Lamantijnen Acquario di Genova

Inleiding 

Naast het eerdere blog dit jaar over de dolfijnen in Acuario di Genova wil ik ook graag een stukje wijden aan de zeekoeien of lamantijnen die ik in het aquarium heb gefotografeerd. Hierbij wil ik ook even stilstaan bij het houden van zeekoeien in het algemeen. In Europa zijn er namelijk maar een paar locaties waar je zeekoeien in gevangenschap kunt bekijken. De volgende parken in Europa huisvesten zeekoeien: Burgers Zoo, Tiergarten Nurnberg, Odense Zoo, Zoo Wroclaw, ZooParc de Beauval, Paris Zoo en Faunia in Madrid.  Welke andere parken hadden ook zeekoeien in het verleden en wat komt er allemaal kijken bij het houden van deze dieren? Vandaag komen we daarachter!

Er zijn drie soorten lamantijnen die in gevangenschap worden of zijn gehouden. Dit zijn de Caribische lamantijn (Trichechus manatus), de Amazonelamantijn (Trichechus inunguis) en de West-Afrikaanse lamantijn (Trichechus senegalensis). Ze zijn nauw verwant aan de doejong of Indische zeekoe (Dugong dugon). Samen vormen deze dieren de groep 'zeekoeien'.  Al is dit een vrij verwarrende naam aangezien lamantijnen eigenlijk voornamelijk in zoet of brak water voorkomen. De doejong is de enige van deze dieren die volledig in zee leeft en dus een 'ware' "zee"koe is. De doejong heeft dan ook een zeer kenmerkende staart die veel lijkt op die van dolfijnen en walvissen, terwijl lamantijnen een soort bever-achtige staart hebben. Zeekoeien zijn herbivoren en zijn familie van de olifanten. Zij hebben geen snij of hoektanden, alleen kiezen om de wieren en grassen die zij eten te vermalen. Dit heet polyfyodont, en is erg ongebruikelijk bij zoogdieren. In Europa komen ze weinig voor in gevangenschap. Op plekken waar lamantijnen in het wild leven zoals in bijvoorbeeld Florida worden ze vaak opgevangen door aquaria en zijn er grotere aantallen in gevangenschap.

Acquario di Genova
 

Het eerste bassin wat je ziet als je Acuario di Genova binnen komt is het habitat van de lamantijnen. Er leven een volwassen mannetje, volwassen vrouwtje en een jong. Dit bassin is erg mooi ingedeeld met zeer helder water. Nog nooit zag ik deze dieren zo goed en was het water zo helder. Lamantijnen hebben namelijk een vrij grote filter nodig. Omdat ze volledig herbivoor zijn en leven op groenten zoals andijvie komt er veel gas en ontlasting vrij. Dit gas gebruiken de dieren zelfs om te drijven of the zinken! Bij de lamantijnen in het bassin zwommen verschillende grote zoetwatervissen zoals Pacu's en verschillende soorten meervallen. Deze combinatie zie je vaker, bijvoorbeeld in Denemarken. Lamantijnen zijn vrij vredelievende dieren en kunnen daarom vaak met meerdere soorten in een verblijf worden gehouden. Al kunnen de mannetjes soms wat territoriaal zijn. Mijn impressie van de dieren was positief: Ze zagen er gezond en actief uit. Ook socialiseerden de dieren volop. Ze zwommen geen cirkels of steeds hetzelfde patroon. Wanneer je je route vervolgd kom je dit bassin nog een keer tegen, dit keer van de bovenkant. Wat opvalt is dat er ook verschillende ondiepe stukken en landpartijen in het bassin zijn waar de dieren op kunnen hangen. Hier kunnen de verzorgers de dieren ook op benaderen. De vloer heeft een leuke 'ripple' textuur en de lamantijnen gebruiken dit om over de bodem te 'lopen' met hun borstvinnen. Een leuke toevoeging! Tegenover het lamantijnen bassin is een aquarium met grote Japanse reuzenkrabben. Deze twee bassins zorgen voor een spectaculair begin van een zeer interessant dagje aquairum! 

 

Verblijven switch

Je komt op de route door het aquarium ook een bassin tegen met gewone zeehonden. Het valt misschien op dat dit een enorm verblijf is voordrie zeehonden en zeer uitgebreid gedecoreerd is met grote gekleurde rotspartijen. Dit komt omdat de zeehonden nu in het oude "koraalrif" aquarium leven. Het Lamantijnenverblijf was vroeger het zeehondenverblijf. Daarom zijn er ook zoveel ondiepe stukken en landpartijen in het huidige lamantijnenverblijf;  dit was eerst bedoeld voor de zeehonden! Toen de lamantijnen arriveerden moesten zij plaatsmaken en werden ze in het huidige bassin gehuisvest. De vissen uit het voormalige 'koraalrif' aquarium werden verdeeld over de overige aquaria. Dit maakt het huidige zeehondenverblijf tot een zeer mooit en kleurrijk bassin, maar er zijn weinig tot geen stukken waar de zeehonden goed op het land kunnen liggen. Één van de dieren hing de hele dag op dezelfde plek en blies voortdurend bybbels. De andere dieren waren erg actief en zwommen met een hoge snelheid rond, meestal steeds dezelfde route. Dit was in sterk contrast met hoe ik gewone zeehonden normaal  in parken zie: Zeer relaxed en meestal liggen ze ergens of drijven ze rustend rond.