Wilde fauna van Tenerife

 Inleiding

Wanneer ik in Tenerife ben ga ik altijd meerdere keren whalewatchen. Naast zeezoogdieren zijn er echter nog veel meer leuke en unieke diersoorten te vinden in Tenerife. Wat speciaal is aan de Canarische eilanden is dat er dieren voorkomen uit zowel Europa als Afrika. Dit komt door de ligging van de eilanden; onder Europa en vlak langs Afrika. Tenerife ligt ietsje onder Marokko. Het meest opvallende aan Tenerife is het grote aantal endemismen (soorten die uniek zijn ter wereld), wat het resultaat is van de genetische isolatie van de dieren op het eiland. Deze zogenaamde "Canarische" varianten van dieren zijn net weer wat anders dan de soortgenoten op het vaste land.

Mijn voorkeur gaat naast zeezoogdieren  met name uit naar vissen en andere zeedieren. Deze heb ik dan ook het meeste mogen treffen in Tenerife. Er zijn ook andere soorten zoals reptielen en vogels die ik ben tegengekomen, al had ik toen niet altijd een camera bij. Zelfs met camera kan het een uitdaging zijn. Natuurfotografie is moeilijk, vooral als je er niet op voorbereid bent. Ik heb er een aantal op de foto mogen zetten en dit deel ik graag met jullie! 

Speciale varianten

De Canarische Eilanden danken hun naam aan de Perra de Presa Canario, een grote hondensoort die al ten tijde van de Romeinen op de eilanden aanwezig was. De kanaries die op de Eilanden voorkomen zijn dus naar de eilanden genoemd en niet andersom. Op Tenerife komt de bruine kanarie voor. Evenals de teidevink en de Canarische torenvalk. Ook de grote gele kwikstaart heeft een Canarische ondersoort. Al deze vogels heb ik mogen observeren. Verder komen er patrijzen, raven, spechten, lijsters en buizerds voor. Op de raaf na zijn dit ook allemaal speciale Canarische ondersoorten. De turkse tortel is ook een veel geziene gast op het eiland. Op Tenerife komt ook de rode monarchvlinder van nature voor! Mijn lievelingsvlinder en ook deze heb ik zelf kunnen zien!  Verder leven er vier soorten hagedissen: de Canarische hagedis, de Canarische gekko en de Canarische skink. De vierde soort, de Turkse gekko, is nog maar net gearriveerd op Tenerife. Slangen komen op het eiland niet voor, kikkers wel; twee soorten, de grote moeraskikker en de kleinere gestreepte boomkikker. 

Wilde zoogdieren die je er kan tegen komen zijn konijnen, hazen, ratten, muizen en wat verspreid voorkomende moeflons. Er komen drie soorten vleermuizen voor op Tenerife, waarvan de Canarische grootoorvleermuis alleen op de Canarische Eilanden voorkomt. Geen van deze soorten heb ik mogen waarnemen.

In de zeeën rond Tenerife komen onder andere voor: zwaardvissen, zalmen, zeeschildpadden, haaiensoorten, zeilvissen, kreeften, goudbaarzen, zeeduivels, heken, tong, langoesten, zeebaarzen, tonijnen, makrelen, citroenvissen, inktvissen en marlijnen. Zelf heb ik zwaardvissen en vliegende vissen mogen zien in het wild! Ook verschillende tropische vissensoorten en kwallen ben ik tegengekomen tijdens het duiken. Van enkele exemplaren in de haven en vanaf de boot heb ik wat foto's kunnen maken. De goudbrasem komt veel voor in de wateren van Tenerife en is veelvuldig te vinden op het eiland in één van de nationale gerechten. Mijn favoriete soort naast de vele dolfijnen en walvissen is de Canarische variant van de rode rotskrab (Grapsus grapsus). Dit zijn hele schattige, kleurrijke diertjes die heel goed opvallen tegen de donkere vulkanische rotsen.
 

.