Hoe is het nu met Ilse?

Inleiding 

Eind 2011 werd in Loro Parque een tuimelaar geboren. Het vrouwtje genaamd Ilse (of "Ilsa" ) was de eerste jonge tuimelaar sinds 2005. Een hele spannende gebeurtenis dus! Inmiddels is Ilse gegroeid en doet ze al mee aan shows. Natuurlijk kan ze nog niet alles en blijft ze nog altijd dichtbij haar moeder tijdens de gedragingen. Jonge dolfijnen leren veel  door middel van kopiëren en dit is heel goed te zien in het geval van Ilse en haar moeder Sanibel. Het duo heeft tijdens de shows een eigen trainer die de dieren aanstuurt en motiveert. Ilse kan al erg veel gedragingen voor haar leeftijd zoals vrije sprongen en beachen.

Ilse krijgt op het moment veel aandacht van zowel trainers als de andere dolfijnen en dat bevalt haar wel. Dit komt omdat ze het enige jonge dier is in de groep. Normaal gesproken bestaat een groep dolfijnen uit dieren van alle leeftijden en dus ook verschillende jongen. Daarbij zijn er vaak ook veel jongen die rond dezelfde tijd worden geboren. Omdat dit in deze groep niet het geval is wordt er extra veel aandacht besteed aan haar ontwikkeling. Dit is natuurlijk erg gunstig en daardoor leer Ilse heel snel!

 Dolfijnen in Loro Parque
 

De dolfijnen van Loro Parque leven hier al sinds de jaren 80', lang voor het park populair werd vanwege haar orka's. Het dolfinarium van Loro Parque opende op 24 september 24, 1987 met 6 tuimelaars uit Florida, waarbij een aantal dieren uit een onderzoeksinstelling kwamen. Zij arriveerden al in het park in juni 1987. Deze dieren waren Paco, Ruffles, Pacina, Crystal, Baron en Sanibal. In 1994 was de eerste succesvolle geboorte, een vrouwtje genaamd Taina. In 2005 was de groep al naar 10 dieren gestegen vanwege 4 geboortes in de groep. Deze groep dieren leeft in een uniek bassin waar een klassieke show wordt gehouden met trainers in het water met de dieren, muziek en gedragingen met hoepels. De groep zelf is erg stabiel en veel van de originele eerste dieren leven er nu nog steeds samen met hun nakomelingen. De tuimelaars die er momenteel nog leven zijn Sanibel, Paco, Ruffles en Pacina, vier van de origenele dieren samen met hun jongen Taina (1994), Luna(1997), Clara (1997), Cesár (2001) en Joan (2005).

Komst en training van Ilse

Aangezien het al een tijd geleden was dat er een geboorte was geweest was de komst van Ilse even wennen, voor zowel de dolfijnen als de trainers. Sanibel had eerder een kalf gekregen, maar helaas overleefde het jong dit niet lang. Sanibel vertoonde echter goed moedergedrag en werd ondersteund door de andere vrouwtjes. Ook ditmaal was dit weer het geval bij de geboorte van Ilse. Meteen na de geboorte gaf Sanibel Ilse de mogelijkheid om te zogen. Ze is wel wat beschermend naar haar jong, zelfs nu nog. Ze laat niet alle vrouwtjes toe om Ilse over te nemen en met haar te zwemmen. 

Om deze reden is de basistraining van Ilse momenteel altijd samen met Sanibel. Dit begon door het feit dat Ilse zelf al ging meedoen met haar moeder tijdens de shows. Met name bij sprongen, maar ook bij andere delen van de presenatie zoals het educatieve gedeelte. Toen Ilse wat meer interesse begon te krijgen in vis werd dit kopieergedrag beloond. Zo wordt er stap voor stap verder getraind met Ilse. Momenteel kan ze zelfs al alleen springen, zelfstandig van haar moeder! De komende tijd wordt een leuke, maar intensieve trainingsperiode voor zowel Ilse als haar trainers. Haar trainers en verzorgers kijken hier erg naar uit en zij hebben het idee dat dit ook geldt voor Ilse zelf aangezien ze erg leergierig en mensgericht is!