Tuimelaars Boudewijn Seapark

Inleiding 

Boudewijn Seapark, ook wel "Boudewijnpark" ( Dit park werd genoemd naar koning Boudewijn) is een Belgisch attractiepark én dierenpark, net als bijvoorbeeld het Belgische park Bellewaerde. Het park ligt in Brugge in de provincie Sint-Michiels . Tevens bevindt zich in Boudewijnpark het enige Dolfinarium van België. Dit is dus de enige plek in het land waar je dolfijnen kunt zien. Boudewijn Seapark opende in 1963. Het was toen vooral een recreatiepark voor de buurt, met wat trapveldjes, een speelpleintje, tennisvelden, een zwembad en een theehuis.  Eigenlijk er gelijkend aan de beginjaren van de Efteling. De boogschutterstoren bij de ingang dateert ook nog uit deze tijd. Al snel breidde het park uit en werd onder andere een ponypark, de schaatspiste werd gebouwd, (die zelfs vandaag de dag nog erg populair  is), er kwam een papegaaienshow, roofvogelshow,  een minigolfparcours en verschillende kleine attracties waaronden go-carts. Hierdoor groeide het park snel in populariteit. In 1972 arriveerde de eerste vier dolfijnen, Milly, Sanny, George en Hazel. Sanny overleed echter vrij snel. Niet snel daarna opende het eerst Belgische dolfinarium in Boudewijnpark. In het gebouw was er ook een reptielenzoo, met onder andere een slangententoonstelling. Het dolfinarium van Boudewijn Seapark was lange tijd van dezelfde eigenaar als het Dolfinarium in Harderwijk en het Delphinarium Munster in Duitsland. De constructie en de stoeltjes komen dan ook nog altijd overeen in alle drie de parken en veel van de dolfijnen zijn uitgewisseld onder deze drie parken.

Milly, George en Hazel zijn in 1974 naar Delphinarium Munster verhuisd, dat toen net opende. Hieropvolgend kwamen er nieuwe dolfijnen naar het park. Dit waren Kiana, Allan en later nog het vrouwtje Jasperina. Kiana en Allan kregen in 1987 een kalf genaamd Oshin.  Een jaar later, in 1988  woedde er een grote brand in het dolfinarium van Boudewijnpark waarbij de tuimelaars omkwamen. Het dolfinariumgebouw en de reptielenzoo werden volledig vernietigd.  Er werd een nieuw dolfinarium gebouwd, dit is het huidige dolfinarium. Boudewijn Seapark ontving na de bouw van het nieuwe dolfijnenverblijf de dolfijnen Tex, Linda, Roxanne, Puck, Terry William en Kim. In 1990 heropende het park met het nieuwe dolfinarium. Dolfijnen Puck en Roxanne leven nog altijd in Boudewijnpark. Linda en Tex zijn recentelijk verhuisd.

Tuimelaars van Boudewijn Seapark

De dolfijnen in Boudewijnpark vormen een hechte en stabiele groep waarbij de hiërarchie vrij duidelijk is. De groep wordt geleidt door volwassen vrouwtjes met hun jongen. Persoonlijk vind ik de tuimelaars van Boudewijnpark ook erg mooie dieren qua uiterlijk. De volwassen dieren zijn groot, donker en hebben een erg gave huid. De buikzijde van sommige dieren is zelfs enig zins roze! De meeste dieren zijn vrij makkelijk te herkennen en hebben ook allemaal een eigen karakter. Ik ken ze nu nog beter omdat ik mijn eerste dolfijnenstage in dit park heb gelopen! De dieren zijn stuk voor stuk geweldig, wat ik in dit blog aan jullie ga laten zien!

                         Puck

Dolfijn Puck is de oudste dolfijn van Boudewijnpark en ook nog één van de oudste dolfijnen in Europa!  Puck werd rond 1966 geboren in Cuba. Als jonge dolfijn verhuisde ze naar Dolfirama Zandvoort. Een verschrikkelijke brand vernielde echter het Dolfirama. Puck, Tex en Linda overleefde deze brand en werden vervolgens verhuisd Boudewijn Seapark op 24 juni 1988. In 1990 kreeg ze een zoon genaamd Skippy, zij stierf in het jaar 2000 helaas aan het morbillivirus. Haar dochters Yotta en Indy wonen ook nog bij haar. De vader van alle drie haar kalfjes is Tex. Puck is blind en dit is goed te zien aan haar ogen. Deze zijn lichter dan normaal, met een soort waas erop. Door echolocatiekan ze zich echter prima redden en ze doet nog altijd gewoon mee met trainingen en shows! Puck is verder te herkennen aan haar donkere ogen, dunne snuit en grote slanke lichaam.

                          Roxanne

Roxanne werd geboren in de Golf van Mexico. Ze verhuisde op 6 mei 1988 van Marine Animal Productions in de Verenigde Staten naar Boudewijn Seapark. Hier heeft ze sindsdien gewoond. Roxanne heeft drie zonen gekregen, namelijk Simo, Igyy en Ocean. Haar eerste twee zonen zijn helaas nog geen jaar oud geworden, maar Ocean woont nog bij haar in Boudewijn Seapark.  Roxanne is een grote donkere dolfijn met een brede snuit. Het grijs van haar lijf en wit/roze van haar buik zijn heel duidelijk in contrast met elkaar. Haar kin is donkergrijs. Ze heeft best veel weg van dolfijn Ivo in Duisburg. Roxanne is een vriendelijke en vrolijke dolfijn die erg sociaal is naar andere dieren.

                       Yotta

Yotta werd op 24 augustus, 1998 geboren int Boudewijn Seapark. Haar moeder is Puck en haar vader Tex. Sindsdien leeft ze in het park. Yotta is erg herkenbaar aan haar dunne lijf met een groot hoofd. Ze heeft een brede snuit en hele donkere ogen. De lijn die naar haar ogen loopt is ook donker. Ze is erg goed in de beaching gedraging en wordt ook veel gebruikt in interactieve programma's en fotosessies. Zij is stiekem mijn persoonlijke favoriet geworden tijdens mijn stage! Ze lijkt veel op haar moeder Puck en heeft net als de andere volwassen dieren een roze buik.

                         Flo

Flo werd op 18 juli, 1998geboren in Boudewijn Seapark. Haar moeder is Terry en haar vader is Tex. Flo is een rustige dolfijn met een heel fijn karakter. Ze staat als laagste in de hiërarchie en zoekt hierdoor vaak bescherming bij de oudere dieren. Flo is te herkennen aan haar donkere huid en de dikke streep die van haar voorhoofd naar haar ogen loopt. Ze is de eerste dolfijn van Boudewijnpark die ik heb aan kunnen raken en waar ik mee heb kunnen spelen. Zowel Flo als Indy waren helemaal gek op het balspel! Ik gooide de bal dan ver het bad in en zij probeerden allebei de eerste te zijn die de bal terug kwamen brengen. Flo is ook een ontzettend intelligente dolfijn die de dingen heel snel door had en oppakte bij trainingen.

                              Indy

Indy is op 13 juli 2003 geboren in Boudewijn Seapark. Haar moeder is Puck en haar vader is Tex. Ze is de zus van Yotta en de halfzus van Flo en Ocean. Indy is een echt moederskindje en zoogt zelfs op deze leeftijd nog bij Puck! Dit is ook goed te zien want ze is vrij groot en stevig. Ze is een echte deugniet en houdt van spelen en stoeien. Ze is de jongste dolfijn van de groep en wordt nog beschermd door haar moeder. Ze zwemmen veel samen en doen ook veel gedragingen samen. Indy is koppig, ondeugend en zelfs een beetje ongeduldig! Een echt karaktertje dus! Ze is erg goed in krachtige sprongen maken en high energy behaviours..

                              Ocean

Ocean werd geboren op 13 juni 2003. Zijn moeder is Roxanne en zijn vader Tex. De vader van al de jonge dolfijntjes werd zo genoemd omdat hij uit Texas kwam. Inmiddels is hij verhuisd naar Marineland Antibes in Frankrijk om inteelt te voorkomen. Ocean is het enige mannetje in de groep. Hij is een echt jongetje en houdt van stoeien. Dit kun je ook goed zien aangezien hij best veel krasjes heeft. Indy en Ocean zijn ongeveer even oud en echte speelkameraadjes. Ocean is nieuwsgierig en ontzettend interactief. Hij komt bijna altijd wel even spelen of gaat bij het glas naar bezoekers toe.