Een hele gave vondst!!

Inleiding 

In mijn vorige blog noemde ik al kort dat ik gek ben op strandjutten. Dit is het zoeken op het strand naar aangespoelde spullen. Veel strandjutters zoeken alleen naar objecten en delen van schepen. Ik zoek juist naar natuurlijke dingen. Schelpen, drijfhout, zeewier, krabben en andere dieren. Soms heb je geluk en vind je iets heel speciaals. In mijn geval is dit al meerdere keren gelukt! Zo heb ik verschillende bruinvis botten en schedels gevonden, de wervel van een dolfijn en een walvisluis. Ik heb inmiddels al een hele verzameling memorabilia uit de zee. Ook op vakantie probeer ik (wanneer mogelijk en legaal) altijd wat schatten uit de zee mee te nemen. Het verzamelen van schelpen, drijfhout en bijvoorbeeld haaientanden en fossielen is daarbij echt een leuke en gezonde bezigheid. Daarbij raap ik tijdens mijn tochten ook al het afval op dat ik kan vinden dus ook het strand wordt er schoner en beter van!

Wat mij opvalt is dat er ontzettend veel verschillende vormen, kleuren en substanties zijn onder het zeeleven. Je denkt er normaal gezien niet over na, maar de oceaan heeft misschien wel de grootste biodiversiteit van alle habitats en de meest artisitieke ontwerpen voor dieren, planten en koralen. Het is één grote pracht en dan heb ik het niet alleen over de meest kleurrijke schelpen en koralen. Zelfs in de wereld van dierentuinen zijn niet veel mensen of dierentuin-fanaten echt gefocust op aquaria en zeedieren. Dit is iets wat ik heb geleerd tijdens het fotograferen, freediven en strandjutten. Wanneer je je hier voor open stelt kom je in een hele nieuwe wereld terecht. Ook simpele schelpen en vissen kunnen zo prachtig zijn als je de tijd neemt om er even goed naar te kijken! 

Strandjutten

Strandjutten of strandvonderij is het zoeken op het strand naar aangespoelde spullen. Vaak zijn het voorwerpen die van een schip overboord zijn geslagen of die afkomstig zijn van een schip dat vergaan is. Het jutten is vaak ontstaan uit armoede. Bewoners van eilanden en kustdorpen zochten op het strand naar spullen die ze konden gebruiken. Wrakhout wordt als brandstof gebruikt of als bouwmateriaal. Wanneer er spullen aanspoelen, begint er vaak een spannende race tussen de strandvonders en de jutters. De waardevolle spullen die de jutters vinden, worden verstopt in de duinen. Later worden ze op een rustig moment weer opgehaald. Tegenwoordig is jutten een hobby. Op de Nederlandse stranden wordt het jutten aangemoedigd. Het gaat dan echter niet om waardevolle goederen maar om afval, dat aangespoeld is of dat door strandgasten is weggegooid. Bij de strandpaviljoens kan de badgast een jute juttas halen, die gevuld weer wordt ingeleverd. Ook metaaldetectors worden gebruikt om waardevolle spullen die badgasten hebben verloren te vinden. Daarbij zijn er tal van natuurlijke rijkdommen te vinden op Nederlandse stranden. Scheermessen, kokkels, alikruiken, krabben, drijfhout en nog veel meer!

Bijzondere vondsten

De meest bijzondere vondsten zijn voor mij botten of schedels van dolfijnen en bruinvissen. Ook heb ik al ooit een walvisluis gevonden, dit is een parasiet die wordt gevonden op de huid van walvissen. Verder heb ik ook veel fossiele delen van dolfijnen en walvissen uit de Noordzee. Af en toe spoelen er ook zeldzame schelpen aan die hier niet vaak voorkomen. Als je zoiets vindt is een trip altijd extra speciaal! Daarbij is dit een veel beter alternatief dan schelpen en andere zeeschatten kopen uit souvenir winkels. Vaak gaat het hier om illegale exemplaren die speciaal zijn geroofd en/of gedood om als souvenir te worden verkocht. Dit is vrijwel overal verboden, maar gebeurt nog steeds erg vaak! Veel mensen hebben dit niet eens door.

De meest bijzondere vondst tot nu toe is echter toch het kleine stukje ambergris wat ik heb gevonden. Ambergris, is een overwegend grijskleurig, hard wasachtig product uit het darmstelsel van potvissen. Het woord is Een theorie is dat amber wordt gevormd uit de verteerde bekjes en rugschilden van inktvissen, het hoofdvoedsel van potvissen. Omdat soms delen van de harde, snavelachtige bek van inktvissen in amberklompen worden gevonden, is een verklaring dat amber wordt gevormd om deze harde onverteerbare delen makkelijker het darmstelsel van de potvis te laten passeren. Ambergris spoelt aan op stranden en drijft soms in klompen tot 45 kg op zee rond, en wordt dan weleens door vissers opgepikt.  Ambergris werd en wordt nog steeds gebruikt als geurstof bij de productie van parfum. Het is een erg waardevolle substantie. Grote blokken ambergris zijn grijs, wanneer je er kleine stukjes uithaalt zijn deze echter doorschijnend oranje, dit geeft ze de naam "amber"gris omdat het erg veel weg heeft van barnsteen, ook wel amber genoemd.