Siam Park

Inleiding 

De eigenaar van Loro Parque heeft naast het Loro Parque zelf, een papegaaien kweekcentrum en een vijf sterren hotel ook nog een waterpark. Dit park, genaamd Siam Park opende in 2008 en is 's Werelds eerste groene waterpark. Alle energie van het park wordt opgewekt door eigen zonnepanelen en windmolens. Het park is volledig in Thaise stijl  gebouwd, net als de ingang van Loro Parque. In het park leven ook verschillende dieren zoals Californische zeeleeuwen, verschillende soorten haaien en een groot aantal vissensoorten.Ik bezocht Siam park twee dagen lang en was positief verrast! In dit blog zal ik je wat meer laten zien.  

Voor de bouw van het park werd gestart in 2004 heeft Christoph Kiessling samen met zijn team allerlei waterparken over de hele wereld bezocht. Uit alle attracties en zwembaden die zij hebben gezien hebben ze een selectie gemaakt welke er uiteindelijk ook in Siam Park zouden moeten komen. De complete bouw van het park kostte 52 miljoen euro. Het park opende op 17 september 2008. Siam Park ligt vlak in de buurt van Aqualand, een ander waterpark in Tenerife. Hier is bewust voor gekozen om te concurreren met Aqualand en het juiste publiek te trekken. De locatie is namelijk het uitgaansgedeelte van het eiland en er wordt met name getarget op jongeren. Het park zou eerst zelfs een achtbaan krijgen, maar uiteindelijk zijn deze plannen opzij gezet. Er zijn echter verschillende 'thrill-rides' in de vorm van glijbanen te vinden. Onder andere de 'Tower of Power', een bijna 30 meter hoge glijbaan waarbij je door een haaienbassin schiet. In het totaal zijn er 15 attracties en 25 gebouwen te vinden in Siam Park. Alles is gebouwd in een Thais thema, zoals je dit ook in Loro Parque en Hotel Botanico kunt vinden. Er is toestemming verkregen door de Thaise koninklijke familie om de naam en het thema voor het park te gebruiken. Zelfs het eten in het park is Thais en het park heeft een Thaise drijvende markt.

Zeeleeuwen en aquaria
Bij de entree is meteen het verblijf van de Californische zeeleeuwen te vinden, "Sea Lion Island". Hier verblijven vooral surplus dieren uit de collectie van Loro Parque. Momenteel zijn dat Tara, Ancor and Teo. Het verblijf is prachtig tropisch aangekleed met verschillende rotspartijen en een waterval.  Er is geen echte show al worden de dieren uiteraard wel getraind voor hun eigen gezondheid en verrijking. Er is bewust gekozen om geen shows of bijvoorbeekd dolfijnen in Siam Park te houden (iets wat de concurrent Aqualand wel doet) omdat dit in Loro Parque al het geval is en "dieren geen deel van het attractieaanbod moeten zijn bij een waterpark", aldus de Kiesslings. Het doel van de zeeleeuwen bij de entree is vooral het verwelkomen van de bezoekers in de tropische setting van het park. De zeeleeuwen zijn zowel onder als bovenwater te bekijken. Midden in het park ligt een enorm bassin waarin onder andere haaien, roggen en trekkervissen worden gehuisvest. Wanneer je de beruchte glijbaan 'Tower of Power' neemt schiet je door dit bassin heen. Dit is als toeschouwer vanaf de buitenkant ook goed te zien door de ramen heen. Een vergelijkbare glijbaan ligt in Aquatica, waar je door het verblijf van de kortsnuitdolfijnen schiet. Wanneer je de 'lazy river' pakt kom je ook door dit bassin heen wat echt een prachtig gezicht geeft. Er zwemmen onder andere zandtijgerhaaien (die echt het klassieke 'enge' uiterlijk hebben wat men snel bij een haai denkt), vioolroggen en ook verpleegsterhaaien in het bassin.

Attracties
-The Dragon: Pronkstuk van het park. Je komt eerst met hoge snelheid door een tunnel met prachtige lichten en land in een 20 meter brede trechter vastgehouden door een enorm drakenbeeld.

Tower of Power: Een 28 meter hoge glijbaan waar je naar beneden schiet door het haaienbassin. n

Mai Thai River: Een 'lazy river' waarbij je op een opblaasbaar bootje in een langzaam tempo door een rivier dobbert. Een gedeelte van deze rivier komt uit op een glijbaan en je maakt ook een route onder het haaienbassin.

Siam Beach: Een parelwit zandstrand met een groot zwembad.

The Giant: Twee trechters waar men met een draaiende beweging door een gat in het midden terechtkomt bij een klein zwembad.

The Volcano: Een draaiende en kolkende beweging waarbij het donker is en bliksemflitsen te zien zijn.

The Wave Palace: Een golfslagbad met een wit zandstrand. Met de 3 meter hoge golven zijn dat de hoogste kunstmatige golven in de wereld. De prachtige kade die een Thaise haven moet voorstellen schiet waterstralen wanneer de golven komen. Let op: Deze kunnen echt heel hoog zijn!

Mekong Rapids: Een kronkelende glijbaan met scherpe bochten.

Jungle Snake: Vier kronkelde snelle glijbanen met slangennamen die de bezoeker door een deel van het park laten racen.

The Lost City: Een voor kinderen ingerichte waterspeelplaats met 120 verschillende dingen voor de kinderen waar ze zich mee kunnen vermaken.

Kinnaree: Een in 2012 geopende spectaculaire glijbaan met trechter en een open bocht waarin men hoog boven de bomen glijdt. 

Waarom Siam Park?

Ik heb zowel Siam Park als Aqualand bezocht, toch zou ik Siam Park een stuk eerder aanraden, ookal is het in de hogere prijsklasse. Waarom? Siam Park's energie is volledig groen en wordt geleverd door eigen zonnenpanelen. De omgeving in het park is werkelijk prachtig. Vele malen mooier dan Aqualand en met veel meer beplanting en natuur. Ook is de alghele kwaliteit van het park beter. Zo heeft Aqualand hele ruwe vloer door het hele park liggen waar je je voeten letterlijk aan open haalt. Ook heeft Aqualand zout, onverwarmd water in meerdere zwembaden. Verder is het eten in Siam Park van betere kwaliteit en ook goedkoper in verhouding. In Aqualand gaan de eettentjes ook ver voor de sluitingstijd dicht en is er geen andere mogelijkheid eten te verkrijgen. Verder waren bij mijn bezoeken aan Aqualand niet alle faciliteiten schoon, in Siam Park heb ik dit probleem nog nooit gehad. Beide parken zijn echter leuk om te bezoeken! Siam Park doet zijn hogere prijsklasse echter wel eer aan.