Bruinvissen in Ecomare!
Inleiding
Het is zo ver! Bruinvissen Michael en José hebben hun intrek genomen in het nieuwe bruinvissenbassin in Ecomare! Dit is de eerste keer dat Ecomare bruinvissen huisvest en Ecomare is hiermee de derde faciliteit in Nederland die de dieren momenteel in haar collectie heeft. De andere twee zijn het Dolfinarium in Harderwijk en SEAMARCO, een onderzoekslab in Zeeland. Dat is best bijzonder, aangezien er maar heel weinig parken zijn in de wereld die de bruinvis houden in gevangenschap. Ecomare is een centrum, museum, aquarium en opvangcentrum voor zeedieren op het Waddeneiland Texel. Naast Bruinvissen leven er ook Gewone Zeehonden, Grijze Zeehonden en verschillende zeevogels in Ecomare. Een deel hiervan zijn dieren in permanente opvang, maar ook heel veel tijdelijke opvang.
Bij Ecomare worden al sinds 1952 zeehonden opgevangen. Meestal zijn dit de zogeheten 'huilers'. Jonge zeehonden die ziek, zwak of verdwaald zijn. Doordat gewone zeehonden in de zomer worden geboren en grijze in de winter, zitten er bij Ecomare bijna jaarrond zeehonden in de opvang. Af en toe worden ook andere zeehondensoorten opgevangen zoals de ringelrob en de klapmuts. Het hele opvangtraject is er te volgen: van de quarantaineruimtes binnen tot de groepsbassins buiten. Als de dieren zo’n 30 kilo wegen worden ze weer vrijgelaten in de Waddenzee. Verder zijn er ook een aantal zeehonden die niet langer kunnen worden uitgezet, die Ecomare opvangt en sinds dit jaar dus ook twee bruinvissen in permanente opvang! Wat speciaal is aan Ecomare is dat je dieren van heel dichtbij kunt bekijken. De zeehondenbassins hebben geen hekken en Ecomare is de enige plek in Europa waar je bruinvissen zowel boven als onderwater kunt bekijken!
Michael en José
Michael en José zijn in het verleden beide gestrand en opgevangen door SOS Dolfijn. Bruinvis Michael strandde in op als zeer jong bruinvisje van hooguit 2 maanden oud in 2009. Michael was nog zo jong, dat hij de eerste anderhalve maand vispap te eten kreeg. Bruinvissen die zo jong stranden hebben nog niet geleerd hoe ze moeten jagen en overleven in het wild. Uitzetten was hierdoor helaas geen optie voor Michael. Michael werd in de Bruinvisbaai van het Dolfinarium geplaatst. José strandde in 2011 en is tijdens de rehabilitatie in SOS Dolfijn volledig hersteld. Daarom is ze in oktober weer uitgezet in zee, maar dezelfde dag nog strandde ze weer. Na meerdere herstrandingen is besloten om José in permanente opvang te houden. Deze permanente opvang werd tot voor kort alleen aangeboden in het Dolfinarium. Het verblijf genaamd de Bruinvisbaai heeft echter limitaties. Op een moment zaten er wel 10 bruinvissen in dit bassin. Er werd besloten om te kijken naar een tweede opvanglocatie voor bruinvissen. Deze is uiteindelijk gerealiseerd in Ecomare.
Nieuwe locatie
Hoewel het natuurlijk even wennen was voor de dieren zijn ze inmiddels al goed gewend aan deze nieuwe locatie. Beide dieren zijn speels, interactief en doen mee aan educatieve presentaties die dagelijks worden gegeven voor publiek. Nieuw en uniek is dat bezoekers de dieren nu ook onderwater kunnen bekijken door drie grote ramen. Uiteraard nog een extra reden om het prachtige Waddeneiland Texel te bezoeken en een bezoek te brengen aan het leuke en leerzame centrum van Ecomare. Toen ik klein was en Ecomare nog het Texelse museum heette ben ik er geweest en ik kan me vooral nog heel goed herinneren hoe ontzettend dichtbij je bij de dieren kunt komen. Dit heeft behoorlijk wat impact op me gemaakt ookal was ik nog heel jong. Ook het opvanggedeelte is zeer interessant! Een echte aanrader dus!