Baby Bruinvissen in het Dolfinarium!

Inleiding 

Het was niet gepland, maar dat maakt het niet minder speciaal! In het Dolfinarium zijn dit seizoen maar liefst drie kleine bruinvissen geboren! Dit is echt heel bijzonder! Eerder werd in 2009 ook al een bruinvis geboren. Dit dier genaamd Kwin is inmiddels helaas overleden. De geboorte van Kwin was de tweede succesvolle bruinvis geboorte in gevangenschap ter wereld! Zo weinig bruinvissen zijn er nog geboren in gevangenschap. Deze diertjes zijn nummer drie, vier en vijf. Er zijn maar zes plaatsen ter wereld waar bruinvissen in gevangenschap worden gehouden. Dit zijn parken in Nederland, Denemarken, Canada en Japan. Al deze dieren zijn oorspronkelijk opgevangen door stranding of verstrikking in netten op deze in gevangenschap geboren bruinvisjes na. Ze hebben inmiddels ook een naam gekregen; Ester, Joelle en Guus. Ik was bij de geboorte van één van deze bruinvissen en dit was een zeer bijzondere ervaring!

Ongeveer een half jaar geleden werd duidelijk dat de vrouwtjesbruinvissen in Bruinvisbaai drachtig waren. Dit was niet helemaal gepland. Normaal gesproken krijgen de vrouwtjes een hormoon toegediend als anticonceptie wanneer ze samen met de mannetjes zitten. Toch was het dit keer driemaal raak! In het geval van Amber werd eerder gedacht dat ze te oud was om nog drachtig te worden. Niets bleek minder waar toen Kwin in 2009 werd geboren! Parken fokken niet moedwillig met bruinvissen omdat het bijna allemaal opvangdieren zijn. Meestal met een medische geschiedenis en waarvan je de genetica niet weet. Ook leven bruinvissen in het wild solitair of in kleine groepjes. Er zijn niet heel veel parken die de dieren huisvesten, waardoor er geen overschot moet komen. Vaak wil men die ruimte vrijhouden voor eventuele nieuwe opvangdieren. Daarbij zijn het zeer specialistische dieren met een aparte verzorging, waardoor niet veel parken willen beginnen met het houden van deze soort. Ik persoonlijk vind dat ontzettend jammer omdat het één van mijn favoriete dieren zijn.

Dracht

Voorafgaand aan de geboortes was er natuurlijk de dracht. Drachtige dieren krijgen een speciale verzorging. Ze moeten meer voedsel innemen vanwege het ontwikkelende kalf en hebben vooral in de laatste periode meer rust nodig. Stress moet zoveel mogelijk worden voorkomen om de kans op een succesvolle geboorte zo optimaal mogelijk te maken. Ook bij zeezoogdieren worden echo's gemaakt, temperatuur gemeten en gewogen om te bepalen hoe ver de dracht is. In dit geval lagen bij alle drie de vrouwtjes de uitrekendata niet zo heel ver van elkaar af. Vooral op het laatste moment kon je echt heel goed zien dat de dames veel groter waren dan normaal. De felwitte buik valt normaal al erg op, maar nu al helemaal!

                         Drachtige dames

Geboortes

Amber/Guus

De eerste bruinvis bevalling was Amber. Zij beviel van een gezond jong mannetje dat later Guus werd genoemd. Ik heb Guus gezien toen hij net een paar uur oud was! Bruinvissen zijn al erg kleine dieren, maar een baby bruinvis is echt zo ongelofelijk klein! De vin en staartvin zijn nog helemaal slap na de geboorte, net als bij dolfijnen. Ook zijn de jongen donker van kleur, zelfs op de buikzijde zijn ze iets donkerder vanwege kleine grijze streepjes. Wanneer ze volwassen worden kleurt dit langzaam bij naar wit. Dit is waarschijnlijk ter camouflage zodat ze minder zichtbaar zijn voor roofdieren. Ik heb zelfs een paar foto's kunnen maken van een van Guus zijn eerste spyhops! De kleine kwetsbare bruinvissen groeien erg snel en zijn binnen de kortste keren groot en stevig vanwege de vetrijke melk. Dit is in de koude Noordzee erg belangrijk!

Siepy/Ester

De tweede bruinvis bevalling was van Siepy. Bij deze geboorte was ik zelf aanwezig! Dit was echt ontzettend mooi om mee te maken en ook heel spannend! Kleine Ester strandde namelijk kort na haar geboorte in het ondiepe gebied van de Bruinvisbaai. Er was een medewerker nodig om haar weer terug te duwen. Ester was meteen na haar geboorte ontzettend actief en zelfstandig. Heel anders dan bij tuimelaars, die nog vrij afhankelijk zijn en dicht bij de moeder blijven. Nee, Ester verkende zelf alle kanten van het bassin. Ze probeerde zelfs langs de gate naar buiten te glippen (deze opening was gelukkig dichtgemaakt met zandzakken) en kwam zelfstandig boven om krachtig adem te halen. Echt een hele andere beleving dan een tuimelaar geboorte! Ook het zogen en hechting van moeder en kalf was heel goed te observeren. Echt een prachtige ervaring! Ester is inmiddels een hele persoonlijkheid. Ze is bij verre weg de meest speelse, nieuwsgierige en ondeugende bruinvis van het trio.

Ellen/Joelle

Bruinvis Ellen was het laatste vrouwtje dat ging bevallen. Een gezonde en mooi donkergekleurde dochter genaamd Joelle kwam ter wereld. Joelle was duidelijk een stuk rustiger dan de andere twee kalfjes. Eigenlijk een beetje zoals haar moeder Ellen. Ze bleef dichter bij haar moeder dan Ester en ook later was ze iets schuwer dan de rest. Joelle lijkt ontzettend veel op Jordi en ik vermoed dan ook dat hij de vader is. Persoonlijk vind ik Joelle het mooiste jonge bruinvisje. Ze heeft een prachtige donkere kleur met dikke donkere lijnen van haar mondhoek naar haar borstvin. Ook heeft ze hele lieve, kleine oogjes.

Door deze gebeurtenissen hebben de vrouwtjesbruinvissen in het Dolfinarium een groot deel van hun natuurlijke gedrag kunnen uitten. De dracht en opvoeding van jongen is iets wat bij het leven van een zeezoogdier hoort. Ook is het een vrij unieke gebeurtenis die nu van dichtbij kan worden geobserveerd. De dingen die hierbij geleerd zijn kunnen in de toekomst worden toegepast op gestrande dieren of dieren in het wild. Zo is er bij SOS Dolfijn recentelijk een drachtige bruinvis opgevangen, hersteld en weer uitgezet! Door geboortes in gevangenschap leren we veel over het verzorgen van drachtige dieren en neonaten die heel belangrijk kunnen zijn bij dit soort situaties!