Whalewatchen in eigen land!

Inleiding 

Je zou het misschien niet meteen zeggen, maar ook in Nederland kun je whalewatchen. Soms heb je hier zelfs geen boot voor nodig!! Er leven verschillende soorten zeezoogdieren in de Noord en Waddenzee evenals een aantal soorten die regelmatig op doortocht zijn. Zowel hele kleine als hele grote soorten! Naast cetacea zijn er ook zeehonden aan overvloed! De gewone zeehond en de grijze zeehond zijn vaak heel goed te bekijken wanneer ze op de zandplaten liggen. Benieuwd welke andere soorten er allemaal in onze eigen wateren leven? Kun jij ze al allemaal opnoemen?.  

De meest voorkomende walvisachtige in de Noordzee en Waddenzee is de bruinvis. Als je mijn blogs vaker leest is dit geen onbekende! Er leven in de hele Noordzee zo'n 250.000 bruinvissen! In onze eigen Nederlandse delen van de Noordzee zijn dit enkele tienduizenden dieren. Naast bruinvissen komen ook de witsnuitdolfijn, gewone dolfijn en gestreepte dolfijn regelmatig voor in de Noordzee. Ook de tuimelaar en bultrug zijn geen zeldzame gasten. Soms worden er zelfs orka's of nog zeldzamere waargenomen, maar dit is een rariteit. Bruinvissen kun je echter heel goed zelf gaan bekijken in het wild! Bijvoorbeeld bij de Oosterschelde of de pier van Scheveningen. Ideale omstandigheden hiervoor zijn warme, windstille dagen waarbij er weinig golven zijn. Je kunt ze dan letterlijk vanaf het land waarnemen.

Whalewatchen in Nederland
Ik ben regelmatig gaan whalewatchen in Nederland, zowel op een boot als van de kant af. Ook ben ik al eens meegeweest met een bruinvis-telling. Hierbij wordt zo nauwkeurig mogelijk het aantal waarnemingen van bruinvissen op een bepaalde plek bepaald. Hiermee kun je inschatten hoeveel dieren er ongeveer in een gebied leven. Wanneer je gaat whalewatchen op de Noordzee, houdt er dan rekening mee dat je echt zeebenen moet hebben en niet snel zeeziek wordt! Anders is het af te raden aan boord te gaan van een boot of schip. De tochten duren vaak meerdere uren en ik heb gehoord dat zeeziek zijn echt geen pretje is! Al helemaal niet als je nog een aantal uren te gaan hebt. Je bent dan ook zo ziek dat je alleen maar bezig bent met het misselijk zijn en niet wat er om je heen gebeurt. 

Kleed je gepast en als je dure apparatuur bij hebt, bescherm dit dan eventueel. Zout water is niet vriendelijk voor camera's en andere apparatuur. Als je niet over een grote lens beschikt is het wijzer om gewoon met de verrekijker te gaan spotten. Bruinvissen zijn klein, snel en onvoorspelbaar. Goede foto's maken is erg moeilijk, laat staan op een bewegende boot. Met de verrekijker heb je waarschijnlijk meer geluk en plezier. Ik probeer meestal een aantal foto's te maken en switch dan naar de verrekijker. Wanneer je een dier spot, laat dit dan ook weten aan de rest van het team door hard te roepen en te verwijzen naar de richting. Bijvoorbeeld: "Bruinvis op 12 uur!". Op deze manier weet iedereen meteen waar te kijken, waar naar te zoeken en heeft iedereen plezier van de waarneming. Verwacht geen spectaculaire sprongen van bruinvissen, ze komen vaak even kort boven om adem te halen. Je ziet dan een kleine, driehoekige rugvin en als je gelukt hebt een stukje rug. Toch is het geweldig als je er eindelijk een spot! Op mijn laatste tocht kwam er een frontaal op ons af aan de voorkant van de boot waardoor je het hoofd heel goed en duidelijk zag! Het is een echte aanrader als je tegen kou en op zee zijn kunt. Het zijn niet de resultaten die je in vakantielanden ziet, maar dat maakt het misschien ook wel uitdagender! Daarbij is het heel leerzaam.