Artis

 Inleiding

In de serie iconische parken geen we het dit keer hebben over Artis. Artis is de stadsdierentuin van Amsterdam en is geliefd onder velen. Toch spreken ook veel mensen zich negatief uit over Artis. Vooral over de ouderwetse (vaak kleine) verblijven. Wat je mening er ook over is; Het blijft een zeer uniek gezicht om midden in Amsterdam een dierentuin te zien. Hoewel ik al meerdere 'stadsdierentuinen' heb bezocht is dit toch een hele andere sfeer. Mijn favoriete plek in Artis is het aquariumgebouw. Artis huisvest ook zeezoogdieren; Californische Zeeleeuwen en was waarschijnlijk de eerste dierentuin in Nederland die zeezoogdieren in haar collectie had. Er zijn heel veel interessante soorten in Artis, met mijn persoonlijke favorieten: Het aquarium, de zeeleeuwen, de incastern  en het walvisskelet dat op display hangt.

Artis is de oudste dierentuin van Nederland. Artis is in 1838 opgericht om liefde en zorg voor de natuur de stimuleren. De volledige naam van de dierentuin is: "het Koninklijk Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra" ("de natuur is de leermeesteres van de kunst"). Artis werd opgericht met een wetenschappelijk oogpunt, waardoor bijna alles uit de vroege jaren is gedocumenteerd en het meeste hiervan is bewaard gebleven. Dit is zeer waardevolle informatie! Het doel was om de natuur dichter bij de burgers te brengen. Dit werd niet alleen door het houden van levende dieren gerealiseerd, er was ook een grote collectie van opgezette dieren, schelpen, dieren op sterk water en andere naturalia.  De eerste dieren waren apen, herten, papegaaien en katachtigen. Later volgden een gestreepte hyena, een Indische olifant en een boa constrictor. Uiteindelijk groeide Artis uit tot een ware stadsdierentuin. 

 

Het Aquarium

Het aquarium werd in 1882 geopend en is werkelijk waar een van de mooiste aquariumgebouwen die ik heb gezien. Het is dan ook een rijkserfgoed. Het gebouw is nog in echte oude staat en geeft een heel nostalgisch gevoel, met name in de grote hal. Ook de aquaria zelf en het soortenbestand zijn zeer interessant! Voor zowel de liefhebber als de dagjesgast. Hoogtepunten zijn de prachtige koralen, sidderalen en het schilderachtige koraalduivel aquarium.

In originele staat bestond het gebouw uit 1740 palen en hielden de aquaria meer dan een miljoen liter water. Pas later werd er filtratie en verwarming toegevoegd. Meer dan honderd jaar later, in 1997, is het Aquarium grondig gerenoveerd. Verlaagde plafonds en schroten tegen de wanden werden verwijderd, waardoor de originele versieringen weer tevoorschijn kwamen. Ook zijn er vier grote bassins toegevoegd. Deze bakken bevatten 'waterbiotopen’, namelijk de vloedbossen rondom de Amazone, de Amsterdamse gracht, een tropische koraalrifwand en een koraaltafel. In het Aquarium worden nu historische collecties getoond en zijn er achterin het gebouw tentoonstellingen te zien, waaronder het Heimans Diorama en De staat van de natuur..