De Grijze Zeehonden van Ecomare

Inleiding 

Grijze zeehonden zijn zeer aparte dieren. Ze zijn vaak een stuk groter dan de gewone zeehond en hebben een opvallende kegelvormige snuit. Hieraan danken ze hun andere veelgebruikte naam 'Kegelrob'. Samen met de gewone zeehond zijn zij een van de meest talrijke soorten van de Noord en Waddenzee. In gevangenschap komen ze niet heel vaak voor. In Ecomare leven drie dieren in permanente opvang. Ecomare is een museum en opvangcentrum voor zeedieren op het Waddeneiland Texel. Op het terrein van Ecomare kun je verschillende zeezoogdieren van heel dichtbij bewonderen en ook veel over ze leren. Ook het rehabilitatieproces is te bekijken. Vandaag stel ik de Grijze Zeehonden voor.

Eerder schreef ik al over de Grijze zeehonden in Alwetterzoo Münster. Grijze zeehonden zijn niet zo talrijk in gevangenschap. De meeste dierenparken huisvesten de gewone zeehond. De twee zijn verwant, leven allebei in de Noordzee. Naast de duidelijke verschillen is er ook een verschil in het houden van de dieren. Een grijze zeehond is groter, heeft een kegelvormige snuit en is in gevangenschap naar zeggen een stuk agressiever. Met name de mannetjes tijdens het paarseizoen. Ook zijn beide dieren niet zo makkelijk te trainen als andere zeezoogdieren, al is de grijze zeehond nog moeilijker dan de gewone zeehond. De dieren in Ecomare zijn dieren in permanente opvang en worden getraind en gebruikt in presentaties voor hun eigen verrijking en ter educatie van het publiek. 

De Grijze Zeehonden

 Bram

 Bram kwam al in 1974 bij de zeehondenopvang binnen als zeer jong dier. Bij kleine grijze zeehonden kan je over het algemeen goed zien welke een vrouwtje of mannetje is. Bram was vrij groot en had een brede kop, dat zijn kenmerken voor een mannetje. Dus noemden de vinders haar Bram. Eenmaal in Ecomare hadden ze waarschijnlijk snel door dat Bram een vrouwtje was, maar de naam is niet meer veranderd. Bram is een stoer, nieuwsgierig en dominant dier met een prachtig uiterlijk. Ze kan ontzettend eigenwijs zijn en heeft dingen heel snel door. Bram is onder het publiek ook erg favoriet aangezien ze al zo lang bij het centrum is. Bram is de oudste zeehond van Ecomare, maar laat zich zeker niet zomaar kisten.

Annie

Annie is een opvallende grijze zeehond. Ze is heel actief en heeft een speels karakter. Wanneer ze de trainers ziet gaat ze heel snel op en neer zwemmen en springt ze zelfs hoog uit het water! Annie leeft sinds 2007 in het opvangcentrum. Ze is een vriendelijke en speelse zeehond en is erg mensgericht, met name op haar verzorgers. Ze houdt hen altijd in de gaten en speelt zelfs verstoppertje met ze! Ook maakt ze af en toe contact met bezoekers. Haar gedrag is iets actiever dan de andere twee dames omdat zij de jongste is van de drie. 

Fokje

Fokje is een speciale Grijze Zeehond; ze is namelijk blind. Dit is ook de reden dat ze niet is uitgezet en permanent bij Ecomare verblijft. Haar kansen op overleven in het wild zijn hierdoor namelijk erg klein. Fokje is vernoemd naar het Latijnse woord voor zeehond, namelijk "foka". Fokje laat door haar blindheid wat ander gedrag zien dan de andere twee dames. Zo ligt ze met name op de bodem van het bassin. Ook is ze een stuk egaler van kleur dan de andere twee dames. Bram en Annie hebben echt een zwart en wit vlekken patroon met een sterk contrast terwijl Fokje egaal grijs is met minder kleurverschillen. Ook is ze door haar blindheid de rustigste van het trio.