Burger's Ocean

Inleiding 

Als liefhebber van zeedieren is Burger's Ocean natuurlijk een absolute must. De Ocean is een speciale leefomgeving genaamd "eco-display". Ecodisplays zijn dierenverblijven waarbij grootschalig natuurlijke leefomgevingen zijn nagebouwd waar de bezoeker letterlijk wordt ondergedompelt in de natuur. Hier sta je oog in oog met dier en natuur. Zonder tralies, zonder beton en op een zo realistisch mogelijke manier.  Burger's Zoo heeft vele eco-displays waaronder de Burger's Bush waarbij je je in de jungle waant, de Desert, Savanne en zelfs een Mangrove. Aangezien de Burger's Bush al in de jaren 80' opende onderscheid Burgers Zoo zich hiermee ontzettend in de dierentuinwereld. De Burger's Ocean opende in 2000. Ik was er toen bij als basisschool-kindje. Ik heb de koelkastmagneet en sleutelhanger (met echt water erin!) nog altijd als aandenken. Ik had nog nooit zoiets gezien! 

In de Burgers Ocean neem je een letterlijke duik in de Indopacifische Oceaan. Je begint aan het strand, waarbij je kliffen, zand en zeelucht ervaart. Hierna daal je langzaam af waarbij je steeds dieper gaat langs  aquaria van verschillende waterlagen. Koraalriffen, havens, lagunes, gezonken schepen en zelfs de diepzee! Je maakt het allemaal mee op één route waarbij je meer dan 8 miljoen liter water passeert. Dit is prachtig vormgegeven en één van de mooiste thema's in de dierentuin zelf naar mijn mening! In Burgers’ Ocean leeft het grootste levende koraalrif in aquaria buiten Australië en dat is een hele prestatie! De zorg voor koraal is erg uitgebreid en specialistisch. 

Achter de Schermen

Achter de schermen schuilt een enorm complex om al deze enorme aquaria en habitats te onderhouden. Pompen, filters, lampen en ook kweek wordt voor rekening genomen. In de afgelopen jaren zijn er al honderden koralen, vissen en andere dieren geboren in Burger's Ocean. Veel daarvan zwemmen in aquaria en dierentuinen door heel Europa. Het kweken van koralen gebeurt via ongeslachtelijke voortplanting, wat eigenlijk een soort klonen is. Door het gebruik van verschillende soorten licht planten de koralen zich echter ook voort op de natuurlijke wijze. Burger's Ocean kweekt ook met speciale soorten zoals de Adelaarsrog, verschillende soorten haaien en kwallen. Voor de schermen planten alle kleine koraalvissen zich ook uitstekend voort. Één van de tekenen dat de dieren het naar de zin hebben in deze prachtige omgeving. Ooit was de Ocean ook het thuis van de grootste school haringen in gevangenschap.

Must-see's

Er is zo ongelofelijk veel te zien in de Burger's Ocean dat je vaak meerdere keren kunt gaan en steeds weer nieuwe dingen ziet. Voor mij zijn de absolute hoogtepunten de reuzen Napoleonvis, vleermuisvissen, grote zilverbladvissen, de luipaardtrekkervis, het prachtige koraalrif aquarium, het haaienbassin met wel vijf verschillende soorten haaien! waaronder de zeldzame geschulpte hamerhaai, de barracuda, de lichtgevende vissen uit de diepzee en de Adelaarsroggen. Het mooiste is echter de enorme diversiteit in ieder aquarium! Je kunt uren kijken naar ieder deel van de Ocean terwijl er een scala van kleuren en levensvormen tevoorschijn komt. Een hele nieuwe wereld!