Een bezoek aan Morgan in Loro Parque!
Inleiding
Op 22 juni 2010 werd de jonge orka Morgan gevonden in de Waddenzee bij Lauwersoog. Al zijn er waarschijnlijk nog vroegere waarnemingen. Een dag later werd ze uiteindelijk opgevangen door Dolfinarium Harderwijk op verzoek van het LNV. Orka's komen vaker voor in de Noordzee, echter niet alleen en al helemaal niet zo jong. Orka's zijn echte groepsdieren en kunnen op deze leeftijd nog helemaal niet alleen overleven. Dit verklaart ook meteen de staat waarin Morgan is gevonden. Deze was ongelofelijk kritiek! Ze woog bij aankomst in het Dolfinarium 430 kilogram en was 3,57 meter lang. (Een normaal gewicht voor een orka van die lengte ligt rond een minimum van 660 kilogram volgens de dierenarts) Haar leeftijd wordt geschat op 2 tot 3 jaar oud. Al snel herstelde Morgan en kwam ze flink aan. Ook haar gedrag veranderde; van een zwak en apathisch dier naar een speelse, levendige en bijna onherkenbare orka! Dankzij het team van experts binnen het Dolfinarium knapte Morgan steeds meer op. Dit was echter niet voor iedereen goed nieuws; De activistengroep "Free Morgan" was helemaal niet blij dat Morgan in het Dolfinarium verbleef. Zij hebben het Dolfinarium meerdere keren aangevallen, beschuldigd van dierenmishandeling en zelfs demonstraties gevoerd bij de ingang van het park! Dit allemaal in het kader van Morgan's verhuizing naar Loro Parque en met name het feit dat ze niet terug in het wild werd uitgezet.
Recentelijk verhuisde Morgan dan toch naar haar nieuwe thuis; Loro Parque in Tenerife. Dit echter na een lange vertraging vanwege de verschillende rechtzaken uit het iniatief van dierenrechtenactivisten zoals de Free Morgan foundation. Er kwam een rapport, vastgesteld door verschillende experts op het gebied van orka's (zowel in het wild als in gevangenschap) waarbij de conclusie was dat Morgan een uitzet naar het wild waarschijnlijk niet zou overleven. Uiteindelijk kwam de rechter ook steeds tot dezelfde conclusie: Morgan's overlevingskans in het wild is nihil en Loro Parque is een prima alternatief waar ze in permanente opvang kan leven, met genoeg ruimte en soortgenoten. Kort na haar vertrek kwam er iets aan het licht dat in het Dolfinarium al werd vermoed. Morgan blijkt doof te zijn. Dit kan verklaren waarom ze haar wilde familiegroep in de eerste plaats is kwijtgeraakt en is een nog groter argument tegen haar terugkeer naar het wild. Hoe vergaat het Morgan in haar nieuwe omgeving? Ik bezocht haar een aantal dagen en je kunt hier lezen wat ik heb gezien!
Doofheid
In het Dolfinarium werd al opgemerkt dat Morgan niet altijd reageerde zoals verwacht bij het gebruiken van de bridge. In dit geval was dat een fluittoon, de meest gebruikte methode bij zeezoogdieren. Op visuele bridges reageerde ze echter wel. Ook haar gedrag leek anders dan andere orka's. Ze maakte hele harde geluiden en gebruikte haar mimiek ontzettend veel. Bijvoorbeeld door haar ogen, bek en tong overdreven te bewegen bij verschillende expressies. In Loro Parque bleek de training ook moeizamer dan bij andere dieren. Daarom werden een aantal wetenschappers benaderd om een serie tests te doen. Al snel werd bevestigd wat men al dacht; Morgan is doof. Ze hoort zo goed als niets van de geluiden in haar omgeving. Dit kan een hele grote rol spelen bij het feit dat ze alleen is gevonden. Orka's communiceren met geluiden, zelfs op lange afstand. Mogelijk is ze haar familie kwijt geraakt omdat ze deze geluiden niet kan waarnemen. Een andere mogelijkheid is dat ze is verstoten door haar familiegroep omdat ze moeilijk met de andere dieren kon communiceren. Dit is echter onwaarschijnlijker aangezien orka's en andere dolfijnen een groepslid niet snel verstoten.
Morgan toen ze recentelijk in het Dolfinarium was opgevangen.
Observatie
Toen ik weer naar Loro Parque ging zijn we meteen doorgegaan naar de orka's. Hier mocht ik achter de schermen waar Morgan al met haar hoofd op het platform lag. Omdat ze lange tijd alleen met haar trainers heeft gespendeerd is ze erg gesteld op mensen. Haar kenmerkende harde geluiden en opvallende mimiek waren nog steeds aanwezig. Dit gebruikte ze ook om aandacht te trekken van ons en de trainers. Dit leek echter niet obsessief. Later zwom ze weg om te socialiseren met Adán, de jongste orka uit de groep. Morgan trekt veel op met Adán en de twee lijken goed met elkaar overweg te kunnen. Inmiddels heeft Morgan ook de andere groepsleden ontmoet. Activisten beweren dat Morgan altijd zielig in een hoekje hangt en gepest wordt door de andere (en met name de dominante) orka's. Niets is minder waar! Morgan is zelfs van zichzelf redelijk dominant! Ik heb haar Kohana en Skyla van het platform af zien jagen toen de dieren in het showbassin zwommen tussen de shows door. Ze had geen grote, diepe krassen zoals andere websites beweren. Wel is haar kin nog een beetje ruw, hier zat bij binnenkomst een vrij diepe wond op die later tot een korst is ontwikkeld. Morgan doet al mee met de shows, maar dit is nog erg minimaal. Er wordt nu vooral gefocust op het wennen aan de nieuwe omgeving en haar training. De shows zijn hierbij slechts een verrijking. Op de onderstaande foto's kunnen jullie zelf zien hoe Morgan eruit ziet en hoe interactief ze was! De laatste foto is Morgan met mijn foto's van toen ze nog in Dolfinarium Harderwijk verbleef.