Bruinvissen van het Dolfinarium

Inleiding 

Ik heb al eens eerder over de bruinvissen in het Dolfinarium geschreven. Het is echter tijd voor een update. Inmiddels zijn er veel meer dieren in de Bruinvisbaai en is er alweer meerdere geboortes geweest. Vandaag neem ik jullie dus opnieuw mee naar Bruinvisbaai! Bruinvissen in zijn kleine zeezoogdieren. Ze zijn een aparte orde losstaand van de dolfijnen en de walvissen. Bruinvissen onderscheiden zich door de vorm van de tanden; Deze zijn spatelvormig in plaats van kegelvormig. Ook hebben bruinvissen geen puntige snuit en zijn alle soorten vrij klein voor een zeezoogdier (maximaal 2,7 meter lang). In de Noord en Waddenzee leven naar schatting zo'n 50.000 tot 60.000 van deze kleine fascinerende zeezoogdieren. In gevangenschap zijn bruinvissen erg zeldzaam. De enige plekken waar de dieren worden gehouden zijn in Denemarken, Nederland en Japan. Deze dieren verblijven allemaal in permanente opvang. Dit wil zeggen dat deze dieren ooit zijn opgevangen en door een bepaalde reden niet meer kunnen worden uitgezet in het wild. Er zijn dan twee opties mogelijk: Euthanasie of permanente opvang. Het Dolfinarium in Harderwijk is één van deze permanente opvangplekken. De dieren in Harderwijk zijn allemaal opgevangen door SOS Dolfijn. Het opvangcentrum van SOS Dolfijn bevindt zich eveneens in Harderwijk op het terrein van het Dolfinarium.

De bruinvissen die in gevangenschap leven zijn echte ambassadeurs voor hun wilde soortgenoten! Dankzij het houden van deze dieren kunnen we heel veel over ze leren! Er zijn al talloze onderzoeken gedaan met de bruinvissen in het Dolfinarium en bovendien krijgen mensen de kans deze dieren van heel dichtbij te kunnen zien.

De Bruinvissen in het Dolfinarium

Alle bruinvissen in het Dolfinarium hebben een eigen verleden met een reden waarom ze niet meer zijn uitgezet in het wild. Vandaag leer je de dieren kennen en bij je volgende bezoek aan het Dolfinarium kun je ze waarschijnlijk allemaal uit elkaar houden! Het volgen van individuele dieren is een ontzettend leuke bijkomstigheid tijdens het bezoeken van dierenparken. Er leven momenteel twee mannetjes en drie vrouwtjes in het zeezoogdierenpark. Maak kennis met:
          

Siepy

Siepy strandde op 22 augustus 2007. Ze was op dat moment nog maar een paar maanden oud.  Siepy is dus nog een erg jonge bruinvis. Dit is dan ook de reden dat ze niet meer is uitgezet na haar rehabilitatieproces bij SOS Dolfijn. Ook Siepy heeft haar permanente thuis gevonden in de bruinvisbaai. Ze is leergierig, maar nog een beetje verlegen. Sinds ze in de bruinvisbaai verblijft wordt ze wel steeds nieuwsgieriger en ook haar eetlust is toegenomen. Ze zwemt veel achter Agnes en Amber aan, dit zijn de enige andere twee vrouwtjes in bruinvisbaai. Ze is te herkennen aan haar egale grijze (en soms in de zon een beetje bruinige/beige) kleur en de littekens op haar snuit. Haar ogen zijn klein en lijken vaak wat dichtgeknepen zoals bij Daan. Siepy is de moeder van Ester.


Amber

Amber strandde op 4 januari 2007. De meeste gestrande bruinvissen zijn nog kalfjes of zeer jonge dieren. Amber was echter al een volwassen dier. Ze was daarbij ook ernstig vermagerd. Eenmaal in het opvangcentrum aangekomen bleek waarom: de tanden in de onderkaak van Amber zijn zo versleten dat ze helemaal plat zijn. Dit maakt het bijna onmogelijk voor haar om nog vis te vangen. Dit is dan ook de reden dat ze niet meer is uitgezet in het wild. Amber is een zeer groot en donker dier. Ze is waarschijnlijk al aardig op leeftijd vanwege de staat waarin haar gebit is. Het slijten van tanden gaat bij cetacea namelijk met de leeftijd. Amber is een rustig en nuchter dier dat minder sociaal is naar mensen dan de overige dieren. Ook het trainen gaat iets moeizamer. Daarbij is ze niet zo speels als de andere bruinvissen die natuurlijk een stuk jonger zijn en beter gewend zijn aan mensen. Amber is verder te herkennen aan haar donkere kin met een wit puntje. Ze is de moeder van Kwin en Guus.

Dennis

Bruinvis Dennis strandde aan bij Terscheilling  op september 2013. Dennis was uitgedroogd, had allerlei littekens en afdrukken op zijn lichaam in de vorm van een visnet en hij hoestte veel. Het komt vaker voor dat bruinvissen verstrikt raken in netten. Waarschijnlijk heeft Dennis in een visnet verstrikt gezeten vlak voor hij strandde. Hij was nog een heel jong diertje en was vermoedelijk zijn moeder kwijt geraakt om vervolgens verstrikt te raken en te stranden. Geen goede start voor een bruinvis en dat bleek al snel aan de verschillende gezondheidsproblemen die speelde bij Dennis. De verwondingen van het net zijn genezen, maar hij bleef huidproblemen en andere gezondheidsproblemen hebben die het leven in het wild erg moeilijk zouden maken. Daarom is er gekozen om Dennis in permanente opvang te houden. Dennis is een speels diertje met een herkenbare, lieve kop.

José

José strandde in Katwijk op 24 juli 2011. Behalve een wondje op haar snuit, leek ze in goede gezondheid. Ook was ze geen kalf meer, maar een zelfstandige bruinvis. Het vermoeden was dat ze tijdens de zware strom van die dag het strand op is geblazen. Tijdens haar opvang bleek ze alert en al snel hoefde ze niet meer ondersteund te worden door het personeel. Tijdens haar opvang en rehabilitatie bij SOS Dolfijn is ze volledig hersteld.  Daarom is ze op 14 oktober weer uitgezet in zee, maar dezelfde dag nog strandde ze weer. Na meerdere herstrandingen is besloten om José in permanente opvang te houden. Het is onduidelijk waarom José maar opnieuw bleef stranden, maar voor haar eigen veiligheid zijn er geen andere pogingen gemaakt. José heeft daarna een tijdje in Ecomare gespendeerd met bruinvis Michael. Michael werd echter geslachtsrijp en om jongen te voorkomen is José omgewisseld met bruinvis Berend, een andere bruinvis die in permanente opvang verbleef. José is makkelijk te herkennen aan het grote litteken boven haar oog. Dit is een beetje wit/lichtgrijzig en ze heeft dit opgelopen tijdens haar stranding. José is een rustig, maar nieuwsgierig diertje.

 Joelle

Joelle werd op 19 april 2012 geboren in het Dolfinarium. Haar ouders zijn Ellen en Jordi. Beide ouders leven helaas niet meer. Ze lijkt sprekend op beide dieren, met een zeer donkere rug en donkere, dikke lijnen van haar mond naar haar borstvinnen. Haar lippen zijn ook donker gemarkeerd waardoor het bijna lijkt of ze 'lippenstift' op heeft. Net voor haar oog is een witte ophoging te zien. Ze is bijna een kopie van haar vader Jordi, alleen dan een heel stuk groter. Joelle is een erg grote en lange bruinvis met duidelijk contrast tussen haar grijze rug en witte buik. Ze is een zeer rustig en vriendelijk diertje, haar karakter heeft ze overduidelijk van haar moeder.

Ester

Ester is op 7 april 2012 in het Dolfinarium geboren. Haar moeder is Siepy en haar vader is Daan. Ester is een nieuwsgierige en speelse bruinvis met een enthousiast karakter. Zelfs net na haar geboorte haalde ze al allerlei fratsen uit. De verzorgers hebben hun handen vol aan haar! Ester is zeer goed in de hoge balsprongen waarbij ze zeer hoog en actief uit het water komt. Ook is ze gek op apporteren. Ester is te herkennen aan haar egale kleur, waarbij net voor haar hoofd een lichter gedeelte zichtbaar is. Ze heeft een lange, platte snuit (ze lijkt erg op haar vader Daan) en nieuwsgierige blik. Ze heeft geen lijnen van haar mondhoek naar haar borstvinnen lopen, iets wat de meeste bruinvissen wel hebben.