Grijze Zeehonden van het Dolfinarium

Inleiding 

De Grijze Zeehonden in het Dolfinarium worden regelmatig over het hoofd gezien door bezoekers. Dit komt onder andere door het grote verblijf waar de dieren zich in bevinden. Ook zijn zeehonden minder populair dan de dolfijnen, zeeleeuwen en walrussen. Toch hebben ook deze dieren allemaal een eigen karakter en kunnen ze heel eigenzinnig zijn! In het Dolfinarium leven zowel Gewone Zeehonden als Grijze Zeehonden. De dieren leven niet samen, maar kunnen elkaar wel waarnemen. Grijze zeehonden zijn iets zeldzamer in gevangenschap. Ik stel de dieren graag aan jullie voor!.

Het Dolfinarium heeft in de jaren 70', 80' en 90' veel onderzoek gedaan naar de Grijze Zeehond, met name de voortplanting. In die tijd zijn er verschillende jongen die in het Dolfinarium zijn geboren ook weer uitgezet in het wild! Een voorbeeld van hoe belangrijk onderzoek in dierentuinen kan zijn voor een populatie.

 

De Grijze Zeehonden in het Dolfinarium

De Grijze Zeehonden in het Dolfinarium leven in het 'zeehondenzand' hier leven ook gewone zeehonden, maar de soorten zijn van elkaar gescheiden met een barriere. Tijdens de voorstelling komen deze dieren samen in hetzelfde verblijf, maar ze hebben geen contact met elkaar. De Grijze Zeehonden worden getraind voor gezondheidstrainingen waarvan kleine stukjes worden laten zien tijdens de voorstelling. Dit maakt het makkelijker voor de dieren te zorgen en het is ook een stukje verrijking voor de dieren zelf.

          

Bino

Bino werd op 23 februari 1990 in het Dolfinarium geboren. Zijn moeder is Friet en zijn vader Arthur. Bino is het enige mannetje in het Dolfinarium en de baas van zijn 'harem'. Bino is makkelijk te herkennen;  Hij is groter en donkerder dan de vrouwtjes. Bij Grijze Zeehonden zijn vrouwtjes vaak licht met donkere vlekken en mannetjes donker met lichte vlekken. Bino is een donkergrijze kleur, maar afhangend of hij droog of nat is kan dit er ook uitzien als zwart of bruin. Mannetjes hebben ook een grotere, dikke nek met een ruwe huid. Hier wordt in gebeten tijdens het vechten om vrouwtjes en territorium. Deze dikke nekplooien zie je bij veel mannelijke vinpotigen terugkomen. Bino is de vader van Amy, de jongste grijze zeehond.


Friet

Friet is de moeder van Bino en Isabel. Ze is in 1973 geboren en leeft al sinds de jaren 70' in het Dolfinarium. Bij Grijze Zeehonden worden de vrouwtjes over het algemeen ouder dan de mannetjes, toch is zo'n hoge leeftijd als Friet zeer uitzonderlijk in het wild. Friet heeft een donkere rug met een lichte buik. Ze heeft aan beide zeiden een herkenbare grote zwarte vlek langs haar kop. Ook is ze vaak in de buurt van Bino te vinden. Friet heeft grote, sprekende ogen en een lange snuit. Ze heeft door de jaren heen verschillende jongen gekregen, waarvan er een aantal weer in het wild zijn uitgezet zoals "Bill" en "Pluis".

Charlotte

Charlotte werd in 1990 geboren in de Alwetterzoo in Munster. Haar moeder Freija werd in het Dolfinarium geboren en is in 1988 op fokleen gegaan naar de dierentuin in Duitsland. De afspraak werd gemaakt dat het eerste jong dat Freija zou krijgen in Munster weer naar het Dolfinarium zou komen. Op 8 augustus 1992 kwam Charlotte dan uiteindelijk naar het Dolfinarium. Hier heeft ze inmiddels drie jongen gekregen waaronder Storm en Amy. Charlotte heeft een donkere, bruinige rug met een lichte, gelige buik. Ze heeft allemaal kleine vlekjes en sproetjes over haar gehele lichaam. Ook Charlotte is al behoorlijk op leeftijd en dit is vooral te zien aan haar ogen. Zeehonden hebben niet de beste ogen en de meeste zeehonden ontwikkelen oogproblemen op oudere leeftijd. Haar profiel is erg herkenbaar en ze is vaak te zien samen met haar jongste dochter Amy.

Isabel

Zeehond Isabel werd in 1994 geboren in het Dolfinarium en is de meest herkenbare zeehond van de groep! Ze is zeer licht gekleurd, met een bruine rug en een blond lichaam. Ze is lichter dan alle andere dieren in de groep. Ook heeft ze zee herkenbare grote zwarte vlekken op haar lijf. Deze vlekker zijn groter dan bij de andere dieren en ook een stuk duidelijker. Er is ook meer ruimte tussen de individuele vlekken, de meeste dieren hebben vlekjes en sproetjes over het hele lichaam terwijl Isabel alleen deze 'losse'  grotere vlekken heeft. Isabel heeft grote sprekende ogen met een kleine beschadiging. Ze is erg nieuwsgierig en je kunt haar vaak met haar kop uit het water zien steken. In 2001 beviel Isabel van haar eerste jong, een vrouwtje genaamd Britt.

Milly

Milly is makkelijk te herkennen, ze is vrij donker en heeft in de zon een duidelijke bruine gloed. Ze heeft grote zwarte vlekken over haar hele lichaam die groter en minder strak zijn dan die van Isabel. Haar hoofd heeft een egale kleur vergeleken met haar lichaam. Milly's ogen zijn helder zonder beschadigingen en ze is gek op zonnen. Je kunt haar bijna altijd op de kant zien liggen. Ook als de rest van de groep in het water is.

Amy

Amy is het derde jong van Charlotte, haar vader is Bino. Ze is de jongste zeehond van de groep en dat is duidelijk te zien. Ze is kleiner dan de rest en vrij licht van kleur. Ze heeft weinig vlekken vergeleken met de andere dieren en is iets grijzer dan haar moeder. Ze heeft een kleine snuit met in verhouding hele grote ogen.