De Duisburg Baby's

Inleiding 

In 2010 werden er maar liefst drie dolfijntjes geboren in Zoo Duisburg. Nooit eerder waren er drie vrouwtjes succesvol bevallen in één seizoen. Ook was het al even geleden dat er een succesvolle geboorte had plaatsgevonden in het park. De laatste kalfjes waren namelijk Dolly en Donna, beide in 2007 geboren. Geboortes en het zorgen voor jonge dolfijntjes is inhet verleden meerdere malen problematisch geweest voor Zoo Duisburg. Al vanaf het begin overleden de jongen vaak kort na de geboorte of haalden zij het eerste levensjaar niet. Wanneer er meerdere vrouwtjes drachtig waren was er bijna altijd een onsuccesvolle geboorte. Dit is een probleem waar veel dierenparken mee kampen. Zoals ik eerder heb geschreven zijn jonge dolfijntjes ontzettend kwetsbaar. Zij hebben nog geen immuunsysteem, geen afweer en geen spierweefsel. Gaandeweg zij meeliften met de moeder en melk drinken ontwikkelen ze al deze dingen. Sterfte van babydolfijnen is dan ook zowel in de natuur als in gevangenschap vrij hoog. Dierenparken proberen zo min mogelijk in te grijpen bij een geboorte om moeder en jong zo min mogelijk stress te geven. Dit zou volgens veel mensen het proces namelijk alleen maar verslechteren.

Echter had een nieuwe dierenarts dit keer een nieuwe en omstreden methode die ervoor heeft gezorgd dat de kalfjes het wel hebben overleefd! Kersten Ternes besloot toen het weer mis dreigde te gaan de babydolfijnen iedere dag uit het water te halen om extra afweercellen en vitaminen toe te dienen en de jongen te wegen. Op deze manier kon veel beter worden bijgehouden of de jongen ook daadwerkelijk melk binnenkregen en groeiden. Ook werd er bloed afgenomen om eventuele infecties of andere gevaren voor te zijn. Deze methode is bij veel dierenparken uit den boze en er was dan ook veel kritiek op! Het scheiden van moeder en baby, het vangen van de jongen en de procedures zouden veel te veel stress opwekken volgens sommigen. Zoo Duisburg zelf zegt echter dat ze weinig problemen hebben ondervonden met deze methode. De dieren leken snel gewend aan de procedure en het belangrijkste;  de jonge dolfijnen, ook degenen waar het slechter mee leek te gaan bleven leven. Dit is de eerste keer dat alle drie de vrouwtjes uit Duisburg tegelijk een gezond kalfje hebben. Inmiddels zijn diertjes; twee heren en een dame volop in de groei en ontzettend speels. Ik stel ze aan je voor: 

De Duisburg baby's
 

Pepina/Diego

Pepina beviel op 20 Augustus 2011 van Diego. Er werd even overwogen om het vrouwelijk kalfje Dora te noemen, wanneer er een vrouwtje geboren zou wordenDit zodat de twee vernoemd waren naar het tekenfilmduo "Diego en Dora", maar uiteindelijk is het toch Dörte geworden. Diego is de jongste van de drie kalfjes. Hij lijkt erg op Pepina, maar ook al duidelijk op vader Ivo. Ivo is trouwens de vader van alle drie de jongen. Diego en Darwin zijn wat moeilijker uit elkaar te houden omdat ze neefjes zijn en dus erg op elkaar lijken. Pepina's dochter Daisy is namelijk de moeder van Darwin!

Delphi/Dörte

Delphi beviel op 27 augustus 2011 van Dörte (ook wel Doerte) genoemd. Wat hierbij grappig is, is dat Dörte een vrij ouderwetse vrouwennaam is in Duitsland. Een beetje zoals "Wilhelmina" in het Nederlands. Alle dolfijntjes in Duisburg krijgen een naam die begint met een "D". Dit is een traditie die al jaren wordt gehouden. Dörte is het enige vrouwtje van de drie jongen. Ze is te herkennen aan haar korte brede snuit en haar ondeugende sprongen in het ondiepe deel van het bassin. Ze lijkt erg op haar moeder Delphi, terwijl Darwin en Diego echt een dunne snuit hebben en veel lijken op Pepina en Daisy. 

Daisy/Darwin

Daisy beviel op 5 September 2011 van Darwin. Darwin's naam is een referentie naar Charles Darwin, de ontdekker van de evolutie theorie. Darwin is de jongste van de drie en duidelijk nog wat kleiner. Hij heeft de dunste snuit van alle jongen en en kleine, zwarte kraaloogjes. Hij is echter moeilijk uit elkaar te houden met Diego. Darwin is iets terughoudender dan de andere jongen en is vaak de klos als het om stoeien gaat.