Rivierdolfijn Baby

Inleiding
 

Zoals jullie inmiddels wel weten is Baby is een mannelijke rivierdolfijn of Boto die gehuisvest wordt in de Duitse dierentuin Zoo Duisburg. De soort is bedreigd in het wild en er was lange tijd vrij weinig over bekend. Inmiddels weten we veel meer over deze dieren, met name dankzij de exemplaren die in gevangenschap zijn gebracht, maar ook door studies in het wild. De boto komt voor over bijna de gehele Amazonerivier en haar zijtakken. Lang werd gedacht dat dit allemaal dezelfde soort was, inmiddels worden er vier(!) verschillende ondersoorten erkend. Wat zijn de verschillen tussen deze ondersoorten en welke soort is Baby dan? Vandaag gaan we dat eens goed bekijken.

De Boto is een middelgrote dolfijnsoort die voorkomt in de rivieren van het Amazonebekken. Het is de grootste soort onder de rivierdolfijnen. De Boto wordt grijs geboren, maar wordt naarmate hij ouder wordt steeds lichter en roze van kleur. De bek is groot en lang en de meloen (voorhoofd) is goed ontwikkeld. Boto's hebben geen vergroeide nekwervels zoals de meeste cetacea, waardoor ze een zeer flexibele kop hebben. Dit helpt ze bij het vinden van voedsel in de troebele rivier. De ogen zijn klein en onderontwikkeld, toch heeft een Boto een redelijk zichtvermogen vergeleken met andere rivierdolfijnen. Vaak draait de Boto zich ondersteboven om iets beter te kunnen bekijken of onderzoeken. De borstvinnen zijn erg groot en breed met een driehoekige vorm, de rugvin is kort, maar wel verspreid over een groot deel van de rug. De staartvin is robuust gebouwd.

De Boto leeft meestal solitair of in paren/trio's. Vaak worden in grote groepjes niet meer dan 8 dieren gezien. De Boto heeft het meest gevarieerde dieet van alle tandwalvissen. Ze eten verschillende soorten vissen, schaaldieren en zelfs schildpadden. De prooien varieren van enkele centimers tot prooien van 80 cm lang. Jongen worden tussen mei en juni geboren. 

Drie ondersoorten van de boto zijn benoemd. De Orinocodolfijn, die leeft in de Orinocorivier, De Boliviaanse rivierdolfijn, die leeft in het Zuidelijke deel van het Amazonebekken in Bolivia en de Araguaiadolfijn die leeft in het Araguaia en Tocantins-bekken in Brazilië. Deze populaties worden van elkaar gescheiden door stroomversnellingen of zandbanken en hebben zich zo ontwikkeld tot een nieuwe ondersoort al debatteren wetenschappers hier nog over. Niet alle ondersoorten van dit genus worden overal erkend. Er zijn kleine uiterlijke verschillen, al ligt het belangrijkste verschil in bepaalde eigenschappen van de schedel en het gebit.

Zoals jullie kunnen zien aan de verschillende tekeningen zijn er toch kleine uiterlijke verschillen tussen de dieren. Dit komt omdat de dieren van elkaar gescheiden zijn en zo uiteindelijk toch anders zijn ontwikkeld. Baby is gevangen in de Orinocorivier en is dus een Orinicodolfijn. Als je de foto's en illustratie verglijkt zul je ook zien dat Baby's lichaamsvorm en kenmerken het meeste overeen komen met deze dolfijn. Er zijn veel dolfijnen waar verschillende ondersoorten en varianten van bestaan. Dit komt omdat ze net wat anders leven, eten en zich daar fysiek aan hebben aangepast.