. Met alleen de boodschap "Watch out, Indy bites" van Romain. Indy is de dochter van het oudste vrouwtje uit de groep, Puck en kan inderdaad erg ondeugend zijn wat ik later zelf heb bevonden! In een later blog zal ik alle dolfijnen aan jullie voorstellen. Één van de leukste momenten is het spelen met de dolfijnen in het bassin achter de schermen. De dieren steken nieuwsgierig hun hoofd boven water, wat spyhoppen wordt genoemd. Soms mag ik ook ballen gooien en de dieren komen deze dan enthousiast terug brengen. Voor beide partijen zo ontzettend leuk! Met de breedst mogelijke glimlach op mijn gezicht gooi ik de ballen zo ver mogelijk achter het bassin in. De dieren gaan er vervolgens pijlsnel achteraan om de eerste te zijn die de bal mag terugbrengen.

Later op een dag wordt ik achter de tribunes geroepen, bovenin help ik met het ophijsen van.. iets? er wordt nog niet verteld wat. "Kijk maar eens" en ik kijk boven het showbassin waar een enorme 'bal' hangt. Deze trekken we nog wat verder omhoog. Later op de dag, wanneer ik het bijna vergeten ben komt de bal omlaag. De bal klapt open en er vallen tientallen kleinere ballen en speeltjes uit voor de dolfijnen. De reactie van zowel de dolfijnen, mensen als mijzelf was zo leuk om mee te maken! Nu zijn er natuurlijk ook de minder leuke of gewoonweg gênante momenten. Het continu uitglijden, foutjes maken en de ergste was wel toen ik de kleedkamer uitkwam en Olivia net de douche uitstapte. Oeps! Foutje... en weer door. Zo zijn er nog tientallen momenten die deze plek en de stage zo geweldig maakten. Van het 'sjeesen' in golfkarretjes om op onze bestemming te komen tot het binnen komen bij een bespreking en het 'jonge team dat het succes van dit park is' te worden genoemd alsof je helemaal deel bent van het team. De vrijheden, verantwoordelijkheden, het genieten aan het water in de zon als kort rustmoment achter de schermen bij de zeeleeuwen, de leuke vis in de kantine die trucjes kon en nog zo, zoveel meer! Boudewijn Seapark bedankt voor deze geweldige tijd!!!